havadurum

Uğur Mumcu'suz 25 yıl

1048

 Gazeteci yazar Uğur Mumcu bundan 25 yıl önce 24 Ocak 1993 tarihinde Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmişti. İlerici ve Devrimci görüşü ile özellikle aşırı dinci örgütlerin hedefi haline gelen Mumcu, hayatını kaybetmesinin 25’inci yılında tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de Esenlerde bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda anılacak. CHP Merkez İlçe Örgütü tarafından düzenlenecek anma ile ilgili Merkez ilçe Başkanı Ali Uyanık bilgilendirmede bulunurken, ölümünün 25’inci yıl dönümü vesilesi ile bazı siyasiler ve Belediye Başkanları tarafından anma mesajları yayınlandı. Mesajlarda gazeteci Mumcu’nun laiklik savunucusu, özgürlükçü ve halkçı kimliğine vurgu yapılırken, düşüncelerine sahip çıkılacağının altı çizildi. Düzenlenecek anma programı ile ilgili bilgi veren Merkez İlçe Başkanı Uyanık, Mumcu ile ilgili düşüncelerini sıralayarak; “Uğur Mumcu, yaşamı boyunca bizlere bir şeyler aktarmıştı vefatından sonra da aktarmaya devam etti. Mumcu, yaşamı boyunca o kadar güzel şeyler söylemiş ki bugün bizlerin yaşadıklarına ışık oldu. En güzel sözlerinden bir tanesi de ‘bilgi sahibi olmayan, fikir sahibi olamaz’. Bu ülkede emek-sermaye çelişkisine egemenlerin sömürüsünü, emperyalizmin bu ülke ile ilgili sürekli hesapları kitapları olduğunu, Orta Doğunun balçık haline, karışıklık haline gelmesi belki o zamanlar yaşamında riskleri de göz önüne alarak ifade etmiştir. Onun bu anlayışı, bu değerler bütünü bizim sürekli hatırlayacağımız, sürekli bize ışık tutacak bir noktadır. Dönemine ve tarihine sürekli ışık tutan insanlardan bir tanesidir. Uğur Mumcu’yu, bu ülkedeki vicdanlı, akıllı, duyarlı bütün insanlarla beraber hatırlayacağız. 18,00’da Esenlerde bulunan Uğur Mumcu Parkına karanfil bırakılacak. 19,00’da da oradan aşağıya yürünecek. Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde de 19,00 ile 20,30’a kadar Merkez İlçe öncülüğünde bir etkinlik düzenlenecek. Etkinlikte türküler, şiirler, konuşmalar yapılacak. Uğur Mumcu’nun hem yaşamı hem de bugün bize aktardıkları ve bugünden yarına ışık tutması anlatılacak” dedi. 

Aynı zamanda 25 yıl önce suikast sonucu hayatını kaybeden Mumcu için verilen anma mesajları şu şekilde;
 
“Mumcu özgürlüktür, tarafsızlıktır, vatanseverliktir”
CHP Milletvekili Muharrem Erkek; “Cesur kalem, korkusuz bir araştırmacı, örnek gazeteci ve Atatürkçü Uğur Mumcu`yu bir kez daha anıyoruz. Ergenekon, Balyoz, Oda TV gibi davalarda FETÖ`nün tetikçiliğini yapan, FETÖ`nün bankalarından alınan kredilerle lüks villalarda oturan, Kabataş yalanına hiç gözünü kırpmadan destek olan, havuz paralarıyla iftira atmayı görev sayan kişilere gazeteci, yazar denmesini Uğur Mumcu geleneğinden gelenler kabul etmemektedir. Çünkü Uğur Mumcu özgürlüktür, tarafsızlıktır, vatanseverliktir, antiemperyalizmdir, cesarettir, doğruları savunmaktır. Ülkesini tanımak, tarihini bilmektir Mumcu geleneği ve şu düşüncenin ürünüdür. Atatürkçülük, kısaca ulusal bağımsızlık ve ulusal onur demektir. Atatürkçülük, özetle antiemperyalist bir kurtuluş savaşını başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir. Kurtuluş Savaşı, kökeninde `antiemperyalist` ve `antikapitalist` düşüncelerin kutsal harcını taşır. Aydınlatılmayan bir faili meçhul cinayetle bedenen aramızdan ayrılan ama fikirleri yaşayan Uğur Mumcu`yu 25’inci yılında özlem ve saygıyla anıyoruz.”
 
