Üretimi artırıcı yatırımlar yapın

2012 yılının değerlendirmesini yapan oda ve dernek başkanları 2012 yılının iyi geçmediğini belirtirken, 2013 yılında Çanakkale’de üretimi artırıcı yatırımlar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

403
2012 yılı değerlendirmesi yapan oda ve dernek başkanları yılın sektörel bazda sıkıntılı geçtiğini belirterek, 2012 yılında Çanakkale’de kayda değer üretim yapılmadığını ve 2013 yılında iş alanları ve istihdam sağlayan yatırımlar yapılmasını beklediklerini kaydettiler.
 
 
Çanakkale TÜKODER Başkanı Ali Rıza Berkit:
Tüketici açısından 2012 yılı sıkıntılı geçti. Tüketicilerin yıl boyunca dört gözle bekledikleri Tüketici Yasası yasalaşmadı. Tüketiciler hala bir beklenti içinde. Yine 2012 yılında bankalar vatandaşı soymaya, yetkililer de umarsızca izlemeye devam etti. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tüketiciyi daha fazla koruyan önlemler alınmadı. Yatırım açısından ise üretimi artırmaya yönelik bir adım atılmadı. Biz tüketici derneği olsak da, gelişme için üretimin artırılmasını istiyoruz, üretim olmadan tüketim olmaz. Bunun yanında Çanakkale’de tarımın daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Boş tarlaya teşvik verileceğine, buğday üreticisi gibi üreticilere destek verilmeli. Çanakkale üreticisi 2013 yılında somut bir şekilde teşvik görmeli. 2012 yılında ayrıca il içinde yolların genişlemesi iyi bir gelişme oldu. Tükoder’e 2012 yılında müracaatların sayısı iki katına çıktı. Görüşülen dosya sayısı 600 iken, 2012 yılında aşağı yukarı bu rakam 1200’leri buldu. Halkımızın hak arayışı konusunda bilinçlenmesi güzel bir olay. Hal yasasının çıkması da tüketici açısından olumlu bir gelişme olmuştur. Bütçe’de Çanakkale için yine bir yatırım görülmemiştir. 2013 yılında daha fazla iş alanı açılmasını bekliyoruz. Gıda denetimlerinde ise yıl boyunca eksik kalınmıştır. Bugün hastanelerin dolu olmasının nedeni, gıda denetimine yeteri kadar özen gösterilememesidir.
 
 
Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir:
2012 yılı bizim açımızdan iyi geçmedi. Şoför esnafına yıl boyunca dayatılan belge, kış lastiği gibi mevzular maliyet açısından sıkıntı yarattı. 2013’te şoför esnafı bürokratik engellerle oradan oraya koşturuldu. Temennimiz 2013 yılında bu engellemelerin son bulması. Özellikle D4 belgeleri için esnafımız Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne Bursa’ya gidip geldi. Bunun dışında Dardanel fabrikasının tekrar canlanması şoför esnafı açısından servis ve taşıma konusunda iyi oldu. Daha çok fabrika ve işyeri açılsın. 2012 yılında öne çıkan yatırımlar arasında çevre yollarının genişletilmesi iyi oldu. 2013’te de bu tür yatırımları bekliyoruz. 2012 yılında Çanakkale’ye yapılan yatırımlar içinde Kordon Boyu düzenlemesi iyi oldu. Kentin altyapısına ve üst yapısına el atıldı. 2013 yılında inşallah Yeni Kordon da düzenlenir.
 
 
Çanakkale Lokanta Gazinocular Kasap ve Fırıncılar Odası Başkanı Selahattin İş:
2010 ve 2011 yılına göre 2012 yılı daha kötü geçti. 2012 yılı içinde Türkiye’nin değişik illerinden belediyeler kanalı ile ilimize gelen turistlerin kumanya ile gelmesi ve kentte harcama yapmaması esnafı olumsuz etkiledi. Daha önceki yıllarda böyle bir uygulama yoktu. Çanakkale’ye yatırım anlamında somut bir şeyler yapılmadı. Turizm daha çok geliştirilmeli ve konaklama sayısı artırılmalı. Çanakkale’de en belirgin eksiklik konaklama kapasitesi eksikliğidir. 5bin yatak sayısı son derece düşüktür. Bunun en azından 25bine çıkarılması gerekir. Çanakkale’ye gelen turistlerin günü birlik gezip güneye kaçmaları engellenmeli. 2013 yılının bunun için bir fırsat olmasını ve adım atılmasını bekliyoruz. Kentin ekonomisine katkı sağlayacak yatırımlar yapılmalı. Çanakkale esnafının kış aylarında ayakta durması zor. Öğrenciler ve askerler olmasa kışın esnafın yaşaması zor. O yüzden 2013 yılında bunun idrakinde olalım, özellikle öğrencilerimize sahip çıkalım.
Paylaş