Ülke gerçekleri için sanat ve kültür üretimi
Çanakkale Belediyesi`nin organize ettiği ve bu yıl 51`incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Troia Festivali, yine kentin tarihsel birikiminden aldığı sorumluluk ile ülke gerçeklerine kayıtsız kalmadı. Daha önce “Barış Manifestosu” ile dünyaya barış mesajı gönderen Çanakkale, bu kez sanat ve kültür etkinlikleri ile ülke gerçeklerine ilişkin farkındalık yaratma hedefi ile hareket ediyor.
Bu yıl 51`incisi organize edilen Uluslararası Troia Festivali, yine Türkiye`de ve dünyada olup bitenlere sessiz ve kayıtsız kalmıyor. Uzun yıllardır “Barış kültürümüz olsun” ana teması ile gerçekleşen Troia Festivali, bu yılki etkinliklerin ilkesel çerçevesini yine tarihinden aldığı “barış” bilinci üzerine kuruyor. Çanakkale Belediyesi, Mayıs ayında Manisa`nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası, Soma`nın hemen ardından gelen Şırnak`taki maden faciası, sonrasında yaşanan Lice olayları başta olmak üzere, Türkiye`nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi koşullara karşı tavrını Troia Festivali ile ortaya koyuyor. Festivalin bu yılki kavramsal alt yapısını oluşturan son dönemdeki ülke içinde yaşanan gelişmeler, Ortadoğu`da yaşanan çatışma ortamı ile komşu ülkelerdeki, Türkiye`yi de etkileyen savaş hali eğlencenin ötesinde bir kurguya ihtiyaç duyulduğunun en önemli göstergesi. Bu yıl Çanakkale Bienali`nin de organizasyon ilkeleri noktasında alt yapısını oluşturan “Savaş ve barış” temaları, Troia Festivali`ni önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da etkileyeceğe benziyor.
Kültür ve sanat ağırlıklı bir program oluşturuluyor
Bu yıl 51`incisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Çanakkale Troia Festivali`nde ağırlıklı olarak kültür ve sanat etkinlikleri yer alacak. Kentin birçok noktasında organize edilerek kentlilerin etkinliklere ortaklaşmasının da sağlanacağı çeşitli sergiler, ünlü sanatçıların konserleri, söyleşiler, yine ünlü gazeteci ve yazarların katılacağı paneller ile oluşturulacak Troia Festivali, ülkenin son dönemde yaşadığı gelişmelere bağlı olarak belirlenecek konular etrafında yapılacak etkinlikler ile Özgürlük Parkı`ndan Barış Kordonu`na kadar kentin çeşitli noktalarında halkla buluşturulacak.
Barış Bildirgesi ilgi görmüştü
2006 yılında İsrail tarafından hava saldırısı ile vurulan Lübnan`ın Beyrut kentindeki dram tüm dünyayı etkilemişti. O yıl yine "Barış, Kültürümüz Olsun" ana temasıyla düzenlenen, "43. Uluslararası Troia Festivali"nin resmi açılış töreninde verilmesi öngörülen "Homeros Şiir Ödülü" kimseye verilmemiş, bunun yerine Troia Barış Bildirgesi oluşturulmuştu. Ünlü şair Ataol Behramoğlu tarafından kaleme alınan ve ses getiren Barış Bildirgesi, “Ve bütün ülkelerde, bütün yöneticilere, bütün parlamentolara, ulusal ve uluslararası bütün kuruluşlara Troia Barış Bildirgesi ile sesleniyor ve haykırıyoruz; Ortadoğu`da cehennem sona ersin. Emperyalizmin ve yardakçılarının ve her türden şiddet yanlılarının savaş kışkırtıcılığına son verilsin. Anneler ağlamasın, bebekler ölmesin. Savaş çığlıklarının yerini barış şarkıları alsın. Dünyamız bir kardeş sofrasına, bir çocuk bahçesine dönsün. Barış çağrımızı bütün dünya duysun” denmişti.
Bülent Ortaçgil ismi heyecan yaratıyor
2010 yılında 40`ıncı sanat yılını kutlayan ve verdiği Harbiye Konserleri ile büyük yankı uyandıran, ünlü sanatçı Bülent Ortaçgil`in Troia Festivali kapsamında Çanakkaleliler ile buluşacağı öğrenildi. Ülkenin sevilen sanatçılarından Bülent Ortaçgil`in hayranları Troia Festivali`ni dört gözle bekliyor. 44 yıllık sanat yaşamında müzik piyasasına birçok besteyi kazandıran Ortaçgil`in şarkıları, sayısız sanatçı tarafından yeniden ve yeniden seslendirildi. Ortaçgil, müzik piyasasında kendine has ve özgün eserleri ile bilinen önemli sanatçılardan biri.
Fazıl Say Çanakkale`ye geliyor
Troia Festivali`nin en önemli konuklarından biri olan sanatçı ise ünlü piyanist Fazıl Say. Dünyanın en iyi piyano virtüözlerinden biri olarak kabul edilen ve dünyanın birçok ülkesinde hatırı sayılır müzik kuruluşlarının ödüllerine layık görülen, sanatçı 2010 yılında Avrupa Kültür Elçisi Ünvanı`nı alırken, 2013 yılında twitter`da attığı tweetlerde "Halkın benimsediği değerleri alenen aşağılamak" gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırılması ile de gündeme gelmişti. Sanatçınin özellikle Nazım Hikmet ve Metin Altıok için yaptığı oratoryolar büyük ilgi görmüştü. Yine ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel`in Kara Toprak isimli şarkısından esinlenerek yaptığı eseri de ilgi ile karşılanmıştı. Fazıl Say`ın özellikle Gezi Parkı sürecinde eylemlere aktif destek verdiği, hatta Gezi süreci ile ilgili olarak “Gezi Parkı 1” konçertosu da takipçilerinin beğenisini kazanmıştı.
Afişi geçtiğimiz haftalarda belinlenmişti
Troia Festivali`nini bu yıl ki afişi de geçtiğimiz günlerde belirlenmişti. Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl 51`incisi düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali’nin afişi, düzenlenen “Afiş Yarışması” ile belli oldu. Çanakkale Belediyesi tarafından Grafikerler Meslek Kuruluşu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü ve Troia Tübingen Vakfı ortaklığıyla düzenlenen yarışmanın birincisi 3 Haziran tarihinde jüri üyeleri Yrd. Doç. Dr. Seyhan Boztepe (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Didem Çatal (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi), Savaş Çekiç (Grafik Tasarımcı, GMK Üyesi, Marmara Üniversitesi GSF Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi), Murat Dorkip (Grafik Tasarımcı, GMK Yönetim Kurulu Üyesi), Turgut Erentürk (Grafik Tasarımcı, GMK Üyesi), Blagoy Toprakidis (Fotoğraf Sanatçısı), Enver Yılmaz (Troia Tübingen Vakfı Başkanı) tarafından yapılan değerlendirme sonucu belli olmuştu. Yarışmaya katılan 403 tasarım arasından Işık Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu İdil Dilan Soyer’in tasarımı birinci seçilirken, Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Grafik Bölümü mezunu Ömer Çam’ın tasarımı mansiyon ve Hacettepe Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu Özgür Can Alkan’ın tasarımı mansiyon ödülüne layık görülmüştü.