havadurum

Üniversitede bir mezuniyet, iki cüppe ve bir vurgun...

Radikal gazetesinde çıkan habere göre Biga İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine mezuniyet törenleri için iki defa cüppe satıldığı iddia edildi. ÇOMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Evren Tan, söz konusu haber ile ilgili böyle bir olayın kendileri ile ilişkisi olmadığını bildirerek; “Sorumlular hakkında yetkili makamlara müracaat yapılmıştır” dedi. Şimdi dikkatler öğrenciler üzerinden bu vurgunu yapanların kimler olduğu noktasında yoğunlaştı.

749
Radikal gazetesinin haberine göre ;Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencileri, mezuniyet törenlerinde giymek üzere Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) tarafından satışa sunulan kep ve cüppeleri satın aldı. Ancak iki hafta sonra rektörlük, farklı bir kep ile cüppe satışa sunarak, “Mezuniyet törenine katılmak isteyen öğrenciler, üniversite tarafından tasarlanan kıyafetleri almak zorundadır” dedi. ÖTK’nın satışından 30 bin TL kazandığı cüppeler geri alınmazken öğrenciler dekanlığa dilekçe vererek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Dekanlıksa, “Biz olayın dışındayız” diyor.
 
Biri 25, biri 30 TL
Üniversitenin Biga’da bulunan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde 22 Haziran’da gerçekleştirilecek mezuniyet törenine katılmak isteyen yaklaşık 1200 öğrenci, ÖTK tarafından 25 TL’ye satışa sunulan kep ve cüppeyi satın aldı. Ardından rektörlük, 21 Haziran’da tüm fakültelerin katılımıyla stadyumda gerçekleştirilecek mezuniyet törenine katılmak isteyen öğrencilerin üniversite tarafından tasarlanan kep ve cüppeleri alması zorunluluğunu getirdi. Rektörlük tarafından tasarlanan kep ve cüppeler de 30 TL’den satışa çıkarıldı. Bir gün arayla gerçekleştirilecek iki törene de katılmak isteyen öğrenciler, satın aldıkları kep ve cüppeleri iade etmek için ÖTK’nın kapısını çaldı. “Merkezdeki mezuniyet törenine katılmak isteyenler üniversitenin kep ve cüppelerini de satın alsın. İade almayacağız” yanıtını alan öğrenciler, mağduriyetlerini bir dilekçe yazarak dekanlığa bildirdi.
 
Kepler havaya
Öğrenci işleri sorumluları ve fakülte sekreteriyle yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamayan öğrenciler, durumdan rahatsız. Üniversite yönetimiyle koordineli olarak satışa sunulduğunu düşündükleri için ÖTK tarafından satılan kep ve cüppeleri aldıklarını söyleyen İktisat 4. sınıf öğrencisi Deniz Temizsoy, “Sınıf temsilcileri mezuniyet töreninde giyilecek kep ve cüppelerin satışa sunulduğunu duyurdu. Tüm öğrenciler de bu kıyafetleri satın aldı. Ardından aldığımız kep ve cüppelerle üniversitenin düzenlediği mezuniyet törenine katılamayacağımız söylendi. Ailelerimiz şehir dışından gelip kep fırlatmamızı görmek istiyor. Bir kere mezun olacağız, neden iki cüppe satın alalım?” diyor.
 
İşletme 4. sınıf öğrencisi Gamze Gültekin’se, yaşadıkları mağduriyeti şöyle anlatıyor:
“Her fakülte ve bölümün aynı prosedüre uyma zorunluluğu vardır. Oysa bize satılan kep ve cüppelerin rengi, tasarımı ile üniversitenin tanıttığı kıyafetler arasında dağlar kadar fark var. Öğrenci için 30 TL de değerli bir para. Hepimiz üniversitenin mezuniyet törenine katılmak istiyoruz. Fakat ÖTK’dan satın aldığımız kep ve cüppelerle bu törene katılamayacağız.”
 
Dekan: Katılmayabilirler
Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Acer ise Radikal’e şöyle konuştu: “Dekanlık olarak, kep ve cüppelerin satılmasının tamamen dışındayız. Öğrenciler kendi aralarında bir organizasyon yapıp, kıyafetleri kendileri hazırlatmış ve satmışlar. Merkezdeki mezuniyet törenine gitmek isteyen öğrenciler, orada giyilecek kıyafetleri ayrıca satın alabilirler. Dekanlık, öğrencileri kep ve cüppe almaya zorlamış değil. Merkezdeki mezuniyet törenine katılmak zorunda değiller.”
 
Tan’dan yanıt
ÇOMÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Evren Tan, söz konusu haber ile ilgili bir açıklama yaptı. Tan, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Radikal Gazetesinde üniversitemiz Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerine mezuniyet töreninde giymek üzere öğrenci temsilciliği kurulu (ÖTK) tarafından kep ve cüppe satılması ile ilgili bir haber yayımlanmıştır. Her şeyden önce üniversitemiz bünyesinde öğrenci temsilciliği kurulu adında bir kurul yoktur. Üniversitemiz bünyesinde Enstitü, Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu öğrenci temsilcilerinden oluşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğrenci Konseyi vardır. Bu konseyin başkanlığını da Kasım 2011’den itibaren şahsım yürütmektedir. Üniversitemiz Biga İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ndeki bazı öğrenciler tarafından mezun olacak öğrenciler için yaptırılan kep ve cüppelerden, üniversitemiz yönetimi ve ÇOMÜ Öğrenci Konseyinin bilgisi olmamıştır. Üniversitemiz mezuniyetinde kullanılacak kep ve cüppeler için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma Proje Eğitim Kooperatifi, Biga İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ile Şubat ayında gerekli yazışmayı yapmış ve cüppe ile kepler için hazırlıkların yapıldığı bilgisini idareye bildirmiştir. Üniversitemiz Genel Sekreterliği’nin üniversite logosunu kullanma hakkını verdiği Kooperatif bu konudaki çalışmalarını tamamlamış ve kep cüppe dağıtım işlerini yönetmiştir. Biga’da vuku bulan bu olay ÇOMÜ Öğrenci Konseyi’nin tamamen bilgisi dışında gerçekleşmiş olup, gerek üniversitemiz logolu cüppe, kep yaptırılması ve dağıtılmasında üniversitemiz logosunun izin alınmadan kullanılması, gerekse yapılan bu işlem neticesinde Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde mezun olacak öğrenci arkadaşlarımızın mağduriyetleri ile ilgili olarak sorumlular hakkında öğrenci konseyimiz tarafından yetkili mercilere başvurulmuştur.”
Paylaş