Türkiye ev sahipliği yapacak

407
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ev sahipliğinde bu yıl İstanbul'da gerçekleşen Dünya Koro Müziği Sempozyumu (WSCM), Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu ile Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosu'nun "Köprüler" konseriyle Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile Estonya Cumhuriyeti Kültür Bakanı Heidy Purga'nın katılımıyla başlayan sempozyum, 30 Nisan'a kadar kültürlerin birlikteliğinde müzikseverleri bir yolculuğa çıkaracak.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz yaptığı açılış konuşmasında "Hem Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olması hem de yenilenme çalışmalarının ardından dünyanın saygın kültür merkezlerinden biri kabul edilmesi nedeniyle AKM'nin etkinliğe ev sahipliği yapması, dünya koro müziğinin ülkemizdeki temsili ve çoksesli Türk müziğinin uluslararası alanda tanıtımı açısından büyük bir önem taşımaktadır. Sanatın evrensel sesinin "Boğaz"dan tüm dünyaya yayılmasını çok önemsiyoruz. Çünkü inanıyoruz ki sanat hem dünyayı güzelleştirir hem de dünyanın güzelliklerini daha iyi görmemizi sağlar" dedi.

"Feraye" sürprizi
AKM Türk Telekom Salonu'ndaki tarihi buluşmada, Estonya Filarmoni Oda Korosu kurucu şefleri Tõnu Kaljuste yönetiminde Estonya'nın önemli bestecilerinden Veljo Tormis'in, Devlet Çoksesli Korosu da Norveçli konuk şef Ragnar Rasmussen yönetiminde Türkiye'den ve Norveç'ten çeşitli bestecilerin eserlerini seslendirdi. Koroların dışında bağlama, mey gibi enstrümanlar ile solistlerin de yer aldığı konserde konuk şef Ragnar Rasmussen, piyano klavyesinin yeni bir versiyonu olan "seaboard" ile konsere elektronik bir boyut kattı. Müzikseverlerin hem geleneksel hem de çağdaş koro müziğinin değişen perspektifini deneyimlediği konserde, Devlet Çoksesli Korosu ve Estonya Filarmononi Oda Korosu sürpriz olarak çağdaş Türk müziğinin ilk temsilcilerinden Ulvi Cemal Erkin'in "Feraye" eserini beraber seslendirdi.

Damla Şener Okdaş




Paylaş