Tuzla'ya 3'üncü JES Yasalar yok sayılıyor...

3312

 MTN Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından Tuzla Gülpınar sınırında ‘Babadere Jeotermal Enerji Santrali-2’ santrali için düğmeye basıldı. Gülpınar halkı daha öncede zeytinlik alanlarında yapılmak istenen sondaja karşı bir ay boyunca nöbet tutmuş ve santralin kurulmasına izin vermemişti.  Ayvacık Tuzla Mahallesi, Dikilitaş Mevkii’nde hayata geçirilmek istenen ‘Babadere Jeotermal Enerji Santrali-2’ santrali için 28 Ekim tarihinde ÇED gerekli değildir kararı verilmiş. Karar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi sitesinde; “Çanakkale ili Ayvacık, ilçesi Tuzla Mahallesi, Dikilitaş Mevkii, Pafta No:4, Parsel No:461-462-463, Jeotermal İ.R. No:17/15, Ruhsat alanı: 2395,25 Ha mevkiindeki MTN Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Babadere Jeotermal Enerji Santrali-2 (11,8 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Babadere Jeotermal Enerji Santrali-2 (11,8 MWe) projesi`ne Valiliğimizce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir” şeklinde yer aldı. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği ve Tuzla köylüleri bölgelerinde kurulacak 3’üncü JES’e karşı dava açmaya hazırlanıyorlar. 

 
“3. Derece Doğal Sit Alanı”
Dava açmaya hazırlanan çevre dernek ve STK’ları tarafından yapılan bilgilendirmede,  parsellerin mevcut kullanım durumunun, ‘Tarım Alanı ve Sulama Alanı-Tarımsal Niteliği Korunacak Alan. 3. Derece Doğal Sit Alanı. 3. Derece Kaynak Koruma Alanı. Çanakkale Ayvacık Tuzla Termal Turizm Merkezi sınırları içerisinde DSİ Ege Tuzla Projesi Tuzla Ovası Sulama Sahası. Çanakkale Tuzla Büyükova Koruma Sahası içerisinde olduğu belirtildi.’
 
Büyükova olmasına rağmen tarım dışı kullanma izni verilmiş
Alanın İl Toprak Koruma Kurulu kararı ile ‘büyükova’ olmasına karşın tarım dışı kullanma izni verildiği belirtilirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yazısı ile de ‘büyükova’ içinde olmasına karşın kamu yararı kararı verilmiş. Diğer kurumlardan da usulüne uygun(!) yazılarla  ‘uygundur’ izni alınmış. 
 
Alan araştırması yapılmamış
Santral,  zeytin yasasına göre araştırma yapılmadan hayata geçirilmek isteniyor. ‘3573 sayılı (4086 sayılı kanunla değişik) Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun’ kapsamında 3 km. yakınında zeytin var mı diye bakmak gerekirken, Flora ve fauna bilgileri için tamamen literatürden yararlanılmış.  Alan araştırması yapılmazken,  Jeotermal enerjinin olası zararlarına hiç değinilmemiş. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş