havadurum

Türkiye'nin ilk deniz üstü RES'i Çanakkale'de kurulacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga'da Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santralleri kurulacak.

4894
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerinin kurulacağı alanları belirlendi. Belirlenen alanların; Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga olacağı ifade edilerek; "Türkiye'de denize kurulacak ilk rüzgar santrali YEKA'sı için yapılacak yatırımın 3 milyar doları aşacağı öngörülüyor" ifadelerine yer verildi.

"Yatırımın 3 milyar doları aşacağı öngörülüyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santrallerine ilişkin yapılan açıklamada; "09/10/2016 tarih ve 29852 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında aşağıda sayısal bilgileri verilen alanlar Deniz üstü RES Aday YEKA olarak belirlenmiş olup söz konusu alanların yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilmesine yönelik detay çalışmalara başlanmıştır. Türkiye'de denize kurulacak ilk rüzgar santrali YEKA'sı için yapılacak yatırımın 3 milyar doları aşacağı öngörülüyor. Yerli firmaların yanı sıra Almanya, Danimarka, Hindistan, Çin, Güney Kore ve Japonya merkezli enerji şirketleri ihaleye ilgi gösteriyor" diye belirtildi.

'BAE ile sağlanan anlaşma kapsamında yer alıyor'

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan anlaşmaların kapsamında rüzgar enerji santrallerini kurulmasının yer aldığı ifade edilerek; "Türkiye, deniz üstü rüzgar enerji santrallerinin kurulması konusunda Birleşik Arap Emirlikleri'yle yeni anlaşmalar imzalamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinde imzalanan anlaşmalarla, iki ülke arasında enerji konusunda 30 milyar doları bulan iş birlikleri yapılacağı duyurulmuştu. Deniz üstü rüzgar enerji santrallerinin kurulmasının da bu anlaşmaların kapsamında olduğu belirtilmişti" sözlerine yer verildi.
(Dilan Kaynak)
Paylaş