Uğur Mumcu karanfiller ve şiirlerle anıldı

767

 Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katledilmesinin 24’üncü yıl dönümünde de Çanakkale’de anıldı. Uğur Mumcu için CHP Çanakkale İl Örgütü ve ADD Çanakkale Şubesi öncülüğünde gerçekleştirilen anma programı geçtiğimiz 24 Ocak Salı akşamı Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde düzenlendi. Programa CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek, CHP İl Başkanı Nejat Önder, ADD Çanakkale Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma programı ADD Çanakkale gençliği adına yapılan açılış konuşması ile devam etti. ADD Çanakkale gençliği adına yapılan konuşmada; “Yıl 1993, günlerden 24 Ocak. Ankara hiç bu kadar soğuk olmamıştı. Karlı sokakta haince saldırıda onu kaybettik. Onun fikirleri, araştırmacı kişiliği, geleceğe ait ön görüsü, bizlere ve bizden sonraki nesillere mirasıdır. Uğur Mumcu diyor ki, ‘Ben Atatürkçüyüm. Ben Cumhuriyetçiyim. Ben antiemperyalistim. Ben bağımsız Türkiye’den yanayım. Ben insan hakları savunucusuyum. Ben terörün karşısındayım’. Evet, o yobazların düşmanıdır. Bu yüzdendir ki, bu suikast onun kişiliğine, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına, ulusal bağımsızlığa, Atatürk’ün manevi mirasına yapılmıştır. Basın bir ülkenin hafızasıdır. Bu nedenle Türkiye’de halkın gerçekleri öğrenmesi için hizmet eden gazeteciler, her zaman güç odakları tarafından seçilmiş, birçok saldırılara maruz kalmış, itibarsızlaştırılmıştır. İnsanlık değerlerinden, emekten, halktan ve çağdaş hukuk düzeninden yana olanları susturmak isteyenler amaçlarına ulaşmış olabilirler. Ancak, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Çetin Emeç ve birçok devrim şehitlerinin açtığı yolda yürümeye devam edeceğiz. Şimdi üzerimize düşen vazife,  bu zorlu sürecinde artık dönüş olmayacağının hepimizin bilincinde olması gerekliliğidir. Cumhuriyetsiz bir Türkiye’ye hayır. Tek adamlığa hayır diyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

“Fikirleri onu katledenlerin uykusunu kaçırmaya devam ediyor”

ADD gençliği adına yapılan konuşmanın ardından kürsüye konuşması yapmak için CHP İl Başkan Yardımcısı Mehmet Günay çıktı. Günay konuşmasında, gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun araştırmacı ve gerçekleri korkmadan ele alan kişiliği hakkında konuştu. Günay; “ Uğur Mumcu’yu kalleş bir saldırıda kaybedeli 24 yıl oldu. Bir gazeteci, devrimci ve fikir adamı olarak mücadele etti. Cumhuriyet ve devrimlerine hep sahip çıktı. Hayatını karanlıkları aydınlatmaya adamasının bir bedelinin olduğunun bilincindeydi. Ama yılmadı, korkmadı. Kendi ifadesi olan, ‘Korkak bin kere, cesur bir kere ölür’ sözünün gerçekliğini ispat etti. Mücadelesi ve fikirleri ise onu katledenlerin uykusunu kaçırmaya devam ediyor. Uğur Mumcu yazıları ve fikirleri ile ülkemizin bugününe işaret ediyordu. Her dönem ülkemizi karanlığa boğmak isteyen karşı devrim güçleri finale geldikleri düşüncesindeler. 90 yıllın reklam arası dedikleri Cumhuriyet’e son darbeyi vurmaya çalışıyorlar. Topluma yaptıkları anti demokratik uygulamaları kurumsallaştırarak, yasama, yürütme ve yargıyı bir kişiye teslim etmenin adı, Cumhuriyet, demokrasi olamaz. Yaşam tarzımız, düşüncelerimiz farklı olabilir, ancak Cumhuriyete sahip çıkmak ortak paydamız olmalıdır. Bu tehlikeye, bu gidişe dur demek, ülkesini seven herkesin görevi olmalıdır. Uğur Mumcu’nun dediği gibi; ‘İnsanlar her zaman konuştuklarından değil, sustuklarından da sorumludur’. Söz konusu vatansa korkmayacağız, susmayacağız. Bütün demokrasi şehitlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum” dedi.
 
“Bizleri fenerleri ile aydınlatmaktaydı bu insanlar”
Günay’ın konuşmasının ardından anma programında Uğur Mumcu için yazılan şiirler okundu. Şiir dinletisinin ardından ADD Çanakkale Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın söz aldı. Akyalçın burada yaptığı konuşmasında; “Yıl 1981, kalpaksız Kuvayı Milliye’ci Uğur Mumcu, kamuoyunu uyarmak adına silah kaçakçılığını ve terörü yazıyor. Aynı yıl Mehmet Ali Ağca’nın Papa’yı öldürme girişiminin ardından Ağca hakkında araştırmalarda bulunuyor. Anlayacağınız, Uğur Mumcu 1981 ve 1993 yılları arasında tehlikeli sularda yüzüyor. Kimin için tehlike? Emperyalizm için tehlikeydi bu. Sonraki yıllarda yine cesur kalem Uğur Mumcu gizli grupları araştırıyor. 7 Ocak 1993’te Barzani ve MOSAD isimli bir yazı yazıyor. Bu yazısında Barzani ve CIA ve MOSAD arasındaki bağları değerlendiriyor. Vatanseverlik ve antiemperyalist olmak da büyük bir suçtur bu coğrafyada. Çünkü bu öğretiler bize dünyanın örnek aldığı Mustafa Kemal Atatürk’ten armağandır. Mustafa Kemal Atatürk’ten miras kalan bu öğretiye sahip çıkanlar, emperyalizm tarafından hiç sevilmezler. Uğur Mumcu da onlar tarafından hiç sevilmedi ve 24 Ocak 1993’te karanlık güçler o büyük vatanseveri, o büyük Atatürkçüyü aramızdan aldılar. Ancak Uğur Mumcu’nun bedeni aramızdan ayrıldı. 24 yıl önce, 24 Ocak 1993’te araştırmacı yazar Uğur Mumcu, ipleri karanlık güçlerin elinde olan Cumhuriyet düşmanları tarafından katledildi. Bunun nedeni vardı. Emperyalizm bugünkü günleri hazırlamak istiyordu. Bu Anayasayı hazırlamak, ulusal kurtuluş mücadelesi ile kurulan bu Cumhuriyeti yok etmekti amaçları. Eğer Uğur Mumcular, Ahmet Taner Kışlalılar olsaydı, bugün Türkiye çok çok farklı olurdu. Çünkü bizleri fenerleri ile aydınlatmaktaydı bu insanlar” dedi. Anma programı konuşmaların ardından gösterilen Uğur Mumcu belgeseli ve müzik dinletisi ile son buldu.  
(Oya Koyuncu-Zeynep Kocaman)
Paylaş