Uyku problemleri bebekleri de etkiliyor
Bebeklik çağında sağlıklı bir uyku hem fiziksel hem de zihinsel gelişim için büyük önem arz ediyor. Fakat günümüzde bebeklerin uyku probleminin giderek arttığı gözlemleniyor.
Bebeklerin sağlıklı bir uyku düzenleri olmasının; onların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından önemi büyük. Fakat görülüyor ki günümüzde uyku problemi yaşayan bebeklerin sıklığı giderek artıyor. Yapılan araştırmalara kapsamında; her üç bebekten ikisi uyku sorunu yaşıyor. Uykuya dalmakta güçlük ve geceleri sık uyanmak bebeklerde en sık görülen uyku problemlerini oluşturuyor. Uyku düzeninin bozulmasında teknolojinin, sosyal ve çevresel faktörlerin etkisinin oldukça fazla olduğu gözler önüne seriliyor. Sorunlara örnek olarak; elektronik cihazların yaydığı mavi ışık, uykuya geçişi sağlayan ve karanlık bir ortamda salgılanan melatonin hormonunu baskılaması verilebilir. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, duruma dikkat çekerek: "Uyku eğitiminde bebeklerin doğru uygulamaya ve tutarlılığa ihtiyaçları vardır. Hızlı fikir değiştirmek çözümsüzlüğe, daha önemlisi bebeklerin zihinlerinde karışıklığa neden olabiliyor. Ebeveynler kendi kapasitelerine güvenmeli, uyku eğitiminin önemini anlamalı ve doğru uygulamalıdır" dedi.
"12-14 saat uyuması yeterli geliyor"
Bebeklerin uykuya olan gereksinimleri ve uyku düzenleri hakkında açıklamalarda bulunan Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz: "Bebeğin 15-18 ayları itibariyle gündüz sadece bir kez ve toplam 12-14 saat uyuması yeterli geliyor. Ancak her bebek özeldir, bu veriler ortalama değerlerdir. Dolayısıyla belirli bir sınırın altında olmadığı sürece daha az veya daha çok uyuyabilir" şeklinde konuştu.
Üç ay sonra bozulmalar başlıyor
Bebeklerin ilk üçay oturmuş bir uyku düzenlerinin olmadığına değinen Dr. Korkmaz; "Doğumdan sonra bebeklerin ilk üç ayda belli bir uyku düzenleri olmayıp geceleri de beslenmeleri için sık sık uyanmaları gerekiyor. Fakat üç- dört aydan sonra da uyaranlara karşı duyarlılıkları artmasından dolayı uyku düzenleri bozulmaya başlıyor. Bebeklerin uyku problemlerini en sık yaşandığı dönem, ayrılık anksiyetesi nedeniyle 7-9 aylar arasında oluyor. Bu dönem başlamadan önce uyku eğitiminin alınması, bebeğin uyku sürecine daha kolay adapte olması için önem arz ediyor. Çeşitli yöntemlerden oluşan uyku eğitimi, bebeklerde uykuyu düzenlemek ve uyku kalitesini artırmak amacıyla uygulanıyor" ifadelerini kullandı.
Fiziksel rahatsızlıklar da sebep oluyor
Psikolojik faktörlerin yanı sıra fiziksel faktörlerin de bebeğin uyku düzenini oldukça etkilediğine vurgu yapan Korkmaz; "Ayrılık anksiyetesi gibi oluşan psikolojik etkenlerin yanı sıra fiziksel rahatsızlıklar da bebeklerde uyku düzenini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Doğumun ilk aylarda en yaygın nedenin, kolik sancısı olduğu belirlendi. Bebek büyüdükçe reflü gibi sindirim problemleri, diş çıkarmanın yol açtığı ağrılar, büyüme atakları, besin alerjileri, orta kulak iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli etkenler bebeklerde uyku problemlerine yol açabiliyor. Bunların yanı sıra ebeveynlerin bebeği uyutma alışkanlıkları veya stresli olmaları ya da bebeğin gece sık beslenmenin de uyku düzenini bozduğu biliniyor" diye konuştu.
Bebeklerin uykuya dalmasındaki püf noktalar
Dr. Korkmaz, ebeveynlere bebeklerin uykuya dalmasını kolaylaştıran önerilerde bulunarak; "Bebeğinizi gece boyunca rahatsız etmeyecek miktarda, saat 22:00'den sonra anne sütü veya mama ile besleyebilirsiniz. Ilık banyo yaptırmanız vücudunun rahatlamasına yardımcı olacaktır. Odasını iyi havalandırın ve sıcaklığın 22-24 derece olmasına özen gösterin. Odasının sesiz ve karanlık olmasına dikkat edin. Uyku rutini oluşturun. Örneğin bebeğinize kitap okuyabilir veya ninni söyleyebilirsiniz.Uyku saatine sadık kalın, böylece bebeğiniz aynı saatte uyku rutinine girecektir. İlk aylarda bebeğinizin sadece kollarını kundaklayabilirsiniz. Kundakta sıkışan bebeğiniz kendini anne karnında, dolayısıyla güvende hissedecektir. Yanındayken yavaş ve sakin hareket edin. Yatağına bırakırken "uyku zamanı" gibi çeşitli anahtar kelimeleri tekrarlayabilirsiniz. Sevdiği bir oyuncağı uyku arkadaşı olarak yanına bırakabilirsiniz" dedi.
(Duygu Yılmaz)