“Mumcu ve Okkan’ı anıyorum”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu tüm yaşamını ve gazetecilik kariyerini korkusuzca verdiği mücadelenin zorlu yolunda karanlık iş birliklerini, kirli ilişkileri aydınlatmaya adamıştı. Cumhuriyetin, Atatürk Devrimlerinin savunucusu, özgürlükçü ve halkçı gazetecimiz Uğur Mumcu’yu 24 Ocak 1993’te otomobiline yerleştirilen bombalı düzeneğin patlatılması sonucu kaybettik. Kendisini kaybettiğimizde sadece bir babanın, bir eşin, bir gazetecinin acı kaybını hissetmedik. Mumcu’yla beraber, her insanoğlunun içinde var olması gereken vicdanı da kaybettik biz.  Biliyorum ki, Uğur Mumcu sadece araştırdıkları, yazdıkları, gizli kalması istenenleri açığa çıkardığı için öldürülmedi, o henüz yazmamış oldukları için de öldürüldü. Ben, demokrasinin, özgürlüklerin ve adaletin hâkim olduğu barışla bezeli bir geleceğe inanıyorum. Çünkü bizler, ‘Abdi İpekçi, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Hrant Dink, Onat Kutlar, Necip Hablemitoğlu’ ve daha nice kaybettiklerimizin hatırasına sahiplenerek, aklın ve bilimin ışığında, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerinin yolunda başımız dik yürüyoruz. 25 yıl önce karlı bir Ankara sabahında, az önce vedalaşıp ayrıldığı ailesinden, yaşamından, halkından alçak bir pusuyla koparılan Uğur Mumcu’yu ve yine bir 24 Ocak gününde, Diyarbakır Emniyet Müdürü iken makam aracında uğradığı hain suikasta kurban giden Gaffar Okkan’ı sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum”
 
“Adalet ve Demokrasi Haftası’nın yine bir yıldönümündeyiz”
Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacak; “24 Ocak 1993’te katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu başta olmak üzere, menfur suikastlar neticesinde hayatlarını yitiren aydınların anısına düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası’nın yine bir yıldönümündeyiz. Uğur Mumcu, Cumhuriyet düşmanlarıyla, karanlık ilişkiler yumağında devleti ele geçirmeye çalışan güçlerle, keskin kalemiyle, cesur yüreğiyle mücadele etmiş ve bunu canıyla ödemiştir.  Mumcu gibi Muammer Aksoy, Abdi İpekçi, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı gibi aydınlar, geride kalan süreçte bu mücadelelerini sürdürürken yine bedel olarak canlarını vermişlerdir. Başta Uğur Mumcu olmak üzere, yaşamlarını Türkiye`nin çağdaşlaşma ve gelişme mücadelesine adayan tüm demokrasi şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Adalet mücadelesine emek veren, yaşamları ile bedel ödeyen nice değerleri de anmayı bir borç biliyorum.”
 
“Türkiye’nin aydınlık kalemiydi”
CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan; “25 yıl önce bugün Cumhuriyet’in, demokrasinin ve yazarı gazeteci Uğur Mumcu’yu kaybettik. O, karanlığa karşı aydınlık Türkiye’nin kalemiydi ve bunun için bedel ödedi. Ölümünün 25’inci yılında cesur kalem gazeteci Uğur Mumcu’yu saygı ve sevgiyle anıyoruz.” 
Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam
Paylaş