Üniversite öğrencilerinden çevre duyarlılığı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğrencileri Çocuk ve Çevre, Çocuk Hakları Koruma, Aile Eğitimi Dersleri kapsamında Çevre duyarlılığı kazandırmak için cumhuriyet meydanından bir etkinlik düzenlediler.
Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğrencileri çevre duyarlılığını artırmak için cumhuriyet meydanında bir etkinlik düzenlediler. Çeşitli kostümlerle ve çevrenin önemini vurgulayan dövizlerle etkinlik alanına gelen bayan öğrenciler çevre mesajları verdiler.
“Doğa çocuklar için bir okuldur”
ÇOMÜ Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrencisi Fadime Ergün yaptığı konuşmada “Çevre duyarlılığını kazandırmak için başlattığımız bu proje ile gelecek nesillere temiz, düzenli, sağlıklı ve yaşanabilecek bir dünya kalması için çaba vermekteyiz” dedi. Ergün şunları söyledi; “Çocuklar yaradılış özellikleri nedeniyle meraklı, istekli ve hevesli yapıları gereği doğayı keşfetme isteği duyarlar. Doğa ise çok çeşitli materyali, değişken ve ilginç ortamlarda çocuklara sunmaktadır. Bu açıdan doğa çocukların gelişimlerini destekleyen bir okuldur. Bu okulda çocuklara düşen tek görev ise sadece çevreyi keşf etmektir. Çevre birçok özelliği içinde barındıran bir unsurdur. Canlı ve cansız çok zengin çeşitli öğeye sahip olduğundan karmaşık ama doğru yönlendirildiği takdirde çocukların keşfinin renkli, heyecanlı ve öğretici bir etkiye sahiptir. Çocuklar doğayı inceleyerek birçok beceri elde edebilirler. Bu öğrenme süreçleri ise onlar için büyük deneyimlere ev sahipliği yapmaktadır.
“Çocuklara rol model olmalıyız”
Çocukların gelişiminde, eğitiminde ve sağlıklarında çevrenin öneminin açık olduğunu ifade eden ÇOMÜ Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrencisi Gülsen Alkan da “Çocukların çevreyi keşfetme ve kendilerini geliştirmede yetişkinlerin ödevleri ise oldukça fazladır” dedi. Alkan şunları söyledi; “Ülkemizde ve dünyada GDO`lu yiyecekler arttığı için çocuklarda obezite, dikkat eksikliği gibi durumlar görmekteyiz. Toplum ve yetkili kişilerin bu konulara daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Çevre bilinci oluşturmak için biz büyüklerin küçüklere rol model olması gerekmektedir. Şehir planlaması, oyun parkları yapılırken çocukların da birer birey olduğunu unutmadan, çocukları düşünerek ve onların fikirleri alınarak yapmalıyız. Bugün çocuklarımıza miras bıraktığımız çevrede ormanlar aşırı tüketilmiş, topraklar erozyon ile çoraklaşmış ve denize akıtılan atık su ve kirlenmiş havası, besinleri aşırı gübre, tarım ilacı ve hormonlarla bozulmuş, yeşili gri betona ve mavisi boz bulanık renge dönüşmüş denizler, göller, ırmaklar bırakıyoruz. Ülkemiz ve Dünya`da temiz ve sağlıklı bir yaşam alanı yaratmak bizim elimizde.”