Ulupınar’da 11’inci yıl coşkusu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi’nin 11. kuruluş yıldönümünü Gözlemevi’nde bir dizi etkinlikle kutlandı.

511
ÇOMÜ bünyesinde 11 yıldır faaliyet gösteren Ulupınar Gözlemevi’nin kuruluş yıldönümü coşkuyla kutlandı. Kutlamaya gözlemevi çalışanları yanında aileleri, çocukları, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı. Ayrıca, Astrofizik Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi de olan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Ahmet Erdem, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölüm Başkanı İbrahim Bulut ve farklı bölümlerden çok sayıda öğretim elemanı etkinlikte hazır bulundu.
Etkinlik programı Ulupınar Gözlemevi’nde güneş saatinin incelenmesi ve güneş gözlemleriyle başladı. Kutlamaya katılanlar, gözlemevi girişinde bulunan güneş saatinin kullanılmasını öğrendikten sonra özel güneş teleskopuyla güneşin üzerinde manyetik alanların oluşturduğu leke bölgelerini ve plazma fışkırmalarını gözlediler. Bu yıl, 11 yıllık manyetik çevrimiyle Güneş’in manyetik çevrimin maksimum evresinde olması da özel bir durum oluşturuyordu.  Havanın da güzel olması fırsat bilinerek kutlama katılanlar, bahçede yürüyüşler yaptılar. Pilav-ayran ikramının ardından bilgilendirme toplantısı ve konferans gerçekleştirildi.
Bilgilendirme toplantısında konuşan Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, gözlemevini tanıttı. Gözlemevi’nin üniversitenin bir araştırma laboratuarı olduğunu ve ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi’nin kullandığı bu laboratuarda altyapının büyük ölçüde projeler ve bağışlar ile sağlandığını belirten Prof. Dr. Demircan, bu laboratuarda 30 kişinin yürüttüğü özverili bilimsel çalışmalarla uluslararası projelere ve 20 civarında yüksek lisans ve doktora çalışmasına veri sağlandığını bildirdi. Bir yandan eleman yetiştirirken bir yandan da yoğun bir şekilde okul öğrencilerine ve halka bilim-toplum hizmeti verdiklerini vurgulayan Demircan, Gözlemevinde 4 teleskop ile havanın açık olduğu her gece sabaha kadar gözlem yapıldığını, teleskoplardan birinin İstanbul Üniversitesi ile ortak kullanıldığını, bu laboratuarda bir yılda 50’ya yakın bilimsel yayın ürettiklerini, Gözlemevi’nde yapılan gözlemler sonucu yeni yıldızlar keşfedildiğini söyledi. Demircan, yazdıkları bir ders kitabının Cambridge Üniversitesi yayınları arasında basıldığını, yapılan uluslararası bilimsel toplantı organizasyonlarına katkı verdiklerini söyleyerek bu bağlamda Gözlemevi’nin uluslararası bilime önemli katkılar sunduğunun da altını çizdi. Prof. Demircan, Gözlemevi’nin aynı zamanda Çanakkale’de bilim turizmine de hizmet ettiğini dile getirerek çevre okulların da Gözlemevi’ni yoğun bir şekilde ziyaret ettiklerini söyledi. Konferanslardan sonra yıldönümü pastası kesildi. Pastalar yenirken Ay’a, Satürn Gezegenine ve yıldız kümelerine yöneltilen teleskoplarla açıklamalar eşliğinde gözlemler yapıldı.
Paylaş