havadurum

Türkiye Barolar Birliği "Seçmenler İçin Hukuk Rehberi" yayımladı

365
14 Mayıs`ta Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için geri sayım başladı. Seçim sürecine giren Türkiye için Türkiye Barolar Birliği, "Seçmenler İçin Hukuk Rehberi" yayımladı. Türkiye Barolar Birliği resmi internet sayfasından yayımlanan rehberde, seçmenin tanımı, kimlerin oy kullanabileceği, nerelerde oy kullanılabileceği, seçim kurullarının oluşumu, seçim ve sandık çevresinin tanımlarına yer verildi.
 
Sandık kurullarının oluşumu ve müşahitlerin seçimi ile görevlerine ilişkin bilgilerin de yer aldığı rehberde, seçim günü görevli kolluk kuvvetleri dışında kimsenin silahla oy kullanılan binalara giremeyeceği, oy kullanılan yerlerde propagandanın da yasak olduğu hatırlatılırken oy kullanırken vatandaşların yanında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası içeren bir kimlik kartının bulunması gerektiği hatırlatılarak, "Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, (Resim şart değil) T.C. numarası yeterli, T.C. Resmi dairelerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, T.C. Evlenme Cüzdanı, T.C. Sürücü Belgesi, Avukat Kimlik Belgesi, Pasaport, T.C. Askerlik Belgesi, T.C. Geçici Kimlik Belgesi. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya Türkiye Cumhuriyeti kimliğini ispata elverişli Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilen bir belgeyi de ibraz etmesi şarttır" denildi.
 
"Oy sayımında açıklık ilkesi geçerlidir"
Hangi oyların geçerli sayılacağı aktarılan rehberde, oy zarfı, oy pusulası ile "Evet" veya "Tercih" yazılı mühürlerini alan seçmenin, oy verme kabininde oyunu kullanması gerektiği bildirildi. Rehberde, seçmenlerin seçimini yaptıktan sonra oy pusulasını zarfa koyması ve sandığa atması, ardından da seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atması gerekliliği anlatıldı. "Gizli oy" ilkesi hatırlatılan rehberde, oy verme kabinine fotoğraf makinası veya görüntü kaydedici cihazla girilemeyeceğine, kabine, oy kullanacak seçmen dışında da kimsenin giremeyeceğine vurgu yapıldı. Okuma yazma bilmeyen ve engelli seçmenlere yönelik bilgilere de yer verilen rehberde, sandıkların açılması, oy sayımı, oyların hangi hallerde geçerli olacağı da hazırlanan görsellerle seçmenlere örnekleriyle gösterildi. TBB`nin Seçmenler İçin Hukuk Rehberi`nde, seçim kurullarının kesin olmayan kararlarına kimlerin, nereye ve nasıl itirazda bulunacağı da yer alırken, seçim sürecinde uyulması gerekenlere uymayanlar hakkında verilecek adli cezalara ilişkin de bilgi verildi. Rehberde ayrıca, YSK tarafından daha önce ilan edilen seçim takvimindeki önemli tarihler yer aldı.
(Atilla Akın) 
 
Paylaş