havadurum

Uğur Mumcu değerleri ile yol gösteriyor...

Tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale’de de gazeteci yazar Uğur Mumcu, ölümünün 19`ncu yılında anıldı.

563
 
Ankara’daki evinin önünde 24 Ocak 1993`de aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu’yu anmak amacıyla düzenlenen etkinliğe Gazeteci-Yazar Uğur Dündar ile Haluk Şahin’in yanı sıra CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende etrafı karanfillerle donatılan Uğur Mumcu resminin bulunduğu alanda vatandaşların yaktığı mumlar Çanakkale’yi aydınlatırken, gözyaşlarına hakim olamayan çok sayıda Çanakkaleli, saldırı sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’nun resminin yanına ellerindeki karanfilleri bıraktı.
 
Uğur Mumcu dostlarının bir araya geldiği dün akşamki anma töreninde, ilkeleriyle ışık tutan Uğur Mumcu’nun, karanlık güçlerin korkulu rüyası olduğuna dikkat çekildi....
 
Devrimci, demokrat sivil toplum örgütleri, sendikalar, siyasi partiler, Çanakkale Belediyesi ve çeşitli platformların bir araya gelerek oluşturdukları tertip komitesi adına konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Aynur Ganiler; “Unutmadık, unutturmayacağız. 19 yıldır bu ülkenin aydın çağdaş insanları olarak hep aynı şeyleri yaşıyoruz. 24 Ocak 1993’de ülkenin bağımsızlığına özgürlüğüne göz dikmiş karanlık güçler, devrimci yurtsever gazeteci Uğur Mumcu’yu katlettiler. 19 yıl geçti, gerçek katilleri ile hesaplaşamadık. Tıpkı bir süre önce Hrant Dink cinayetinde yaşadığımız gibi. Uğur Mumcu’yu katleden zihniyet bugün hala varlığını sürdürüyor” dedi.
 
 
Çanakkaleliler Mumcu’yu unutmadı...
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Uğur Mumcu dostları ellerinde mumlar ve karanfillerle adeta Uğur Mumcu ile kucaklaştı. Devrimci, demokrat sivil toplum örgütleri ,sendikalar, siyasi partiler, Çanakkale Belediyesi ve çeşitli platformların bir araya gelerek oluşturdukları organizasyon ile  gerçekleşen anma töreninde Cumhuriyet Meydanı’nda yakılan mumlar Çanakkale’yi aydınlattı. Alanda toplanan katılımcılar göz yaşlarına hakim olamazken, Uğur Mumcu’nun aziz hatırası önünde saygıyla eğildi. Gazeteci-Yazar Uğur Dündar ile Haluk Şahin’in yanı sıra CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende duygusal anlar yaşandı.
 
Gökyüzünün bile adeta ağladığı törende konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Aynur Ganiler, demokrasi ve özgürlükler düşmanı zihniyetin temsilcisi güçlerin bugün yüzlerce gazeteciyi cezaevlerine doldurduğunu anımsattı. Ganiler; “Neden? Uğur Mumcu’yu neden katlettiler ise ondan. Gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleyerek kendi karanlık düzenlerini sürdürmek isteyen bu güçler tarihin her döneminde aynı yöntemlere başvurdular. Faili meçhul cinayetler, tutuklamalar, baskılar, işkenceler, hep onların yöntemleri. Bu organize saldırıların maşaları ise, bu gerçeklerin gizlenmesi, yeri geldiğinde aklanması için hep görev üstlendiler. Bakmayın siz onların “ileri demokrasi” masallarına… Bu ülkenin en önemli gerçeği; demokrasi ve özgürlük savunucularının  “Siyaset-Tarikat-Ticaret" ile simgelenen şeytan üçgeninin saldırılarına maruz kalmasıdır. Onun için 4 Ocak -31 Ocak arasında Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Abdi İpekçi, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun, Musa Anter, Onat Kutlar, Ahmet Taner Kışlalı gibi bu karanlık güçlerce katledilmiş aydınlarımızı Demokrasi ve Adalet Haftası çerçevesinde saygıyla anıyoruz” dedi.
 
 
“Estirilen baskılara karşı mücadele edelim”
“Bu ülkede ortalama her 1.5 yılda bir gazeteci öldürülüyor” diyen Ganiler; “Bu cinayetlerin hepsinin arkasında tam aydınlatılmayan, ortaya çıkarılamayan, devletin çeşitli kademelerinde odaklanmış, tetikçileri yer yer kimileri tarafından korunan, zaman zaman delilleri karartan kirli güçler olduğu anlaşılıyor. Dolayısıyla da ülkeyi yönetenlerin ciddi sorumlulukları ya da sorumsuzlukları ortaya çıkıyor. Uğur Mumcu ve benzer siyasi cinayetlere kurban gidenlerin tetikçilerini ve bunlarla birlikte azmettiricilerini ortaya çıkaramayan hiçbir hükümet, hiçbir yönetim, ‘ben iktidarım’ diyemez ve ‘başkaları’ tarafından yönetilen hükümet olmaktan kurtulamazlar. Tıpkı bugün olduğu gibi. Şimdi tüm devrimci, ilerici, demokrat, yurtsever güçlere düşen bir görev var. Yılmadan, halkımız üzerinde estirilen baskılara karşı mücadele etmek. Demokrasi özgürlük barış ve insan haklarından yana tavır almak. Bir arada olmak, güç birliği yapmak, daha güzel yarınlar için karanlıkları yırtıp atmak” şeklinde konuştu.
 
“Bu yol zorlu bir yoldur”
19 yıl önce yitirdiğimiz Uğur Mumcu ve diğer demokrasi şehitleri için verilen sözlerin kutsal olduğuna dikkat çeken Ganiler; “Bunun gereğini yerine getirmek ise ancak mücadele etmekten geçer. Bu yol zorlu bir yoldur. Bu mücadeleyi başaramazsak; önce bu uğurda yitirdiklerimize sonra halkımıza ve kendimize ihanet etmiş oluruz. Demokrasinin barışın insanca yaşamın kazanımlarını hep birlikte geliştirelim. Bundan başka çaremizde yoktur” dedi.
 
Ganiler açıklamasını Uğur Mumcu’nun sözleriyle sonlandırdı: “Mumcu şöyle sesleniyordu bizlere: ‘Korkmadan öldük ey halkım, unutma bizi, Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi, Bir gün sesimiz hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi. Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi, hep birlikteyiz ey halkım, unutma bizi, unutma bizi.”
 
Yapılan açıklamanın ardından katılımcılar, düzenlenen yürüyüş sonrasında Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesisleri`ndeki etkinliğe katıldı. Buradaki anma etkinliği ile ilgili ayrıntılar yarın gazetemizde...
 
 
 
 
Paylaş