Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yerleşim birimi olan Çanakkale’de hizmet veren esnaflar, turizm hareketliliğinden yeteri kadar faydalanamıyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin hem esnaflara hem de kent ekonomisine bir katkısının olabilmesi için, yatak sayısının arttırılması gereken Çanakkale’de konaklamanın bir an önce sağlanması gerektiği bir kez daha gözler önüne serildi. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mustafa Vurucu ile Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, büyük bir sıkıntı haline gelen konaklamanın turizmin olmazsa olmazlarından olduğunu ve kente gelen yerli ve yabancı turistlerin günübirlik ziyaretlerin ötesinde Çanakkale’de konaklamalarını sağlamak gerektiğini vurguladılar.
“Günübirlik ziyaretçilerin katkısı yok”
Çanakkale’ye günübirlik ziyaretler ile gelen yerli ve yabancı turistlerin esnafa bir katkısının olmadığını belirten Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanı Selahattin İş, turistlerin kent ekonomisine katkısının olabilmesi için Çanakkale’de konaklaması gerektiğini ifade ederek; “İzmir’e gelen 4 tane gemi var. Bu da 11 bin ziyaretçi. Bunun maddi ve manevi çok etkisi var. Bu ziyaretçilerin hem İzmir’e hem de esnafına büyük katkısı oluyor. Esnaf kazanıyor ve devlete vergisini veriyor. İş imkanı da yaratıyor. Çanakkale merkezine de bu kadar ziyaretçinin gelmesini istiyoruz. Fakat Çanakkale’de bu kadar ziyaretçinin barınması mümkün değil. Kentimizde konaklama gerçekten kısıtlı. Çünkü, Çanakkale’de yatak kapasitesi 4 bin 500. Bunun en az 10 bin olması gerekiyor. Böyle olursa, Çanakkale’ye gelen turist konaklayabilecek ve kent ekonomisine katkı sağlayacak. Ayrıca kentimizin kıyı şeritlerinde turistin zaman geçirebileceği yerlerde olması lazım. Turistin kent merkezinde denize girebileceği yok. Bu yüzden turistler Ege Bölgesi’ne kaçıyor. Günü birlik gelen turistler var. Bu turistlerinde esnafa katkısı olmuyor. Çünkü, kent merkezinde durmuyorlar. Ayrıca bu sene hiçbir anzaklı göremedik. Çöplerini bırakıp gidiyorlar. Çanakkale’ye sahip çıkalım. Kentimizdeki turizm hareketliliğini artırmak için turistlerin Çanakkale’de konaklamasını sağlamalıyız. Bunda başta valimiz olmak üzere milletvekillerimizin yanı sıra belediye başkanımıza ve herkese görev düşüyor” dedi.
“Konaklama ve ulaşım sorununu çözmemiz lazım”
Çanakkale ekonomisinin daha iyi seviyelere taşınması için önemli olan kentin tarihi zenginliklerinden faydalanması ve bu anlamda yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mustafa Vurucu, başta konaklama olmak üzere ulaşım sorununun da çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Bir çok yere para vermekle hükümlü olan esnafın, turisten almış olduğu katkının farkına varamadığını kaydeden Vurucu; “Çanakkale turizmine hareketlilik anlamında kentimizin zenginlikleri katkı sağlıyor. Bu bir defa kesin. Kentimize gelen turistler, konaklamada bir sıkıntı yaşıyor. Bu sorunu halletmemiz lazım. Kentimize gelen turistlerin konaklaması için bir çalışma yapmamız lazım. Ulaşım anlamında da sıkıntı yaşıyoruz. Şehitlikleri gezen turistler Çanakkale’de konaklamayıp Ege Bölgesi’nde kalmayı tercih ediyor. Konaklamayı başarırsak, ekonomiye daha fazla katkı sağlarız diye düşünüyorum. Kentimizin tarihi zenginliklerinin herkese faydası var. Gelibolu Yarımadası’na yapılan son yatırım çok fayda sağladı. Troia Müzesi de yapılırsa o kadar da artı olur. Bunları daha iyi duyurmak için deniz ulaşımı ile havayolu ulaşımı şart. Esnaf ve sanatkarların bir çok yükümlülükleri var. Bu yükümlülükleri yan yana koyduğumuzda esnaf her yer para vermektedir. Çıka bir yasanın arkasında harç var. Bir çok yere para vermekle hükümlü olan esnaf, turisten almış olduğu katkının farkına varamıyor. Yani, birçok yere para veren esnafımıza, turizmden gelen paranın bir artısı olmuyor” diye konuştu.