Ünüvar ve Mutluay, kooperatifleşme çalışmalarını sürdürüyor
Çanakkale Belediyesi tarafından hayata geçirilecek kooperatifleşme ve kooperatiflerin desteklenmesi amacı ile başlatılan proje kapsamında çalışmalar sürüyor. Çalışmalar kapsamında birçok bölgeyi gezerek incelemelerde bulunan Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünüvar ve İrfan Mutluay son olarak Ankara’da düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarına katıldı. Çanakkale Belediyesi çalışanı Ziraat Mühendisi Gökay Şahiner ile fuara katılan Başkan Yardımcıları fuarla ilgili gözlemlerini ve yapılan çalışmaları gazetemiz Çanakkale OLAY’a aktardılar. Çanakkale ‘Kadın Kooperatifi Girişimi’ olduğunu ve konuyla ilgili uzun süredir bilgi topladıklarını belirten Başkan Yardımcısı Ünüvar, fuarda bütün kooperatiflerin örneklerini görme şansı yakaladıklarını ifade etti. Şahiner ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çeşitli diyaloglar kurduklarını aktaran Mutluay ise; “Fuar çok verimli geçti. Panellere katılım göstermek ve bizzat kuruluş örnekleri görmek bizim oldukça yol almamıza neden oldu” dedi. Yine fuarda Kooperatifler Birliği Genel Merkezi, KÖYKOOP Genel Merkezi ve diğer kooperatiflerle temas kurduklarını belirten Başkan Yardımcısı Mutluay, kooperatifleşme süreci ile ilgili bilgi edindiklerini belirterek; “Onun dışında yine Kadın Girişimi Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile birlikte Rusya’dan ve birkaç ülkeden kooperatifler vardı, onlarla da görüşme yaptık. İhracat alanları ve yurt dışı kooperatif örnekleriyle ilgili de panellere katıldık, gözlemler yaptık” dedi.
“Kadın Kooperatifi girişimimiz için incelemede bulunduk”
Çanakkale’de hayata geçirilmek istenen Kadın Kooperatifleri’ne yönelik çalışmaları inceleme fırsatı bulduklarını belirten Başkan Yardımcısı Ünüvar; “Belediye Başkan Yardımcımız İrfan Mutluay, bütün kırsal alanı kapsayacak çalışmalarda bulunuyor. Ben de onu destekliyorum ama merkezde de Kadın Kooperatifi girişimimiz var. Uzun zamandır bilgi toparlıyorduk, böyle bir fuar olunca da bütün kooperatiflerin örneklerini burada görebilme şansımız oldu. İnsanlar, kendi emekleriyle yaptıkları yöresel gıdaları hem burada satmayı hem de birbirlerini tanımayı amaçlıyorlar. O modelleri inceledik. Marka, hibe boyutu, modellerin nasıl olduğuna dair Sayın Mutluay ile birlikteyiz. Çanakkale Belediyesi’nde görevli Ziraat Mühendisi Gökay Şahiner ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde çeşitli diyaloglar kurduk. Fuar çok verimli geçti. Panellere katılım göstermek ve bizzat kuruluş örnekleri görmek bizim oldukça yol almamıza neden oldu. İzmir, bu anlamda çok önemli, yine Ege bölgesi ve Marmara bölgesinde olan yapıları incelemiştik. Şimdi de Türkiye’nin dört bir yanından gelen kooperatiflerin yapılarını inceledik” dedi.
“Birçok kooperatifle temas kurduk”
Çanakkale’nin tarımsal potansiyelini hayata geçirmek ve kooperatifleşme çalışmaları için temaslarda bulunduklarını ifade den Mutluay; “5 ve 8 Aralık tarihlerinde Türkiye Kooperatifçilik Fuarı, Ankara Ticaret Odası’nın Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Bizler de kooperatif deneyimlerini paylaşmak, öğrenmek amacıyla buraya geldik. Belediye Başkanımız Rebiye Ünüvar ve Çanakkale Belediyesi’nde görevli Ziraat Mühendisi Gökay Şahiner ile birlikte buraya geldik. Burada da Kooperatifler Birliği Genel Merkezi, KÖYKOOP Genel Merkezi ve diğer kooperatiflerle temas kurduk. Onlardan kooperatifleşme süreci ile ilgili bilgi edindik. Onun dışında yine Kadın Girişimi Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile birlikte Rusya’dan ve birkaç ülkeden kooperatifler vardı, onlarla da görüşme yaptık. İhracat alanları ve yurt dışı kooperatif örnekleriyle ilgili de panellere katıldık, gözlemler yaptık. Onun haricinde de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile de temaslar kurduk. Onların yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki dönem yapacakları çalışmalarla ilgili bilgi edindik ve bir takım proje noktalarında iş birliği olanaklarını araştırdık ve önümüzdeki süreçte de birlikte çalışabileceğimizi gördük. Çünkü ilimiz, önemli bir tarımsal potansiyele sahip. Burada üretilen ürünleri pazarlama noktasında da Ankara Büyükşehir Belediyesi ve diğer kooperatiflerle iş birliği yapacağız. İlimizdeki projelere de buradaki deneyimlerin yön vereceğini düşünüyoruz. İki gün süren fuar, oldukça verimli geçti. Özellikle tarım sektörünün her geçen gün kan kaybettiği dönemde buradaki üretici ile tüketiciyi bir araya getiren tedarik zincirinin oluşturulması, aracısız, doğrudan satış olanaklarının ortaya çıkması ve sağlıklı gıdaya erişim noktasında da önemli adımlar atılması, gıda güvenliği açısından ve üreticilerin kar marjının yükseltilmesi açısından da önemli yararlar sağlayacaktır” dedi. (Eren Aşnaz- Baykal Sağlam)