havadurum

Uygun, büyük tepki toplayan görüntülere cevap verdi

656
Mor Parti Çanakkale Derneği, barınak olduğunu iddia ettiği Bayramiç`te bir alanın bakımsızlığına tepki göstererek, "Bu kadar zor mu bu barınakları yaşanmaya değer bir yer yapmak? Hiç korkunuz yok mu" açıklamasında bulunmuştu. Görüntülerin ortaya çıktığı tarih itibariyle gözlerin çevrildiği Bayramiç Belediyesi ise sokak hayvanlarıyla ilgili sosyal medya üzerinden kamuoyuna yansıyan fotoğrafların gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak, söz konusu alanın hayvan barınağı olmadığını açıklamıştı. Kamuoyunda yankı bulunan görüntülerin ardından Mor Pati Derneği suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Açıklamada, "Bayramiç Belediyesi`nin köpekleri topladığı gecekondudan bozma alanı kendi gözlerimiz ile görmek için Bayramiç`e gittik. Gördüğümüz içler acısı manzara karşısında hala kendimize gelemedik. Onlarca can orada tutulmuş ve hayata tutunamayanlar bir çöp gibi barınağın hemen arka tarafındaki dere yatağına fırlatıp atılmış. Her yer kemik, kafatasları ve ölü köpek bedenleri ile dolu yere basmaya korktuk. Bizim paylaşımımızı ihbar kabul eden Bayramiç Savcılığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü soruşturma başlattı. Umuyoruz hak ettikleri cezayı alacaklardır" denildi. Çanakkale OLAY Gazetesi`nin sorularını yanıtlayan Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, görüntülenen yerin barınak olmadığını ifade ederek, "O alan benden önceki dönemlerden kalma bir yer. Hayvan severlerin tavsiyeleriyle palet yaptık, kulübeler yaptık. Hayvan severlerin her dediklerini yapmaya çalıştık. `Gerçek bir barınak yapılana kadar burayı kaldıralım` demiştik. Hayvan severleri bize, `idareten iş görüyor` deyince bizde `kalsın` dedik. Burası barınak değil" dedi.
 
"O alanı kaldıracağız"
Belediye Başkanı Uygun, söz konusu alanın kaldırılacağını ifade ederek, "Alanı Milli Parklar karantina altına aldı. Biz o alanı kaldıracağız. Aslında o alanı daha önce kaldıracaktık. O kemik fotoğrafları eski arşivlerden, yeni fotoğraflar da değil. Bizde ilgilenemediğimizden; hayvanların kaçtığını ve çevrede öldüklerini anlatmıştık. O arşivin olduğu zaman `Biz ilgilenemiyoruz. Sıkıntı oluyor. Gerçek bir barınak yapılana kadar burayı kaldıralım` demiştik. Hayvan severler, bizden bu alanı rica etmişti, bize, `idareten iş görüyor` deyince bizde `kalsın` dedik. Sağlıklı bir yer değil" sözlerine yer verdi.
 
"Belediye olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık"
Başkan Uygun sosyal medyaya yansıyan fotoğraflara ilişkin ise, "Fotoğrafların eski olduğu belli. Fotoğrafları görünce eski olduklarını anladık. Burası barınak değil. Barınağı aktif hale getiremedik. O alan benden önceki dönemlerden kalma bir yer. Hayvan severlerin tavsiyeleriyle palet yaptık, kulübeler yaptık. Hayvan severlerin her dediklerini yapmaya çalıştık. Ufak tefek aksaklıklar olduğu zaman alevlenme oldu. Nedeni anlayamadık. Şimdi orayı komple kaldıracağız. Her konuda onlarla iletişim halindeydik. Mama alıyorduk, mamanın markasını beğenmediklerinde; onların istedikleri markanın mamasını alıyorduk. En ufak ayrıntılara kadar görüşüyorduk. İlçe de farklı noktalara, onların istekleri doğrultusunda kulübeler yaptık. Su borularından yemlikler yaptık. Bu yemliklerin sayısının arttırılmasına karar vermişken böyle bir sıkıntı oldu. Bayramiç Belediyesi olarak bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık" diye belirtti.
 
"Hasta hayvanların, hastalığı bulaştırmaması için buraya getiriyorduk"
Uygun ilçede barınak olmadığının altını çizerek, "Milli Parklara kayıtlı, sağlıklı bir barınak, standartlara uygun bir barınak olmadığı sürece; bu sıkıntıların olacağını kendilerine söylemiştik. Vatandaşların hasta olduğunu bildirdiği hayvanları, sokakta hastalık yaymaması için veteriner kontrolünde buraya getiriyorduk. Veteriner burada ilgileniyor, kurtarmaya çalışıyor. Hasta hayvanları, hastalığı hayvan ve insanlara bulaştırmaması için buraya getiriyorduk. Barınak dediğimizin, tam teşekküllü, devletin standartlarında bir yer olması gerekir. Burası barınak değil" dedi.
 
"Teklifler yüksek olduğu için ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık"
Uygun hayvan barınağı için önümüzdeki günlerde üçüncü ihalenin gerçekleştirileceğini kaydederek şu sözler eyer verdi, "Milli Emlak`tan bir yer istedik. Pandemi döneminde süreç uzadı ve geçen sene tapusunu üstümüze alabildik. İki kere barınak ihalesi yaptık. İhaleye tek firma giriyor, verilen teklifler, maliyetin çok çok üstünde olduğu için ihaleyi reddetmek zorunda kaldık. Barınağı yapabilmek için 3`üncü ihaleye çıkıyoruz."
(Damla Yeltekin)
Paylaş