Türk Mutfağı Haftası tadımları sürüyor

573
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın eşi Emine Erdoğan`ın öncülüğünde bu yıl ilk kez 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası`nda bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Çanakkale İl Kültür Müdürlüğü`nde Cumhurbaşkanlığı himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çanakkale Ticaret Borsası`nın işbirliğinde Türk Mutfağı Haftası Sunum Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu da katılım gösterdi. Toplantının ardından vatandaşlara yöresel lezzetler sunuldu. Öte yandan Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Polis Denizevi`nde, "Tadımız Yerinde Çanakkale" etkinliği de düzenlendi.
Keşkek ve peynir helvası ikramı yapıldı
İl Kültür ve Turizm il Müdürlüğü önünde yapılan kutlama programında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Çanakkale Ticaret Borsası tarafından vatandaşlara yöresel lezzet ve tadım etkinliği yapıldı. İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz, Çanakkale Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Mustafa Boz, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Halk Bilimciler Hüseyin Demir, Ömer Gözükızıl, Senem Özcan ve Mümtaz Fırat, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen, TKDK İl Koordinatörü Hasan İskender, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sema Sandal, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver ile kurum ve kuruluşların müdürlerinin katılım sağladığı programda önce Türk Mutfağı Haftası Sunumu ve söyleşi gerçekleştirildi ardından vatandaşlara keşkek ve peynir helvası ikramı yapıldı. 
"Medeniyetin temel taşlarından birisi de özgün mutfaktır"
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Çanakkale Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal; "İnsanoğlunun var oluşundan itibaren bu topraklar üzerinde medeniyet var. Medeniyetin temel taşlarından birisi de özgün mutfaktır. Mutfağımızı tanıtmamız lazım. Bunu ticaretin ve turizmin de unsuru haline getirmemiz lazım. Sırf bir şeyler yemek için insanlar bir yerden bir yere seyahat ediyor. Bize düşen yöresel mutfağımızın tanıtımını iyi yapmaktır. Biz de Çanakkale Ticaret Borsası olarak Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneğimizin destekleri ile vatandaşlarımıza Türk yemek kültürünün mihenk taşlarından biri olan, bayram ve özel günlerimizin baş tacı yiyeceği keşkeğimizi ve ilimize özgü bir ürün olan peynir helvası ikramında bulunduk. Yöresel mutfağımızın tanıtılması için gereken desteği vermeye çalışıyoruz" dedi. 
Polis Denizevi`nde tadım etkinliği gerçekleştirildi
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Polis Denizevi`nde, Çanakkale Valiliği himayesinde Çanakkale Ticaret Borsası ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü iş birliğinde `Tadımız Yerinde Çanakkale` etkinliği düzenlendi. Programa, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ve davetliler katıldı.
"Sınırlı olmayan bir kültürle karşı karşıyayız"
İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz, Türkiye`nin dört bir yanında Türk Mutfağı Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerle yemek kültürünün ve Türk mutfağının değerlerinin ortaya çıkarıldığını belirterek, "Türk mutfağının değerlerini yaşatmak, bir kültür olarak gelecek nesillere aktarmak ve bu bağlamda evrensel değerlere ulaştırmak için etkinlikler yapıyoruz. Çanakkale`nin Türk mutfağında nasıl bir öneme sahip olduğunu iyi bilmemiz gerekiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak tüm araştırmacılarımız ile birlikte Çanakkale`nin yemek kültürüne dair değerleri araştırıyor ve çalışıyoruz. Çanakkale`nin yemek kültürüne baktığımızda sadece bir coğrafya ile sınırlı olmayan bir kültürle karşı karşıyayız. Bunu da bizler yeşertmeye çalışıyoruz. Bu anlamda, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri bizim kültürümüzün gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir adım olmuştur" diye konuştu. Konuşmaların ardından halk bilimci Senem Özcan tarafından Çanakkale mutfağı konulu sunum yapıldı. Etkinlik kapsamında hazırlanan Çanakkale`nin Lapseki yöresine ait sütlü göceli mantı ile soğanlı ekmek, peynir helvası, koyun yoğurdu ve dondurma katılımcılara ikram edildi. Sütlü göceli mantıyı hazırlayan Meliha Gencer de mantılarının kentin önemli bir yemek kültürü olduğunu belirtti.
(Nevin Yüksel-Atilla Akın)
Paylaş