Üzen; “Meksika yatırım yapmak için cazip bir ülke”

ÇTB Başkanı Kaya Üzen Türk-Meksika İş Formu’na katıldı...

475
 
G-20 hazırlıkları kapsamında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile birlikte DEİK koordinasyonuyla Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısına TOBB’u temsilen katılan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen önemli açıklamalarda bulundu.
 
400 Türk’ün yaşadığı Meksika’nın yatırım yapmak için dünyadaki en cazip ülkelerden biri olduğunu belirten Üzen; “Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu  ile birlikte 12 kişilik bir heyetle Meksiko City`de Türk Meksika İş Konseyi Toplantısına katılım yapmaktan ve TOBB temsilen bulunmaktan dolayı çok onur duydum. Ziyarette bu yılki G-20 Zirvesine ev sahipliği yapacak olan Meksika otoritelerinin ve iş dünyasının Zirve gündemindeki konulara ilişkin görüş ve değerlendirilmelerini alarak Türkiye’nin ve Türk iş dünyasının görüşlerini birinci elden iletilebilme fırsatı yakaladık. Türkiye ile Meksika arasındaki ticaret ilişkisi (hacmi)  maalesef çok yetersiz. Türk işadamlarının Meksika’yı tanıması gerekir. Meksika dünyanın 11. büyük ekonomisi ve 300 milyar dolar ihracatı olan bir ülke ve Meksika`da 400 Türk yaşamakta. Yatırım yapmak için dünyadaki en cazip ülkelerden biri” dedi.
 
Üzen, Meksika`nın Kuzey Amerika ile Güney Amerika`nın tam ortasında olduğunu hatırlatarak; "Kuzey Amerika, dünyanın en büyük ekonomik gücü Güney Amerika ise geleceğin en önemli ekonomik güçlerinden bir tanesi. Bunların ortasında da Meksika var. Amerika kıtasında var olmak istiyorsanız tek bir adres var, o da Meksika" diye konuştu.
 
Türkiye açısından bakıldığında ise, dünya üretiminin yüzde 51`in Türkiye`nin doğusunda, tüketimin ise yarısından fazlasının Türkiye`nin batısında olduğunu ifade eden Üzen, Türkiye`nin dünya ekonomilerinin şekillendiği yeni dönemde dünyanın tam ortasında köprü rolü oynadığını kaydetti. Meksika`nın ekonomik yapısı itibariyle ihracatının önemli bir kısmını ABD`ye yaptığı ve yatırımların ciddi kısmı buradan geldiği için bu ülkeye bağımlılığı bulunduğunu belirten Üzen;  Türkiye`nin de benzer şekilde ticaretini ağırlıklı olarak AB ile yaptığını ve Türkiye`deki yatırımların önemli kısmının AB`den geldiğini söyledi. Her iki ülkenin de bu ağırlığı dağıtmak amacını taşıdığını kaydeden Üzen; iki ülke arasında yapılacak çok iş ve önemli bir potansiyel olduğunu ifade etti. Gelecek 40 yıl içinde Türkiye ve Meksika`nın dünyanın en güçlü ekonomileri arasında olacağını dile getiren Üzen, Türkiye ile Meksika arasında ticaretin artırılması için engellerin kaldırılması gerektiğini, bunun için de serbest ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanması gerektiğini dile getirdi.
 
Bunun dışında vize anlaşması, yatırımların korunması anlaşması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasının da yapılması gerektiğini kaydeden Üzen ayrıca, söz konusu toplantıya katılım yapmalarının 2012-2013 yılı için Türkiye’nin pazara giriş faaliyetlerinin yoğunlaşacağı öncelikli ülkelerden biri olan Meksika ile ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için önemli olanaklar sunduğunu dile getirdi. Meksika insanının damak tadının Türk insanına çok yakın olduğunu ve bu açıdan da gıda ve tarım sektörü için önemli potansiyel bulundurduğunu ifade eden Üzen, Türkiye’nin bu  potansiyeli değerlendirmesi ve Türk  gıda sektörünün bu pazarlara açılması gerektiğini vurguladı. Üzen ayrıca; Türkiye’nin 2023 yılı için hedef koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hacmi için bu ülkenin çok önemli potansiyel barındırdığını da sözlerine ekledi.
Paylaş