havadurum

Ünüvar "Birlik olarak çevre mücadelesini yükselteceğiz"

758

 Ege ve Marmara Belediyeler Birliği Toplantısı geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Toplantıya, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Ünvar, İrfan Mutluay, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan ve Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun ile belediye meclis üyeleri katıldılar. Kazdağları’nda yaşanan talan ve verilecek mücadelelerin konuşulduğu toplantıyla ilgili Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar Gazetemiz Çanakkale OLAY’a bilgilendirmede bulundu. Kazdağları savunmasına birliğin çok büyük katkıları olduğunu belirten Ünüvar, toplantıda Kazdağları’nda yaşanan talanlar ve savunması ile ilgili görüş alışverişlerinin yapıldığını söyledi. Gelen üyelerin kendi bölgelerindeki çevresel sorunları aktardığını belirten Ünüvar; “Kazdağları’nda ne oldu? Metalik madencilik faaliyetleri ile ilgili nerde ne yapılıyor? Topyekun bir mücadele nasıl yapılmalı?” sorularına yanıt arandığını söyledi. Gerek termik santraller, gerek metalik madencilik faaliyetlerinin ivme kazandığını ifade eden Ünüvar, çevre mücadelesinin Çanakkale ayağını oraya taşımaya çalıştıklarını söyledi. Ünüvar; “Bundan sonrası için daha fazla birlikte olup gerek hukuki süreçlerle, gerekse toplumsal olarak kamuoyu oluşturma adına bu birliğin içinde olmak bizim için önemli” dedi.

 
“Kazdağları savunmasında birliğin çok büyük katkıları olmuştu”
Toplantıyla ilgili; “Birliğimizin Kazdağları’nda yaşanan ağaç katliamı ve vahşi madenciliğe karşı verdiği ve vereceği mücadele güçlenerek devam ediyor. Boşuna denmemiş birlikten kuvvet doğar” ifadelerini kullanan Ünüvar; “Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği aslında ilk kuruluş adı ile Kazdağı Madra Dağı Belediyeler Birliği. Geçtiğimiz dönem ise Ege ve Marmara Belediyeler Birliği oldu. Bunun nedeni de Ege ve Marmara’nın Belediyelerinin bu birliğe dahil olması oldu.  Dolayısı ile biz, Belediye Meclis üyesi olarak bir takım birliklere üye gönderiyoruz. Ben, İrfan Bey, Birten Hanım ve Fatma Kaynaş Çanakkale Belediyesini temsilen toplantıya katıldık.  Birten Sarıbaş, ben ve İrfan Mutluay birliğin Belediye Meclis üyesiyiz. İrfan Bey Encümeninde ben de Çevre Komisyonu üyesiyim. Bu birlik yılda iki kez toplanıyor. Buda olağan toplantıydı. Dolayısı ile toplantıya Ege ve Marmara’dan birliğe üye olan bütün Belediye Başkanları ve meclis üyeleri katılıyor. Biz iki meclis üyesi olarak katıldık. Kazdağları savunmasında birliğin çok büyük katkıları olmuştu. Eylemlerin organizasyon edilmesinde bu birliğin çok büyük katkıları olmuştur” dedi.
 
“Kamuoyu oluşturma adına birliğin içinde olmak bizim için önemli”
Biz orada Kazğdağlarını gündeme getirdik. Yine başka belediyelerden gelen üyelerde kendi bölgelerindeki çevresel sorunları gündeme getirdiler. Diğer belediyelerinde bu sorunları gündeme getirmesi ve Kazdağları için topyekûn bir mücadele yapılması konusunda, ‘Kazdağları’nda ne oldu? Metalik madencilik faaliyetleri ile ilgili nerde ne yapılıyor…?’ Şeklinde bu konulara dair konuşmalar yapıldı. Kazdağı örneği diğer belediyelerinde faaliyet raporları ile anlatılmış oldu. Özellikle Kazdağı ile birlikte çevre konularında gerek termik santrallerle, gerek metalik madencilikle ilgili faaliyetler konusunda bir ivme kazanıldı. Bizde Çanakkale ayağını oraya taşımaya çalışıyoruz. Bayramiç’ten Mert Başkan vardı. Kepez’den Birol Başkan vardı. Umurbey’den, Çan’dan belediye meclis üyesi arkadaşlar vardı. Bundan sonrası için daha fazla birlikte olup gerek hukuki süreçlerle, gerekse toplumsal olarak kamuoyu oluşturma adına bu birliğin içinde olmak bizim için önemli. Balya Belediye Başkanı bizleri davet ederek oradaki durumu gelip görmemizi istedi. Bizim açımızdan tamami ile çevresel konulara odaklanmış, orada bütün belediyelerin, meclis üyelerinin temsil edildiği, belediye başkanlarının olduğu, Hasan Başkan’ın Başkanlık yaptığı ve bütün çevresel konulara karşı hem hukuksal süreçlerle mahkemelerle müdahil olma konusunda, hem de kamuoyu oluşturma konusunda birliktelik oluşuyor” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş