Türkiye, Avrupa’ya çiftçiliği öğretecek

Çanakkale`de büyük ses getiren EXPOTROİA Fuarı`nı başarıyla tamamlayan ÇASİAD yeni projeye yelken açtı.

685
 
Çanakkale`de ilklere imza atan Çanakkale Sanayici ve İşadamları Derneği, tarım sektörü için önemli bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor. ÇASİAD`in liderliğinde ve ÇOMÜ ile işbirliği içerisinde tarım sektörü için hazırlanan proje kapsamında Türkiye, Avrupa`ya çiftçiliği öğretecek. Türkiye`nin yanında İtalya, İspanya, Macaristan, Polonya ve Romanya gibi ülkelerinde yer alacağı proje 2 yıl sürecek ve projenin sonunda katılımcılara sertifika verilecek. Kent için önemli olan projede tarım sektörüyle ilgili bilimsel çalışmaların yanı sıra, il tarım uygulamaları ile tohumluk ürünler masaya yatırılacak ve altı ülkede gerçekleşecek olan yerinde uygulamalı bilimsel çalışmalar sayesinde çiftçiler bilinçlendirilecek.
 
ÇASİAD`dan kente armağan
Proje ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenleyen ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız; Avrupa Birliği`nin kabul ettiği projenin ÇASİAD`ın Çanakkale`ye armağanı olacağını söyledi. Yıldız; “Türkiye`de Avrupa Birliği ile ilgili çok projeler üretiliyor ama bu projeleri kabul ettirmek gerçekten çok zor. Çünkü Avrupa Birliği projelerini kabul ettirmek için ciddi komisyonlardan geçiyor. Çok bilimsel araştırmaya dayalı sonuç pozitif olan projeleri değerlendirmeye alınıyor. Ancak, ÇASİD önderliğinde ve ÇOMÜ işbirliğinde hazırlanan proje Avrupa Birliği`nden olumlu not aldı. 2 yıl devam edecek olan bu projede bilimsel çalışmalar, il tarım uygulamaları, ülke tarımlarındaki tohum organik olayları anlatılacak. Proje kapsamında sertifika almaya hak kazanacak olan katılımcılar, bu altı ülkede yerinde uygulama yapacak ve bilimsel açıdan bilgi sahibi çiftçiler tarım sektörüne kazandırılmış olacak” dedi.
 
Bakan Bağış projeye imza atacak
Hazırlanan proje nedeniyle Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış`tan da teşekkür yazısı aldıklarını kaydeden Yıldız; ÇASİAD olarak 26 Eylül tarihinde Bakan Bağış ile projeye imza atacaklarını ifade ederek şu şekilde konuştu: “Ülkemizin binlerce ürününün gerçekten tohumlarının muhteşem olduğunu ve yok olmaması adına da gereken bilgileri vermek zorundayız. Bu nedenle biz bu iyi tarım uygulamalarını en iyi şekilde kendi ülkemizde ve birlikte hareket ettiğimiz diğer 5 ülkeyle iyi noktaya getireceğimizi düşünüyorum. 26 Eylül de Avrupa Birliği Bakanlığı merkezinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci sayın Egemen Bağış ile birlilkte ÇASİAD olarak proje imza atacağız.”
 
“Avrupa Birliği iki projeyi onayladı”
Avrupa Birliği`nin iki projeyi kabul ettiğini bunlardan birisinin Ege İhraçatçılar Birliği`nin projesi olduğunu diğer kabul gören projenin ise ÇASİAD`ın ÇOMÜ ile birlikte hazırladığı projenin olduğunu vurgulayan Yıldız; “Bu da insan gurur veriyor. Projenin ekonomik katkısı 282 bin Euro`dur. Proje, sırf eğitim desteklidir. ÇASİAD olarak Çanakkale`nin aleyhine olacak bir projede yer almayız. Bundan önce de olmamışızdır bundan sonra da olmayacağız. Hatta olanlarında karşısında olacağız. Bu çerçevede Çanakkale için kim iyi işler yaparsa ÇASİAD olarak hep yanında yer alacağımızı sık sık ifade etmiştik” dedi.
Paylaş