havadurum

Üretici tepkili

1188

Geçtiğimiz gün yapılan Ulusal Süt Konseyi toplantısında süt üreticisinin ne yazık ki beklediği haber çıkmadı. Konsey toplantısında üreticilerin yer almaması ayrıca eleştiri konusu olurken, açıklanan karar metninde Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda süt fiyatları 2,30 TL`de sabit kaldı. Kararda, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait çiğ süt destek priminin 40 kuruş olarak belirlendi. Toplantıda, Ulusal Süt Konseyi`nin 1 Ocak 2021`den itibaren uygulanacak yeni fiyatları belirlemek için Aralık 2020`de tekrar toplanmasına karar verildi. Yem fiyatları her gün artış gösterirken, konsey tarafından verilen karar süt üreticileri tarafından tepkiyle karşılandı. Konuyla ilgili TARIM-KOOP Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Konseyde üreticiler yer almazken, BİM mağazaları CİO`sunun süt fiyatlarını belirlemesinin utanç verici olduğunu belirten Özkurnaz, "Ulusal Süt Konseyi bu anlamı ile kesinlikle sektörün sürdürülebilirliğinde başarılı olamaz" dedi. Tüm gıda ürünlerine her gün zam geldiği bir zamanda süt fiyatlarının sabit kalmasını kabul edilemez bir durum olduğunu ifade eden Özkurnaz, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında verilecek 40 kuruşluk destek priminin üreticiye ekonomik anlamda hiçbir katkısı olmayacağını söyledi. Özkurnaz; "O zaman bu parayı bize sanayici ödesin, Bakanlık`ta desteklemeleri dağıtırken bu desteklemeleri sanayicinin kendisine ödesin. Bu para bizim çiftçimizin bugün yani böyle bir günde lazım" dedi. Soya başta olmak üzere dışa bağlı olarak yem fiyatlarına yılda bir kaç kez zam geldiğini ifade eden Özkurnaz, üreticinin karşısında ciddi bir marketler zinciri karteli olduğunu söyledi. Özkurnaz, önümüzdeki günlerde sanayicilerle bir toplantı düzenleyeceklerini ifade etti. 

 
"BİM Ciosu`nun süt fiyatlarını belirlemesini şık bulmadık"
Özkurnaz açıklamasında; "Ulusal Süt Konseyinin vermiş olduğu kararı ve buna karşı böyle bir tutumu kabul edemeyiz. Böyle bir toplantıyı şık bulamadık. Bu toplantıda BİM mağazasının CİO`su kalkıp Ulusal Süt Konseyi`nde sütün fiyatını belirleme girişimi bizim için utanç verici bir olaydır. Ulusal Süt Konseyi bu anlamı ile kesinlikle sektörün sürdürülebilirliğinde başarılı olamaz. Enflasyon artmasın diye sütün fiyatını bypass edipte aynı bırakmak, sanayi ürünleri de dahil olmak üzere aklımıza gelebilecek bütün gıda ürünlerine zam geldiği bir süreçte kabul edilemez..." dedi.
 
"Çitçiye para şimdi lazım..."
Ödenecek desteklemeden üreticinin fayda sağlayamayacağını belirten Özkurnaz; "Süt fiyatı olduğu yerde kalıyor, sadece `40 kuruş destekleme vereceğiz` deniliyor. Bu destekleme Ekim, Kasım ve Aralık aylarında verilecek. Bunların ödemesi ise 2021 yılının Aralık ayında olacaktır. Burada benimde temennim şu, o zaman bu parayı bize sanayici ödesin, Bakanlık`ta desteklemeleri dağıtırken bu desteklemeleri sanayicinin kendisine ödesin.` Bu para bizim çiftçimizin bugün yani böyle bir günde lazım. Ama kalkıp da 9 ay sonra ödenecek bir paradan bizim çiftçimiz hiçbir haz duyamayacak ve ekonomik anlamda buradan ekonomik bir fayda sağlayamayacaktır" dedi. 

"Süt fiyatının 3 TL ve üzeri olması gerekir"
Özellikle süt fiyatlarının asıl karşılığı olan rakamın 3 TL ve üzeri olması gerektiğini belirten Özkurnaz; "Bugün Avrupa Birliği ülkelerine baktığımızda en süt en düşük fiyat 32 Euro -Cent iken, bu fiyat 40 Euro Cent`e kadar çıkıyor. Bu fiyatlara kadar çıkan süt fiyatlarının bizim paramız karşısında ne kadar yaptığını anlıyorlardır diye düşünüyoruz... Bizim süt sanayisinde sadece sütü üretip vermekle çiftçimiz bir yere varamayacaktır. Bunun karşılığında geçtiğimiz yıl 60-65 lira olan sütün fiyatı bu yıl toptan alırsanız 95-96 liradan, perakende alırsanız 110 liraya kadar çıktığını görüyoruz. Soyanın hammaddesi yurt dışında gelmesi ve dolar karşılığında fiyatlar ciddi anlamda yükselmiş, ve buna dayanarak da sanayici son 1-1,5 ay içerisinde 3-4 sefer 4-5 lira olarak fiyatları yükseltmiştir. BİM`in CİO`su böyle bir sektöre müdahale ediyorsa, yine bu durumu ciddi bir şekilde irdelemek gerekir. Karşımızda güçlü bir taraf olarak özellikle market zincirlerinin kartelleşmiş bir yapısı var ve bu kartelleşmede çiftçinin ya da Türkiye`deki insanlarımızın lehine değil aleyhine olacaktır" dedi. 

"Sanayicileri ilimize davet edeceğiz"
Önümüzdeki hafta sanayicileri Çanakkale`ye davet edeceklerini belirten Özkurnaz; "Katılım gösteren arkadaşlarımız süt fiyatlarında farklı bir taleple gelirse, bizim satış sözleşmelerimiz her ne kadar 2021 yılına kadar olsa da, bazı maddelerimizde fiyat oynadığı zaman sözleşmeyi feshedebiliriz. Bu konuda biz yasal anlamda kimseyi sıkıntıya sokmadan sanayici arkadaşlarımızı sıkıntıya sokmadan sütlerimize yer değişikliği yapmayı değerlendiriyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz) 
Paylaş