Türkiye’de “Siyasette hitabet” üzerine ilk kitap

ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Gökhan Bayram`ın kaleme aldığı `Siyasette Hitabet` isimli kitap görücüye çıktı. Dünya ve Türk siyasetçilerinin topluluğa karşı yaptığı konuşmalarda nelere dikkat etmesi gerektiğini konu alan ve 2 bin adet basılan kitap yerel seçimler öncesinde satışa sunuldu.

1506
 
Akol Hotel`de düzenlenen basın toplantısında `Siyasette Hitabet` isimli kitabını tanıtan ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Gökhan Bayram, siyasetçilerin başucunda olması gereken kitabıyla ilgili kamuoyuna detaylı bilgiler verdi. Gecesini gündüzüne katarak 3 yıl boyunca üzerinde çalıştığı `Siyasette Hitabet` isimli kitabının Türkiye`de ilk ve tek olduğuna dikkat çeken Bayram; “Bu kitapta, siyasete kendi çapımda bir şeyler katmak istedim. Daha iyi konuşan siyasetçiler olması arzusuyla gecemi ve gündüzümü buna verdim. Siysetin üslubuna bir katkı sunmak amacıyla bu kitabı yazdım. Bir siyasetçinin, bu kitabı muhakkak almasını arzu ediyorum. En büyük hayalim budur” dedi.
 
 
“Siyasetçiler konuşmaya yeterli önemi vermiyor”
Siyasetçilerin konuşmaya yeterli önemi vermediğini ifade eden Bayram; “Yaklaşan seçimler öncesinde konuşmayla ilgili 5 hususa dikkat çekmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi, seçimlerde seçmenlerin en çok etkilendiği hususlar hakkında araştırma yapıldığında bunların başında karizmatik olma, etkili konuşma, ikna etme, görünüm gibi hususların geldiği görülür. Dikkat edilirse, bir kişinin genellikle birşeyler yapmasından öte, konuşmasının söz konusunda çok etkili olduğu görülüyor. İkinci tespit şudur ki; bizim siyasetimizde kemik oyların haricinde bir de kararsız oylar var. Yine yapılan araştırmalarda, bu oylar üzerinde en fazla etki kuran da bir adayın konuşmasının olduğu görülmekte. Üçüncü tespit ise şu; Türkiye`de geçmişte ve bugün insanlarımız iyi konuşan siyasetçileri ve devlet adamlarını ödüllendiriyor. Bunun en iyi örneği Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`tür ki, o iyi bir hatiptir. Adnan Menderes, Bülent Ecevit, Süleyman Demirel iyi konuşan siyasetçilerdi ve hızla yükselmişlerdi. Ülkemizi yöneten kişilere bakltığımızda ise Başta Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hemen ardından Bülent Arınç da iyi konuşmacılar olarak göze çarpıyor. Beşinci tespit ise şu; siyasetçiler konuşmaya yeterli önemi vermiyor. Ve hatta ne acı ki, siyasetçiler çok iyi konuştuğunu düşünüyor. Bu kötü gidişle ilgili de maaselef bir çabaları ve çalışmaları yok” dedi.
 
 
“Türkiye`deki ilk ve tek kitaptır”
`Siyasette Hitabet` isimli kitabının Türkiye`de ilk ve tek olduğuna dikkat çeken Bayram; “Siyasetçiler madem konuşmayla kendilerini tanıtıyorlar ama konuşmaya ilişkin bir kitap yok. Konuşmaya ilişkin bir okul yok. Bir eğitim yok. İşte bu yokluklar içerisinde ben, Çanakkale`de siyasetçilerimiz daha iyi konuşabilsinler, dertlerini daha iyi anlatabilsinler diye bir çalışma yaparak kitap hazırladım. Bu kitap, siyasi hitabete ilişkin Türkiye`deki ilk ve tek kitaptır. Bu kitap 3 yıl boyunca geceli gündüz, 14 yıl boyunca gerek Çanakkale gerekse Çanakkale dışında yapmış olduğum konuşmalardan öğrendiklerimle ve Başbakanlar, Bakanlar, siyasetçilerin yanında gördüklerimle hazırlanmış bir kitaptır. Bu kitap parmakların sayısını geçmeyecek kadar az sayıdaki bir siyasi girişim kitabından bir tanesidir. İyi konuşmak isteyen siyasetçinin başucu kitabı olsun istedim ve bunun için buna çok emek verdim. Bu kitap, önümüzdeki yerel seçimlere girecek olanlara, siyasi partilerde bir şekilde faaliyet gösterenlere veya topluluk önünde konuşmak isteyenlere yönelik bir başucu kitabı olma niteliğindedir” diye konuştu.
 
“Öğrendiklerimi kitaba yansıttım”
Kitabın nasıl hazırlandığında bahseden Bayram şu şekilde konuştu: “Öncelikle böyle bir çalışmayı meydana getirebilmek için yaklaşık 100`ün üzerinde kitabı okudum. Bununla ilgili tezleri, makaleleri, dergileri ve yayınları inceledim. Yüzlerce saat Türkiye ve yabancı siyasetçileri nasıl konuştuğunu tek tek inceledim ve irdeledim. Ülkemizin önemli siyasetçileriyle röportajlar yaptım. Uzun bir süredir hem Çanakkale hem de Çanakkale dışında konuşmalar yapıyorum. Burada öğrendiklerimi kitabıma yansıttım. Ulusal ve Uluslararası programlarda gördüklerimi kitaba aktardım.”
 
“Hitabetle ilgili püf noktalar ve önemli teoriler var”
“Bu kitapta Türk ve dünya siyasetçilerinden yüzlerce örnekle nasıl bir siyasetçi ve nasıl konuşmalı bunu anlattım” diyen Bayram; “Kitap içerisinde siyasetçilerin resimleri ve pratikler bilgiler var. İyi bir hatip olabilmek için pratik önerilerde bulunuldu. Bir kişi ne yemeli, ne içmeli, nasıl davranmalı, nelere dikkat etmeli, konuşmaya çıkmadan önce ne yapmalı, kürsüde ve sahnede nasıl davranmalı bunları kitabımda paylaştım. Burada hitabet ile ilgili pratik bilgiler, püf noktalar ve önemli teoriler var” şeklinde konuştu.
 
Bayram`ın en büyük hayali
Bir siyasetçinin kitabını muhakkak almasını arzu ettiğini vurgulayan Bayram; “En büyük hayalim budur. Çünkü, bir siyasetçi bunu alırsa konuşacağı konuyu nasıl araştıracağını, konuşmasını nasıl etkili yazacağını, nefesini ve sesini nasıl daha iyi bir hale getireceğini, dış görünüşünü nasıl güzelleştireceğini, konuşmasını nasıl prove edeceğini öğrenecek. Bu kitap, topluluk önünde konuşanlara konuşma korkusunu nasıl yeneceğini, heyecanını nasıl gidereceğini, kürsüde ve sahnede insanların önünde nasıl bir ses tonuyla konuşacağını, nasıl hareketler yapacağını anlatıyor. Dinleyenlere nasıl davranacağını ifade ediyor” dedi.
 
“Amacım, siyasetin üslubuna katkı sunmak”
Daha iyi konuşan siyasetçiler olması arzusuyla gecesini gündüzüne katarak kitabı hazırladığının altını çizen Gökhan Bayram şu şekilde konuştu; “Sonuç olarak bu kitapta, siyasete kendi çapımda bir şeyler katmak istedim. Daha iyi konuşan siyasetçiler olması arzusuyla gecemi ve gündüzümü buna verdim. Siyasetin üslubuna bir katkı sunmak amacıyla bu kitabı yazdım. Daha nezih konuşulsun, insanlar kendilerini daha iyi anlatsınlar diye bu çabanın içerisinde oldum. Ve diliyorum ki, Türk siyasetinde lezzetli konuşmalara tanıklık edelim. İyi insanların hatip, hatiplerinde iyi insan olmasını arzu ediyorum.”
Paylaş