havadurum

Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğu ertelendi

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı Ax-3 misyonunun fırlatılması, teknik kontroller nedeniyle bir gün ertelendi.

958

SpaceX, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda, Ax-3 misyonunun Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) fırlatılması için şimdi 18 Ocak Perşembe gününü hedeflediklerini duyurdu. Bu ilave sürenin, ekiplere uçuş öncesi son kontrolleri tamamlama ve araç üzerindeki verileri analiz etme imkanı vereceği belirtildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da, ABD’de gerçekleştirdiği temaslar kapsamında, fırlatmanın ertelenmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kacır, “İlk astronotumuz Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı fırlatma ertelendi. Hedeflenen fırlatma zamanı: 19 Ocak 2024 00:49 (Türkiye saati ile). Bu sürede fırlatma öncesi teknik kontrollerin tamamlanması planlanıyor. Astronotumuz Alper Gezeravcı’nın bu tarihi misyonu başarıyla gerçekleştirmesi için heyecanla beklemeye devam edeceğiz” dedi.

Bakan Kacır, ayrıca, “Bütün teknik kontrollerde olumlu sonuçlar alınmasını ve fırlatmanın daha fazla gecikmeden gerçekleşmesini ümit ediyoruz. Burada yüzde 100 güvenlik anlayışıyla hareket ediliyor. Görünen hiçbir riskin bulunmaması gerekiyor. Havacılıkta ve uzayda bu konulardaki kurallar diğer alanlara göre çok daha sıkı. Arzu ediyoruz ki tüm teknik kontroller başarıyla tamamlansın ve Alper Gezeravcı beklediğimiz heyecan verici misyonunu sağlık ve başarıyla icra etsin" diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)
Paylaş