havadurum

Türkiye’de iyilik “Herkese güvenme” sözü ile son buldu

Geçtiğimiz günlerde Türkiye, İzmir’de taksi şoförlüğü yapan 44 yaşındaki Oğuz Erge’nin, aracına üşümesin diye aldığı yolcu tarafından silahla öldürülmesi ile derinden sarsıldı. Türkiye’de olduğu kadar Çanakkale’deki taksi şoförleri de bu duruma oldukça tepki gösteriyor. Taksi Şoförü Ahmet Soner Çekiç ise bu olayın ardından açıklamalarda bulunarak; “Bilinmiyor ama sonucu böyle bir cinayet ile sonlanmasa bile biz de hemen hemen her gün bu tarzlar olaylar yaşıyoruz” dedi. 

1014

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de bir taksi şoförünün, havanın soğuk olması üzerine 19 yaşındaki bir yolcuyu aracına almasının ardından, yolcu tarafından tabanca ile öldürülmesi, Türkiye’yi oldukça derinden etkiledi. 19 yaşındaki katilin, taksi şoförünü öldürdükten sonra “herkese güvenme” demesi ise kanları dondurdu. Türkiye’de birçok kesim tarafından oldukça tepkilere yol açan bu hazin olayın ardından, vatandaşların güven duygularının derinden zedelendiği gözlemlenirken, “artık yolda yürümeye korkuyoruz, kimsenin yüzüne bile bakamıyoruz acaba bir şey yapar mı diye” gibi söylemler artmaya başladı. Öte yandan 81 ilde olduğu kadar Çanakkale’de de geçimini taksi şoförlüğü ile devam ettiren taksiciler, bu durumun ardından oldukça öfkeli, üzgün olduklarını belirtirken, “sözün bittiği yerdeyiz” diyorlar. Çanakkale’de taksi şoförü olan Ahmet Soner Çekiç ise Çanakkale OLAY Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda, bu gibi durumların kendi başlarına da geldiğini, vatandaşların taksi şoförlerine ör yargılı bir tutum içerisinde olduklarını belirterek; “İzmir’deki abimizin durumuna çok üzüldük, diyecek hiçbir şey bulamıyoruz, yorum yapamıyoruz, videoları atıyorlar izliyoruz, dilimiz düğümlendi. Arabaya biniyor, ölen abimizle muhabbet ediyor, inerken ateş ediyor. Adam bir de ‘soğukta üşüme diye seni aldım’, gerçekten canice şeyler bunlar” şeklinde konuştu.

“Hemen her gün bu tarzlar olaylar yaşıyoruz”

İzmir’de taksi şoförü olan Oğuz Erge’nin bir yolcu tarafından öldürülmesinin yanından ülkenin dört bir yanından tepkiler artıyor. Çanakkale’de taksi şoförü olan Ahmet Soner Çekiç ise yaşanan bu olaya dair duygu düşüncelerini paylaşırken bir yandan da şoförlere karşı oluşan önyargıları anlattı. Bu gibi olayların cinayetle sonuçlanmasa bile kendilerinin de başına geldiğini vurgulayan Çekiç; “İstanbul’da daha çok bu olaylar yaşanıyor. Bilinmiyor ama sonucu böyle bir cinayet ile sonlanmasa bile biz de hemen hemen her gün bu tarzlar olaylar yaşıyoruz. İzmir’deki abimizin durumuna çok üzüldük, diyecek hiçbir şey bulamıyoruz, yorum yapamıyoruz, videoları atıyorlar izliyoruz, dilimiz düğümlendi. Arabaya biniyor, ölen abimizle muhabbet ediyor, inerken ateş ediyor. Adam bir de ‘soğukta üşüme diye seni aldım’, gerçekten canice şeyler bunlar” sözlerini kullandı.

“Kimi araçlarda kurşun geçirmez camlar bile var”

Bu gibi durumlara karşı nasıl bir önlem alınabilir noktasında fikirlerini dile getiren Çekiç; “Amerika’da, Dubai’de gibi yurtdışındaki taksilerde örnekler görebiliriz, araçlar daha geniş, daha bölmeli, kimi araçlarda kurşun geçirmez camlar bile var, bu olayların yüksek olduğu bölgelerde kurşun geçirmez camlı, ticari taksiler var. Geniş araç olduğu zaman ya da araya bir bölme girdiği zaman insanlarla daha rahat iletişim kurabiliyoruz, daha rahat hareket edebiliyoruz ama ne olursa olsun, olay olduktan sonra önüne geçilmesi çok zor” diye konuştu.

“Ağır ithamlarda bulunuyorlar”

Vatandaşların taksi şoförlerine karşı olan ön yargılarına değinen Çekiç; “Neden anlamıyorum, İstanbul’da da böyle Çanakkale’de de böyle; insanlar el kaldırıyorlar bize, o an yolcumuz var ya da yolcu almaya gidiyoruz, müsait olmadığımız zaman biz taksicilere saldırıyorlar. Zam için de aynı şey geçerli, birkaç gün sonra tekrar bir zam uygulamasına geçecek, birkaç haber sitesinde insanların söylemlerini görüyorum ‘yedikleri ekmek boğazlarında kalsın’ tarzında, sanki bu zamları biz belirliyoruz, mazot, bakım ya da giderlerimizin fiyatlarını biz belirliyoruz, gerçekten çok kötü davranıyorlar bize. Ufacık bir zam geliyor, ‘taksiciler çok kötü, karaktersiz’ gibi ithamlarda bulunuyorlar. İnsanlar çok anlayışsız. Taksicilerle ya da şoförlerle alakalı bir durum yok aslında ortada, herkes güler yüzlü, insanlarla iç içe, hükümetten kaynaklı bu durum, sonuç olarak bu fiyatları biz belirlemiyoruz, arz talep mesele bu. O an araç olmuyor, yolcu bulamıyor araç, yine ağır ithamlarda bulunuyorlar. İzlediğim videoların, röportajların altında demelerini bekliyorum ki ‘arkadaşlar yapacak bir şey yok, sonuçta bu insanlar da emekçi’, biz kelle koltukta gezen insanlarız, araca bindikleri zaman ‘merhaba ben seni öldüreceğim’ demiyorlar, bu zamların ardından bize değil, zamları yapan mercilere öfkelenmeleri gerekiyor ama insanlar bu durumdan çekiniyor, hükümetten kaynaklı olarak, bundan dolayı günah keçisi yine biz oluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hatayı daha büyük mercilerde aramaları gerekiyor”

Vatandaşlara bir ricada bulunan Çekiç; “Özellikle Çanakkale’de insanların önyargılarını kaldırmaları gerekiyor. Bu yazıyı okuyan kişilerin bilmesini istiyorum ki; Çanakkale’deki şoförler adına konuşayım, o çok hor gördükleri şoförler adına konuşayım; kimse evinde taş yemiyor, bu işle birlikte evlerine ekmek götürüyorlar ve bu işi zoraki ya da mutsuz olarak yapmıyor, herkes işini güler yüzle, samimi olarak yapıyor, yeri geldiğinde indirimlerini uyguluyorlar, yeri geldiğinde çok acil bir hastayı hastaneye yetiştiriyorlar, yeri geldiğinde öğrencileri sınava yetiştiriyoruz. Biz aslında önemli bir iş yapıyoruz ama insanlar bizi hor görüyorlar. Çanakkale halkından beklentim, taksi şoförlerinin hor görülmemesi gerekiyor, hatayı daha büyük mercilerde aramaları gerekiyor” dedi.

Dilan Kaynak

(HABER MERKEZİ)
Paylaş