Türk-Yunan turizmciler masaya oturdu…

429

 21`incisi düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı`nda (EMITT) Çanakkale ve Midilli turizm aktörleri, Midilli – Ayvacık arasında uzun zamandır planlanan feribot seferlerini masaya yatırdı. Toplantıda, Midilli – Ayvacık arasında feribot veya deniz otobüsü seferleri nereden nereye yapılabilir, en sağlıklı güzergah ve bölgelere nasıl katkı sağlayacağı konuları üzerinde duruldu. EMITT Fuarı`ndaki Midilli Adası standında gerçekleşen görüşmeye ÇATOD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Pazarbaşı, ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, ÇARO Başkanı Adem Biçer, GESTAŞ A.Ş. Genel Müdürü Volkan Uslu ve Yunanistanlı temsilciler katıldı. Toplantıda, Midilli – Ayvacık arası planlanan feribot seferleri konusunda büyük aşama kat edildiği kaydedildi. 

 
“Çanakkale için büyük artıları var”
EMITT Fuarı`ndaki toplantıda da yer alan ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer, konu hakkında gazetemiz Çanakkale OLAY’a özel değerlendirmelerde bulundu. Yunan adaları ile olan münasebetin çok önemli olduğunu belirten Aydeğer; “Midilli`nin çok önemli bir kapasitesi var. Sezonda, haftada 20 tane charter uçak inişi söz konusu. 20 tane charter uçak ile yılda 100 bine yakın Avrupa ülkelerinden turist ağırlıyor. Bunun haricinde günde ortalama 4 tane tarifeli uçak seferi iniyor Midilli`ye. Bunlar dışında gemi seferleri sürekli var. Midilli Adası, yurtdışından çok önemli sayıda misafir ağırlama potansiyeline sahip. Çanakkale için bunun büyük artıları var. Birincisi yurtdışından gelen yabancı vatandaşlara Truva, Assos gibi farklı noktalardaki antik değerleri sunarak oradaki turistin bölgeye olan ilgisini arttırabiliriz. Oradaki muhatapların bize ifade ettiği çok önemli bir gerçek var o da şu; diyorlar ki turistler orada 10-15 gün konakladıkları zaman sıkılıyorlar, sıkıldıkları için turisti Midilli`de tutacak ek aktivitelere ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar. Bu çerçevede de Çanakkale ve çevresindeki turistik yerler, bunun başında da Truva geliyor. Üç kelimelerinden bir tanesi Truva oluyor. Truva`nın çok önemli olduğunu söylüyorlar” dedi. 
 
“Yunanistan tarafı bu işe istekli”
“Burada iki çok önemli durum söz konusu...” diyen Aydeğer, “Bir tanesi, oradaki konaklayan misafirlerin bölgemize gelmesinin önü açılabilir, ikincisi bu sene için değil ama ilerleyen süreçlerde yurtdışı uluslararası tur operatörlerinin paket programlarını girme şansımız olur. Midilli`de yaşayan 96 bin yunan vatandaşı var, bu vatandaşların büyük bir çoğunluğu günlük harcamalarını ana karadaki imkanlar sınırlı olduğu için Türkiye`den temin yoluna gidiyorlar. Bu konu ile ilgili yıllardır önemli bir ekonomi de elde ediliyor. Tabi ki beraberinde 100 bine yakın Yunan adalının da günlük ticaretinin, günlük alışverişinin de bir parçası olma şansına sahibiz. Burada tabi çok önemli konu buradaki seferlerin sürekli olması... Yunan tarafı gerçekten bu işe çok arzulu ve hevesli. Olması için çok ciddi bir irade gösteriyorlar. Midilli`de yaşayan birçok Yunan vatandaşının İstanbul ile bağlantısı olduğunu söylediler, Çanakkale`den geçiş onlara büyük kolaylık sağlayabilir. Diğer bir önemli husus ise yurtdışı uçak bağlantıları çok sık olduğu için Çanakkale`ye turist getirirken oradaki uçak bağlantıları kullanılabilir. Avrupa`nın birçok noktasına her gün ortalama üç tane uçak söz konusu... Bunlar bizim için özellikle büyükşehirlerdeki endişelerin yüksek olduğu bir süreçte alternatif geçiş güzergahları bölgemize turist gelmesi için kılcal damar niteliğinde. Bu çerçevede de çok önemli. Süreç bütün tarafların iyi niyetiyle devam ediyor. Karşıda Petra diye bir liman var, şu an yunan tarafı oradaki teknik sıkıntıların tamamını gidermiş durumda. Kapıdan vize de verilebiliyor. Midilli iki tane ana merkezden oluşuyor. Bir tanesi Ayvalık`taki feribotların yanaştığı nokta, bir de Petra tarafı... O açıdan da bir avantaj. Sürecin kısa süre içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Taraflar teknik hususları tartışılıyor. Belirli bir seviyede olgunluğa erişmiş durumda. Bizim turizmciler olarak nihai amacımız, bu bölgede konaklayan kişi sayısının ve nüfus sayısının arttırılması. Bu nedenle de bölgemize gelecek her türlü alternatif kanalı makul bir şekilde gerçekleşmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 
(Atakan Alkış)
Paylaş