havadurum

UPESAŞ’a karşı milletvekillerine çağrı

Çanakkale’de UPESAŞ’ın vatandaşların en temel ihtiyacı olan elektriği 5 gün bitiminde, kapı zilini dahi çalmadan elektrikleri kesmesi vatandaşları çileden çıkarttı. Elektriği kesilen vatandaşlar ellerinde fatura ile UPESAŞ’ın yolunu tutarken, gecikme faizi dışında bir de 20 TL açma kapama parası ödemeleri de ne derece yasal merak ediliyor.

1562
Elektriği kesilen vatandaşlar ellerinde fatura ile UEDAŞ’ın yolunu tutarken, vatandaştan gecikme faizi dışında keyfekeder 20 TL açma kapama alan kuruma karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan TÜKODER Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit; “UEDAŞ’ın insanlık dışı uygulamalarını şiddetle protesto ediyoruz. Özelleştirilmiş sistemde hayali kesip bağlama ücreti alması yanlış. Bilgisayar üzerinden kesip açıyorlar. Elektrik hayati önemi olan temel bir tüketim maddesi. UEDAŞ’ın rakibinin olmaması bu şekilde davranmasının başlıca nedeni. Kamu kurumlarında da aynı uygulama olsa anlaşılır ve bir şekilde adaletli olur. Bu durumda kesinlikle toplumsal bir tepki oluşmalı. UEDAŞ’ı düzenleme kurulu desteklediği için pervasızca davranıyor. Şu unutulmamalıdır ki, Türk Elektrik Kurumu halkın parası ile kurulmuştur. UEDAŞ’ın vatandaşın elektrik kullanma hakkını gasp ettiğini düşünüyor ve buna karşı çıkıyoruz. Buradan da Çanakkaleli milletvekillerine ve siyasilere çağrıda bulunuyoruz. Diğer illerdeki gibi UEDAŞ’ın Çanakkale’de de kesme konusunda acımasız tavrını bir kenara bırakması ve süreyi uzatması gerek” dedi.
 
 
Söz konusu uygulama nedeniyle mağdur olan İlhan Sümer; “Ben Altınoluk’ta oturuyorum. Kızım ve eşim Kepez’de oturuyor. Kızımın okulu nedeniyle Çanakkale’de yaşayan eşim ve kızım sömestr tatili nedeniyle Altınoluk’a gelmişti. Biz yokken eve elektrik faturası gelmiş. Son ödeme tarihi de 31 Ocak. Şehirde olmadığımız için ödeyemedik. Hemen kesilmiş. Benim elektrik kullanmak vatandaş olarak en temel hakkım. İsyan ettim, UEDAŞ’a gittim. Benim elektriğimi ben eve gidene kadar derhal açın dedim. Bir de hem gecikme faizi hem de ayrıca açma kapama parası alıyorlar. Balıkesir’de de bu tür uygulama oldu ve vatandaşlar ayaklandı, bunun üzerine EDAŞ geri adım attı. Şu anda Balıkesir’de UEDAŞ iki ayda kesiyor ve kesmeden önce daireye gelip sözlü olarak uyarıda bulunuyor. Çanakkale üniversite kenti deniliyor, öğrencilerin de parası olmayabilir, nasıl 5 gün içinde elektrik kesiliyor. Bu çok acımasızca. Yasalar vatandaşları korur, şirketleri değil. Benim abone olarak verdiğim bir kaparo var, buna rağmen kesiliyor. Olacak iş değil. Buna Çanakkale’de bir dur diyen olması lazım. Siyasiler harekete geçmeli. Siyasiler halkın yanında olmalı. Bununla ilgili basın açıklaması yapılmalı, devletin görevi halkı korumaktır. En temel gereksinimler gasp edilemez. Bu sosyal devlet anlayışına aykırı bir durum” diye konuştu.
 
 
Sessiz sedasız elektriklerin kesilmesine tepki gösteren Elif Sümer ise; “Elektrik zaten pahalı. Hiçbir lüksün olmasa da ayda 90 TL civarı geliyor. Süresi geçince acımasızca kesiyorlar. İnsanın bin bir türlü hali var. İnsan dalgınlıkla da unutabilir. Benim annem dializ hastası. Bu durumdaki hastalar için elektrik kesintisi tam bir tehlike. İlaçlar bozulabilir. Bunun yanında elektrik kesilince kombi kullanılmıyor. Vatandaşın eli, ayağı bağlanıyor. Evde yiyecekler bozuluyor. Elektrikli aletler de zarar görüyor. Apartmana gelip sessiz sedası kesilmesine tepkiliyim” şeklinde konuştu.
Paylaş