havadurum

Türk Hava Kurumu 87 yaşında

Türk Hava Kurumu`nun 87. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı`nda bulunan Atatürk Anıtı`na çelenk konuldu.

616
 
 
THK’nın 87. kuruluş yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından THK Çanakkale Şubesi Başkan Yardımcısı Metin Meriç konuşma yaptı.
 
Konuşmasında THK’nın krulduğu günden bugüne kadar, yüklendiği havacılık sanayini kurma ve geliştirme, havacılığı tanıtma ve sevdirme misyonunu büyük bir titizlikle sürdürmekte olduğunu belirtti ve “Bir havacılık eğitim Kurumu olan Türk Hava Kurumu 16 Şubat 1925`te Yüce Önderimiz Atatürk`ün "İstikbal Göklerdedir" öngörüsüyle kurulmuştur. Kurum, vatan göklerine aralarında Atatürk`ün manevi kızı, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen`in de bulunduğu birçok değerli eleman yetiştirmiştir. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren halkla bütünleşmek, havacılık alanındaki faaliyetlerini halka ulaştırmak amacıyla her ilde, ilçede şubeler açma yönünde çalışmalar yürütmüştür. Bugün itibariyle 461 şubesiyle ülke genelinde yaygın bir organizasyon ağına sahip ender kuruluşlardan birisidir.
 
Sivil havacılığımızın değişik ihtisas alanlarındaki eleman ihtiyacını karşılamak üzere bir üniversite kurma çalışmaları 2009 yılında başlatılmıştır. Bu vakıf kurulduktan sonra Türk Hava Kurumu Havacılık ve Uzay Üniversitesi adıyla eğitime başlamış olan üniversitemiz Ankara , İzmir ve Eskişehir`de kampusları oluşturulmuştur. Bünyesinde, Havacılık Meslek Yüksekokulu, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Hava Ulaştırma Fakültesi ve İşletme Fakültelerini barındırmaktadır. 2011-2012 akademik yılı içinde üniversitemize 24 burslu, 96 ücretli olmak üzere 120 öğrenci alınmıştır. Bu öğrenciler eğitimlerinin 2 yılını Amerika Birleşik devletlerinde görecek ve çift diploma almaya hak kazanacaklardır.
 
THK, havadan yangın söndürme imkan ve kabiliyetini ülkemize kazandıran ilk ve halen bu hizmeti sürdüren tek ulusal kurumdur. 25 yıldır bu hizmeti aralıksız sürdürmektedir. 11 adet 1,5 ton su kapasiteli M-18 uçağı, 3 adet keşif uçağına 9 adet 5,5 ton su kapasiteli amfibik CL-215 yangın söndürme uçaklarını ekleyerek yangın söndürme filosundaki uçak sayısını 23 `e çıkarmış ve yangınlara yurtiçi ve yurdışında çok daha etkin bir şekilde müdahale etmeye başlamıştır. 2 adet CL-215 uçaklarınada gece yangınlara müdahale edebilme özellikleri kazandırılmıştır.
 
Ücretsiz olarak sunduğu havacılık kurslarından (model uçak, paraşüt, planör, yelken kanat, yamaç paraşüt) yararlanan gençlerin sayısı yılda 10 binlerden, 40-50 binlere çıkmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde başlatılan çalışmalar olumlu sonuçlanmış ve model uçak, model roket ve radyo kontrollü model uçak kursları MEB Ders Dışı Eğitim Çalışmaları kapsamına dahil edilmiştir. Konuyla ilgili modüler kurs programları hazırlanmış ve bu kapsamda model uçak eğitimi veren öğretmenler de artık ek ders ücreti alabilmektedir. Pilotaj eğitimlerinde kullanmak üzere 10 adet eğitim uçağı alınmış ve uçuş eğitim filosuna törenle katılmıştır. Cessna 172 S tipi bu uçaklar, yakıt tüketimlerinin düşüklüğü ve güvenirlilikleri nedeniyle uçuş eğitimlerinde en çok tercih edilen, en çok satın alınan ve en çok uçurulan uçaklardır. Pilot dahil 4 yolcu kapasitesi olan bu uçaklar, çok kısa süreli bakıma ihtiyaç duymakta, kısa sürede göreve hazır hale gelmektedir.
 
Bu yıl yurdışı öğrenci mübadelesi için Türkiye`den lisan imtihanına katılmaya 224 müracaat olmuş bu kişilerin içinde Çanakkale şubemizden 15 öğrenci imtihana katılmıştır. Çanakkale şubemizde 2011 yılında 143 kursiyer ücretsiz olarak model uçak kursu görmüş ve sertifikalarını almışlardır. Çanakkale şubesinden 2011 yılında 40 kursiyer Eskişehir-tnönü` de açılan kurslara bir hafta ile 3 ay süreyle yemek ve yatacak yer olarak ücretsiz olarak katılmışlardır.
 
2011 yılında vekaleten kesilen kurbanlardan 1 er kiloluk konserve olarak halkımıza muhtarlar aracılığı ile Şubemizce 168 kg. kavurma dağıtılmıştır. Yukarıda saydığımız bu hizmetler sadece halkımızın yapmış olduğu fitre-zekat ve kurban derisi bağışlarıyla yapılmaktadır. Devlet bütçesinden hiçbir pay almamaktadır. Bu bağışların % 40 ı Türk Hava Kurumuna % 60 ı da Sosyal Dayanışma vakfı, Kızılay, Diyanet vakfı ve Çocuk Esirgeme Kurumuna kanunla belirlenen oranlarda verilmektedir.
 
Türk Hava Kurumu, 87 yıldır olduğu gibi bundan sonra da Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından birisi olarak Halkımızın desteğiyle dimdik ayakta durmaya devam edecektir” dedi.
 
Tören THK üyesi Gülden Sağlık’ın şiir okuması ve model uçak kursunu başarıyla tamamlayan üyelere sertifika dağıtılmasıyla son buldu.
Paylaş