havadurum

Türk Sağlık-Sen; “Aile Hekimlerinin yanındayız”

Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; “Aile hekimliği çalışanları sizin sağlık hizmeti referanslı vatandaşa yönelik siyasi bir propaganda aracınızda değildir. Olamaz, olmamalıdır” dedi. Açıklamasında Aile Hekimleri`ne de seslenen Çavdar; “Kararlılığınızı yitirmeyin. Aile hekimliği çalışanları olarak kararlı tutum ve davranışlarınızda vereceğiniz mücadelede Türk Sağlık-Sen olarak biz sonuna kadar sizlerin yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

455
Türk Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; dün yaptığı açıklamasında Aile Sağlığı Merkezleri`ndeki cumartesi nöbetlerine değinerek; “Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla ve inatla `ben yaptım oldu` anlayışı ile hareket ederek konunun muhatapları ile hiçbir görüş alışverişinde bulunmayı bile düşünmeden işleme koyduğu Aile Sağlığı Merkezlerinde Cumartesi nöbetlerine karşı 12 Aralık 2014’de iş bıraktık, 13 Aralık 2014 tarihinde de Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanlarının katılımı ile Ankara’da eylem düzenlenmişti. Bu eyleme Genel Merkez düzeyinde her türlü desteği veren sendika, sadece Türk Sağlık-Sen oldu. 3 Ocak 2015’den itibaren, aile sağlığı merkezlerinde uygulamaya konulan Cumartesi nöbetleri konusunda bu güne kadar Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak kararlı bir tutum sergiledik. Her hafta Cumartesi nöbetlerine katılmama konusunda da Aile Hekimliği Çalışanı arkadaşlarımızın yanında olduk ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Cumartesi günleri için almış olduğumuz nöbete katılmama kararlarını da devam ettireceğiz” dedi.
 
“Sorumlu siyasi iktidar”
Sağlık Bakanlığı ortaya koymuş olduğu her yeni uygulamada kervan yolda düzülür anlayışı ile hareket etmektedir” diyen Çavdar, “İyi bir işgücü planlaması yapmadan, mevcut personel sayısını iyi değerlendirmeden bir uygulama yapmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bir tarafı yapayım derken öbür tarafı yıkıyor. Sonra da tahribatı ve olumsuzlukları düzeltme adına da tüm olumsuz şartlara rağmen büyük bir özveri ile hizmet veren sağlık çalışanlarının zaten fazla olan iş yüküne yeni iş yükü ekleyerek çözmeye çalışıyor. Hekim ihtiyacından bahseden Bakanlık bu gün itibari ile 4 bin hekimi, hekimlik görevleri dışında çalıştırıyor.4 bin hekim hekimlik yapmıyor. Almış olduğu eğitimle hiç alakası olmayan konularda idarecilik görevi yapıyor. Bunun hiçbir şekilde akıl ve mantıkla izahı yoktur. Hastanelerde iş yükü artıyor. Acil servisler doluyor, sorumlusu Aile Hekimleriymiş gibi çözüm onlarda aranıyor. Şu bilinmelidir ki: Hastaneler ve Acil Servislerdeki yığılmaların sorumlusu ve çözüm adresi Aile Hekimliği çalışanları değildir. Bu yığılmanın sorumlusu; 15 senedir bu ülkeyi yöneten siyasi iktidar ve onun Sağlık Bakanıdır. Popilist yaklaşımlarla oluşturulan bir sağlık politikası sonucu hastaneye müracaat eden hasta sayısı ile övünen bir anlayış gün geçtikçe önemini yitiren birinci basamak sağlık hizmetinin geldiği nokta sorunun ta kendisidir. Bu sistem, sağlık hizmetinin vatandaş için vaz geçilemeyecek bir hak olarak görmeyen bir anlayışın ürünüdür. Vatandaşına ihtiyacı kadar eşit ve ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanması yerine, paran kadar sağlık anlayışına mecbur eden bir sistemdir” dedi.
 
“Yanınızdayız”
“Sorunun çözümü başkalarının iş yükünü artırmak, çalışma şartlarını ağırlaştırmak ve çalışanların moral-motivasyonunu bozmak değildir” diyen Çavdar, “Biz biliyoruz ki; Cumartesi nöbetleri sonrasında getirilmesini düşündüğünüz Pazar nöbetleri, vatandaşımızın sağlık hizmetlerinden daha iyi faydalanmasına katkı sunacak bir uygulama değildir. Bu uygulama sadece vatandaş referanslı bir uygulama da değildir. Aile hekimliği çalışanları sizin sağlık hizmeti referanslı vatandaşa yönelik siyasi bir propaganda aracınızda değildir. Olamaz, olmamalıdır. Değerli arkadaşlar buradan bir çağrı da sizlere yapmak istiyorum. Kararlılığınızı yitirmeyin. Aile hekimliği çalışanları olarak kararlı tutum ve davranışlarınızda vereceğiniz mücadelede Türk Sağlık-Sen olarak biz sonuna kadar sizlerin yanınızdayız. Yapacağımız eylem ve etkinliklerde beraber istişare halinde olacağız. Yapacağımız eylem ve etkinliklerde kamuoyu desteğini de alacak hizmet sunduğumuz insanların da desteğini alacağız” ifadelerini tamamladı.
Paylaş