havadurum

Türk basınında sansürün kaldırılmasının 111'inci yılı...

399

 Türk Basınında Sansürün Kaldırılmasının yıl dönümü her 24 Temmuz’da ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanıyor. 

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı bu yıl da ülke genelinde kutlanıyor. Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle her 24 Temmuz’da birçok siyasetçi, rektörler, Belediye Başkanları ile kurum ve kuruluş temsilcileri mesaj yayınlıyor. 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı kapsamında Çanakkaleli siyasiler ile kurum ve kuruluş temsilcileri yayınladıkları mesajlarla Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutladılar. Yayınlanan mesajlarda basının, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisi olduğu vurgusu yapıldı. Mesleğini en iyi ve doğru bir şekilde yapan basının hak ettiği yere gelmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca basının, vatandaşların doğru bilgiye ulaşmasında öneminin çok büyük olduğu ifadeleri kullanıldı.  
 
“Basının, düşünce ve ifade özgürlüğünde önemi büyüktür”
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat; “Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan basının, düşünce ve ifade özgürlüğünde ve vatandaşların doğru bilgiye ulaşmasında önemi büyüktür. Nitekim Vatanın birliğine ve bölünmez bütünlüğüne, milletimizin bağımsızlığına, temel hak ve hürriyetine yönelik yapılan saldırılara karşı basının ne kadar önemli bir görev üstlendiğine, 15 Temmuz 2016 gecesi hep birlikte şahit olduk. Gerek ülkemizin gerekse ilimizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemiz ve Çanakkale ekonomisine olumlu yönde yansımasına, basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır. Böylesine önemli bir görevi yerine getirmek için özveri ile çalışan, yerelden ulusala, tüm basın çalışanlarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, sağlık, başarı ve esenlikler dilerim” dedi.
 
“Bugünü gerçek bir bayram şöleniyle kutlayacağımız nice 24 Temmuz’lar diliyorum”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “‘Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır’ der Mustafa Kemal Atatürk bir konuşmasında. Birçoğumuzun bildiği bu sözü ne kadar içselleştirdiğimiz ise günümüzde daha da önem kazanmıştır. Zira her 3 Mayıs’ta ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’, 24 Temmuz’da ise ‘Türk Basınından Sansürün Kaldırılması’nı kutlar, ancak günümüzde hala özgürlükleri ve gerçekten kaldırılmış bir sansürün olup olmadığını tartışırız. Unutmamalıyız ki, başkalarının haklarına, sınırlarına saygılı her özgürlük hali, hepimiz için vazgeçilmez bir olgudur. Bunun en şekil bulmuş durumlarından biri de basın özgürlüğüdür. Zira basın, doğruları öğrenme, gerçek bilgiye ulaşma, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili araçlarından biridir. Basın mensuplarının doğru ve tarafsız bilgiye ulaşma ve bunu kamuoyuna duyurmalarının önünde engel olmadığı, düşüncelerinden, fikirlerinden, yazdıklarından veya dile getirdiklerinden dolayı haksızlıklara uğrayıp, tutuklanmadıkları, meslek ilkeleri çerçevesinde yollarına devam edebildikleri; özgür, sansürsüz ve tarafsız bir basın ümidimle, bugünü sözde değil gerçek bir bayram şöleniyle kutlayacağımız nice 24 Temmuz’lar diliyor, zor şartlarda işlerini büyük özveri ile yapan, doğru haber ve basın özgürlüğü için mücadele veren tüm emekçilere selam ve saygılarımı sunuyorum” dedi. 

“Basın özgürlüğü bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz kavramdır”
 
Çan Belediye Başkanı Bülent Öz; “24 Temmuz, sansürün kaldırılması ve Basın Bayramı vesilesiyle başta Çanakkale’de bu kutsal mesleği icra eden yerel basınımızın, ajanslarımızın, televizyonlar, radyolar ile internet sitelerimizin değerli çalışanlarını ve ülkemizin tüm basın emekçilerini kutlarım. Basın özgürlüğü bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz kavramdır. Demokrasinin gereği ve olmazsa olmaz şartıdır. Olaylar ve her türlü gelişmeler hakkında toplumu bilgilendirme görevini yerine getiren, halkımızın doğru bilgilendirilmesi ve haber alma hakkını karşılayan Çanakkale Medyasına Basın Bayramı sebebiyle iyi dileklerimi sunuyor ve çalışma hayatlarında başarılar diliyorum” dedi. 
 
“Basınımızın, ülkemizin hak ettiği yere ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum”
 
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz; “Fedakarca çalışan, şehrimiz için hayata geçirdiğimiz tüm proje ve faaliyetlerimizde bizlerle birlikte hareket eden yerel basınımızın, ilçemizin hak ettiği yere ulaşmasına önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum. İlçemizde ve ilimizde görev yapan değerli basın mensuplarımız ve basın kuruluşlarımızın, 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyorum” dedi. 
 
“Basın demokrasimiz için olmazsa olmazımızdır”
 
Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan; “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramınız kutlu olsun. Basın, gerek yerel gerek ulusal düzeyde halkımızın doğru haber alması ve bilgi edinmesiyle birlikte demokrasimiz için olmazsa olmazımızdır. Mesleğini ilkeli ve doğru yapan tüm basın mensubu arkadaşımızın biz de her zaman yanındayız. Basının önem ve gerekliliğini son olarak 15 Temmuz hain darbe girişimi gecesinde hep birlikte gördük. O gece Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın çağrısını hem mensubu oldukları kitle iletişim araçlarından hem de sosyal medyadan halka aktaran basınımız kutsal bir görev icra etmiş oldu. Öte yandan ilçemizde de ulusal ile ilgili bir haber olduğu zaman hızlı ve etkili bir şekilde Biga’mızın adını duyuyoruz” dedi. 

“Basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı`nı kutlarım”
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat; “Ait olduğu toplumun ortak değer ve menfaatlerini önceleyen, demokrasiye ve millet iradesine sahip çıkan, ilkeli ve tarafsız haber yapmaya gayret gösteren değerli basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı`nı kutlar, çalışmalarınızda başarılar dilerim” dedi. 
 
“Tarafsız, doğru, ilkeli ve objektif şekilde görevini yerine getiren basınımızın bayramı kutlu olsun”
 
Çanakkale Borsası tarafından yapılan açıklamada; “Tarafsız, doğru, ilkeli ve objektif görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendiren, büyük bir gayret ve özveri ile görevlerini yerine getiren başta şehrimizin siz saygıdeğer yerel basını olmak üzere tüm basın mensubu dostlarımızın ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı candan kutlar, çalışmalarınızda başarılar dileriz” denildi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş