Turizm mi? Çevre mi?

Göçmen Flamingo kuşlarının uğrak yeri olan Geyikli yeni iskele mevkiindeki sulak alanın çevresinin Kültür Turizm Bakanlığınca tahsisli yatırım alanı olarak belirlenmiş olması tartışma yarattı.

389
Geyikli Belediyesi göçmen kuşlar için bölgenin korunacağını savunurken Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Birinci derecede sorumlu Geyikli Belediyesidir. Belediyeyi biz de bu yanlışı düzetmek üzere göreve çağırıyoruz” dedi.
 
“Bölgeyi korumaya devam edeceğiz”
Geyikli Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Tuncal da bölgenin Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini ifade ederek; “Bölgeye beş yıldızlı otel ve pansiyon yapılacak. Flamingoların yaşam alanı da korunacak” dedi.
 
Geyikli yeni iskeledeki su birikintilerinin bulunduğu bölgeyi nesli tükenmekte olan göçmen Flamingo kuşlarının konaklama alanı olarak kullanması ancak bölgenin turizm yatırımları için tahsisli çıkması çeşitli görüşleri de beraberinde getirdi. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, “Kuşlar olmayacaksa turizmin bir anlamı olmaz” derken Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Selçuk Başaran da “Kurallara, şartlara, koşullara uyulduktan sonra her yere her şarta uygun bina yapılabileceğini” bildirdi. Geyikli Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Tunçal ise “bölgeye beş yıldızlı oteller yapılacak ama sulak alan korunacak” şeklinde konuştu. Bölgede yapılacak turizm tesisleri ve bunların doğaya, göçmen flamingo kuşlarına etkilerini ise zaman gösterecek.
 
 
“Kuşlar olmayacaksa turizmin anlamı olmaz”
Flamingoların bulunduğu bölgenin korunması gereken bir alan olarak düşünülüp düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant; “Turizm bölgesi olmaktan çıkarılsın demiyoruz ama kuşlar mutlak suretle korunmalıdır. Kuşlar olmayacaksa turizmin de çok bir anlamı olmaz” dedi.
 
Nalbant şunları söyledi; “Kültür Turizm Bakanlığı yetkililerinin buraya gelip inceleme yapmış olmaları gerekiyor. Bu durum gözden mi kaçtı? Flamingoları hesaba katmış olmalılar. Kuştur bu uçsun gitsin diye düşündülerse sorunlu bir yaklaşımdır. Belediyenin bu plandan habersiz olması düşünülemez. Planın bakanlıkla da görüşülerek yapılmış olması lazım. Eğer burası göz ardı edilmişse bu sorumluluk başta Geyikli Belediyesindedir. Bakanlık yaptı diyerek içinden çıkmak kabul edilemez. Bakanlık bir hata yaptıysa bile itiraz etmeleri gerekirdi. Onlar yapılmadığına göre birinci derecede sorumlu Geyikli Belediyesidir. Belediyeyi bizde bu yanlışı düzetmek üzere göreve çağırıyoruz.”
 
“Bölgeyi korumaya devam edeceğiz”
Geyikli Belediye Başkan Yardımcısı Niyazi Tuncal da bölgenin Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini ifade ederek; “Bölgeye beş yıldızlı otel ve pansiyon yapılacak. Flamingoların yaşam alanı da korunacak” dedi. Tuncal şunları söyledi; “Flamingoların geldiği bölgeyi 2 yıl önce turizm bakanlığına tahsisini yaptık. Şu anda o bölge Turizm Bakanlığına ait. Turizm Bakanlığı orada ciddi bir proje uyguladı. Beş adet beş yıldızlı otel ve iki adet pansiyon projesi yapıldı. Ama bu tamamen betonlaşma anlamını taşımıyor. Su biriken yer yapay göl olarak kalacak. Sadece o su birikintisi etrafına yapılaşma olacak. Turizm Bakanlığının uygulamış olduğu bir proje bu. Biz belediye olarak kesinlikle o bölgeyi korumaya devam edeceğiz.” 
 
“Denizin ortasına da bina yapılır”
Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilcisi Selçuk Başaran da kurallara, şartlara, koşullara uyulduktan sonra her yere her şarta uygun bina yapılabileceğini bildirdi. Başaran şunları söyledi; “Yeter ki zemin etüdü düzgün yapılsın. Denizin ortasına da bina yapılır yeter ki koşullar uygun olsun. Önlem alınırsa Flamingo kuşlarının da bulunduğu alana ya da yakın bir bölgeye binasını yaparsın. İnşaat mühendisinin getireceği raporda önemli. Temeli iyileştirici işler yapılır. Bina yapılır, herhangi bir sorun olmaz.”
Paylaş