Üniversite hastanesinde şiddet
Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına yönelik yapılan şiddet olayları her geçen gün artıyor.
Üniversite hastanesinde yaşanan şiddet olayını kınayan Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şubesi yetkilileri; “Sağlık çalışanları olarak sağlıkta yaşanan şiddet olayları artık tahammül sınırını aşmıştır. 14 Mayıs – 1 Ekim 2012 tarihleri arasında 2 bin 94 sözel şiddet, 990 fiziksel şiddet olmak üzere toplam 3 bin 84 şiddet olayının rapor edildiğini, bakanlığın hukuk birimlerine 2 bin 106, adli mercilere de bin 982 olayın intikal ettirildiği bizzat Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Söz konusu resmi beyan hastanelerde şiddetin tespitine yönelik ilk resmi veri olması ve durumun vahametini göstermesi açısından oldukça önemlidir. Ortaya çıkan rakamlara bakıldığında sadece adli sürecin işletildiği şiddet olayların bile ne kadar yoğun yaşandığı ortaya çıkmaktadır. Her geçen gün ülkemizin bir yerinde sağlık çalışanları şiddete uğramakta, dayak ve darp adeta sağlık kurumlarında sağlık hizmeti sunulması gibi normal bir olay olarak yaşanmaya başlanmıştır. Şiddetin yaşanmadığı kurum şiddete uğramayan sağlık çalışanı kalmamıştır.
Son olarak 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde görevli asistan doktorumuz Yeliz Yılmaz sözlü ve fiili şiddete uğramıştır. Kendisine geçmiş olsun diyoruz. Şifa bekleyen insanlara yardım eden çalışanlara şiddet uygulayanlar herşeyden önce tüm milletin sağlığının da bir numaralı düşmanlarıdırlar. İnsanlıktan nasibini almamış, milletin sağlık hakkını engelleyen ve bir sağlık çalışanını darp etme gibi çirkin bir davranışta bulananların yaptığının yanını kalmaması lazım. Yoksa şiddet sağlık hizmetini alma yolu gibi algılanmaya ve yapanın yanına kar kalmaya devam ederse sağlıkta şiddet son bulmaz.
Sağlık çalışanına şiddet, kamu görevlisine darp olarak algılanıyor ve cezai yaptırımı az. Cezaların caydırıcı olması için TCK’da bir düzenleme yapılmalıdır. Sağlıkta şiddet sadece basit bir darp olmaktan çıkarılarak, kamu hizmetini engelleme, vatandaşın sağlık hakkını kullanmayı engelleme ve bunun sonucunda insan hayatının riske atılması gibi suçlarının da cezası olmalı. Tutuklu yargılama gibi şiddette caydırı-cılığı arttıracak unsurlar hayata geçirilmelidir. Bu konuda da Yeni Sağlık Bakanından sağlık çalışanlarının memnuniyetini dikkate alma anlamında çalışmalar bekliyoruz. Bu konuda ciddi adımlar atılmalıdır. Güvenli çalışma sağlık çalışanlarının hakkıdır. Türk Sağlık-Sen olarak şiddetin en aza indirilmesi için gerekli ve ciddi çalışmaları bekliyoruz, artık sağlıkta şiddetin son bulmasını istiyoruz” dediler.