Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, eğitimde yaşanan sorunlara dair açıklamada bulunarak, sorunlara karşı verilen çözüm önerilerinin takipçisi olacaklarını söyledi. Hacımusalar, usta öğretmen ve ücretli öğretmenlerin ücretlerinin ödenmesi, özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerle ilgili önlemlerin alınması… ile ilgili taleplerini sıraladı. Hacımusalar açıklamasında; “Tüm eğitim çalışanlarının, Öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, velilerimizin sorunlarının farkındayız, çözüm önerileri ile birlikte takipçisi olmaya da devam edeceğiz…” dedi.
“Ücretli öğretmenlerin ve usta öğreticilerin mağduriyetinin giderilmemiş olması kabul edilemez”
Sorunlarla ilgili taleplerini sıralayan Hacımusalar; “1-17 Nisan 2020 tarihinde yapılacak olan 18.000 akıllı tahta ihalesi iptal edilmelidir. Kamu kaynakları eğitim ve bilim emekçileri ve öğrencilerimiz için kullanılmalıdır. 2- MEB, 26 Mart 2020 tarihinde ücretlerin ödenmesi ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüklerine yazı gönderdi. Yazıda ücretli öğretmenlerin ve usta öğreticilerin mağduriyetinin giderilmemiş olması kabul edilemez bir tutumdur. Ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler idari izinli sayılmalıdır. Arkadaşlarımıza ses olmaya devam edeceğiz. Yürürlükte olan mevzuat ve 2020-2021 yıllarını kapsayan 5. Dönem Toplu Sözleşmelerine ait “Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı” ile ilgili maddeleri gereği hafta içi için DYK, İYEP, Evde Eğitim ve Destek Odası ödemelerinin yapılması gerekmektedir. MEB yetkilileri ile gerekli görüşmeleri yaparak, konunun takipçisi olacağız. 3-Özel öğretim kurumları çalışanlarının yaşamları ve gelecekleri ile ilgili tedbir almak devletin sorumluluğudur. Eğitim emekçilerinin hakları, yaşamları işverenlere bırakılamaz. MEB acilen özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçileri ile ilgili önlem almalıdır” dedi.
“EBA kullanımına dönük mobbingi reddediyoruz”
Öğretmenlerin salgın tehdidinin ardından ekonomik sorunlar yaşadığını ifade eden Hacımusalar; “4-Eğitim yöneticileri tarafından öğretmenlere, EBA kullanımına dönük, uygulanan yoğun baskıları, mobbingi reddediyoruz. Talimatla değil mesleğimizin gereği olarak öğrencilerimiz için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. MEB’in sorumluluğu takip etmek değil, EBA kullanacak bilgisayarı ve altyapısı olmayan yoksul öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Eğitim yöneticileri “öğretmen özerkliğine” saygı göstermek zorundadır. 5-Ataması yapılan 20.000 sözleşmeli öğretmen arkadaşımız salgın tehdidinden kaynaklı göreve başlayamadı, ekonomik sorunlar yaşamaktadır. MEB sorumluluğunun gereğini yapmalı, acilen arkadaşlarımızı göreve başlatmalıdır. 6-“Vefa grupları” ile ilgili yaşanan sıkıntılar artarak devam etmektedir. Yapılan görevlendirmeler meslektaşlarımızın sağlıkları ile ilgili risk oluşturmaktadır. Mesleğimize ve uzmanlık alanlarımıza uygun olmayan işlerde görevlendirilmemizden toplumsal fayda beklenemez” dedi.
“Öğretmenler vasıfları dışında işlerde çalıştırılmamalı”
Hacımusalar açıklamasında; “7-MEB, 26 Mart 2020 tarihinde yayınladığı yazı ile de, resmi eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin uzaktan eğitim ve diğer eğitim öğretim faaliyetleri kapsamındaki görevleri yapmak kaydıyla idari izinli sayıldığını bildirmiştir. Bu yazı, görevlendirmelerin mesleki formasyona uygun yapılması gerekliliği görüşünü teyit etmektedir. 222 sayılı “İlköğretim ve Eğitim Kanunu` nun” 44. Maddesi açıktır: “Öğretmenler kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı her hangi bir görevle yükümlü tutulamazlar”. Öğretmenlerin mesleki eğitimlerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmesi uygulamasına bir an önce son verilmelidir” dedi.
(Eren Aşnaz)