Türkiye’de seçim sistemi değişmeli

Vatandaşlar Türkiye’de seçim sisteminin değişmesi gerektiğini, 18 yaşın seçmek ve seçilmek için erken bir yaş olduğunu, askerlere oy kullandırtmanın doğru olmayacağını, kullandırtılacaksa da erlerin ve erbaşların askeriye sınırları içinde değil, mahallerde ve etki altında kalmadan oy kullanmalarının doğru olacağını düşünüyorlar.

390
Başbakan Recep Erdoğan’ın bir açılış töreni sırasında seçilme yaşının 18’e indirilmesi ve er ve erbaşlara da oy kullanma hakkı verilmesi konusunu gündeme taşımasından sonra tartışmaya açılan 18 yaşın seçilmek için yeterli olmadığını belirten vatandaşlar Türkiye’de seçim sisteminin baştan yanlış olduğunu, kanunun seçme ve seçilme kanunu olduğunu seçme iradesi olanın, aynı zamanda seçilme hakkının da olması gerektiğini ve komuta zincirinde olan askerlere oy kullandırtmanın tehlikeli olacağını ve askeriyenin karışacağını ifade ettiler.
 
 
Ferit Candeğer:
Bence Türkiye’deki seçim sistemi değişmeli. Ana konu bu olmalı. Yoksa 18 yaşındaki ya da 65 yaşındaki birinin seçilmiş olması önemli değil. Sonuçta demokrasi adı altında zaten siyasi partinin dayattığı ve öne çıkardığı ismi seçiyorsunuz, oraya parti adı altında sopa da koysanız yine seçilecektir. Parti içlerinde de özgürlük yok. Ayrıca seçme yetisi ve iradesinin oluştuğuna inanıyorsanız, seçilme hakkının da olduğuna inanmanız gerekir. Seçme ve seçilme durumları farklı. Seçebilirsiniz bu kolaydır, ama zaten 18 yaşındaki birini kim seçer o da var. Bugün en genç milletvekili 26 yaşında, ama o da neticede hukuk mezunu. Bu ülkede parası olduğu için partilerde birinci sıraya geçen ve seçilen adaylar var. Askerlere yani er ve eratlara oy kullandırma olayı da düzenlemeye ihtiyaç duyar. Almanya’daki bir Türk vatandaşına imkan sağlayıp Türkiye’ye getirtip oy kullandırtıyorsanız, elbette kendi ülkesinde yaşayan vatandaşın da er bile olsa söz söyleme hakkı vardır. Ama asker etki ve komuta altındadır. Bir alayda seçim olmaz. O zaman kimin hangi partiye oy verdiği anlaşılır ve bu komutadakilerin askere bakış açısını etkiler. O yüzden kesinlikle asker alay dışında mahallelerde oy kullanmalı. Bunu da iki güne yaymak mümkün olabilir, tüm askerler aynı anda kullanmaz da, bir kısmı cumartesi, bir kısmı Pazar günü kullanabilir. Sonuçta erin kime oy verdiğini kimse bilmemelidir.
 
 
Zeki Barış:
Oy kullanmak için yaşın 20’nin altında olması sağlıklı değil. Bunun yanında erlere ve erbaşlara da oy kullandırmaya çalışıyorlar, bu uygulama askeriyeyi etkiler. Asker komuta emrinde, bu askeriyeyi karıştırmak anlamına gelir.
 
 
Recep Keskin:
Bence seçilme yaşı en az 20 olmalı. 18 yaşındaki biri daha çocuktur. Bir de kanunun adı seçme ve seçilme madem seçme iradesi var, o adam o zaman seçilme iradesine de sahip olmalı. Bir sistemde adamın seçip, seçilememesi zaten saçma.
 
 
Hüseyin Karton:
Bence bu yaş seçmek için yeterliyse, seçilmek için de yeterli olur. Seçme hakkı verilip de, seçilme hakkını vermemek anlamlı değil. Ben açıkçası 18 yaşı oldukça küçük bir yaş aralığı olarak değerlendiriyorum. Ayrıca kanun zaten seçme ve seçilme kanunu değil mi? Bu sadece AKP’nin oy potansiyelini artırmak için yapılmıştır.
 
 
Ali Haydar Çerkez:
İşi yok, gücü yok hayata yeni atılmış, eğitimini tamamlayamamış, vizyonu gelişmemiş, hedefleri oturmamış bir kişinin seçme iradesi de tam oluşmaz, seçilme iradesi de. Bence bu kişinin önünde daha uzun yıllar var. Bence bu kararın alınması yanlış. Hayatta seçme hakkı veriliyorsa, seçilme hakkı da verilmeli.
 
 
Adem Sincer:
18 yaşında birinin seçilmesi uygun değil, iradesi tam olarak oluşmamıştır. 25 bence iyi, insan zaten 30 yaşlarından önce gerekli olgunluğa ulaşamaz.
 
 
Tuğrul Tüzel:
Ben 19 yaşımdayım. Bence bu yaş aralığı seçilmek için kesinlikle yeterli değil. Belki seçmek için yeterli ama seçilmek için yeterli olduğunu düşünmüyorum.
Paylaş