Üniversite Konseyleri Derneği olarak Yönetim Kurulu toplantılarını değişik üniversite kentlerinde yaparak , o kentlerdeki üniversitede yaşanan sorunları irdeleyerek aynı zamanda konseylerin yerellerde gelişimi için çaba gösteren Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), ÇOMÜ bünyesinde yaşanan akademisyenler , öğrenciler ve üniversite emekçilerinin sorunlarını incelemek üzere Çanakkale’de toplandı.Ayrıca "AKP iktidarında üniversiteler" konulu bir panel de düzenlemek amacıyla Çanakkale’de bulunan ÜKD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr.Nurettin Abacıoğlu ve Genel Sekreter Prof. Dr.Erhan Nalçaçı gazetemiz ziyaretinde; derneklerinin ,Türkiye`nin son yıllarda geçirdiği dönüşüme bağlı olarak üniversitede yaşananlar, YÖK Yasa Tasarısı ve üniversitelerde artan baskı ortamına bağlı olarak yerel bazda gelişimi için daha çok mücadele edeceklerini belirtiler.
ÜKD, akademisyenleri Konseylerde örgütlenmeye çağırıyor.
Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr.Nurettin Abacıoğlu, ilerici, yurtsever, bilimden yana öğretim üyelerine uygulanan baskıların, soruşturmaların ve verilen cezaların olağanlaştığını izlediklerini belirterek; “üniversiteler yüzlerce yılın ürünü olan aydınlanma geleneğinden uzaklaşıyor, dini kuralların cenderesi altına alınıyor, gerici kadrolaşma yaygınlaşıyor, bir yandan da ilkel birikimi aratmayacak bir piyasalaşmaya tabi tutuluyor”dedi. YÖK yasa tasarısı ile de yeni saldırılar ile karşılaşılacağını belirten Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr.Nurettin Abacıoğlu değerlendirmesini şöyle sürdürdü. “Bütün gerici ve piyasacı uygulamaları bir sistem, bir kural haline getirecek YÖK Yasa Tasarısı ile karşı karşıyayız. AKP iktidarı altında üniversiteler, tüccar ve gerici zihniyetleri ile uyum içinde, belediye başkanlarına, esnaf odalarına, yerel patronlara yönettirilmek isteniyor. Mütevelli heyetli, idarecilerin tüccarlar tarafından seçildiği bir model AKP’ye çok yaraşabilir ama artık bu kurumun üniversite olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu her şeyden önce kamu üniversitesinin, akademisyenlerin kazanılmış haklarının ve bilim üretiminin tasfiyesi anlamına gelmektedir. Üniversite Konseyleri Derneği, asistanından öğretim üyesine tüm akademisyenleri ÜKD Üniversite Konseylerinde bir araya gelmeye davet ediyor. Baskılara karşı direnmek, onurlu, aydınlıktan ve toplumsal yarardan yana kamucu bir üniversitenin savunulması, YÖK Yasa tasarısının geriletilebilmesi için her üniversitede tüm fakültelerden öğretim üye ve elemanları bir araya geleceğiz, sorunları tartışacağız, üniversitemizde olanları bir gölge senato gibi yakından izleyeceğiz ve gerekiyorsa müdahale edeceğiz. Ayrıca Üniversite Konseyleri bir akademisyen dayanışmasını da örgütleyecek. Üniversitelerde yıldırma teknikleriyle yalnızlaştırılan ve YÖK/ rektörlükler, basın ve yargı çemberinde ezilmeye çalışılan akademisyenlere sahip çıkacağız. Tüm üniversitelerde Türkiye çapında örgütlü ve bugüne kadar verdiği aydınlanmacı, piyasa ve emperyalizm karşıtı mücadele ile öne çıkan ÜKD, akademisyenleri Konseylerde örgütlenmeye çağırıyor. Bir yönetme krizi yaşayan AKP’nin direnince geriletilebildiği günlerde yaşıyoruz, bunun sonucunu alacağız”
“ÇOMÜ’de önemli sorunların yaşandığını izliyoruz”
Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD) Çanakkale Toplantısı esnasında yapmış olduğu çeşitli temaslar neticesinde kent ile üniversite ilişkilerinin de sağlıksız olduğunu gözlediklerini belirten Genel Sekreter Prof. Dr.Erhan Nalçaçı; “üniversite kent ilşkileri de toplumcu kamucu bilimden yana bir üniversite programı itibarıyla olması gerekli bir performanstan yoksun bir görünüm vermektedir”dedi.ÜKD olarak, bilimden, toplumdan, aydınlanmadan yana bir üniversitenin, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte yaratılacağı gerçeğinden hareketle,yerel konseyin yaratılması noktasında çaba göstereceklerini bildirdi.
ÇOMÜ, yeni bir laboratuar çalışmasının öznesi
Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Sermet Atadinç, kent üniversite ilişkilerini değerlendirerek “ÇOMÜ, kent ile ilişkilerini koparmıştır. Bunun ötesinde bugüne kadar alışık olmadığımız bazı uygulamalar temelinde üstlenmiş oldukları siyasal bir rol ile kentin siyasal değişimi, yaşam şeklinin dönüştürülmesi için açıktan üstlenmiş oldukları bir rol hayata geçirilmektedir. Bu model önümüzdeki günlerde üniversitelere bulundukları kentlerin gerici dönüşümü için yeni bir rol oynamaları noktasındaki bir laboratuar çalışması kapsamında sürdürülmektedir. Basın nasıl ele geçirilir, yerel yönetimler nasıl karalanır, muhalif kesimler nasıl itibarsızlaştırılır, egemen ideolojinin etki alanı nasıl geliştirilir gibi konularda ÇOMÜ yeni bir proje çalışmasının ilk uygulayıcısı olmuştur. Bu anlamada ÜKD olarak sizlere de önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu laboratuar çalışması Çanakkale’de başarılı olur ise bundan böyle üniversitelerde bilimden bahsetmek hayal olacaktır” dedi.