Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, 15-22 Nisan Turizm Haftası nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunum töreni düzenlendi. Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale turizm temsilcileri, Çanakkaleli yetkililer ve çevre okullardan gelen öğrenciler katıldı. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Sefer Göztepe ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Dokuz, burada konuşma yaptılar. Göztepe, turizmin birlik ve beraberlik açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında bu birlikteliğin turizme ayrı bir güç kattığını söyledi. Bu yılın ‘Troya Yılı’ olması açısından ayrı bir önem taşıdığını belirten Göztepe; “Bu katılımlar, turizmdeki birlik ve beraberliğimizin bir simgesi olarak çok önemli. Bu şekilde turizm sektörünün aktörlerinin bir araya gelerek birlikte hareket etmesi, hem turizmimizin kalkınmasına hem de bu birlikteliğin turizmimize güç katması açısından çok önemli görüyoruz. Onun için buradaki tüm katılımcılara çok teşekkür ediyoruz. Turizm, elbette ki ülkeler için, şehirler için çok önemli. Ancak bizim Çanakkale’miz gibi sanayi fakiri olan şehirler için çok daha önemli. Ancak bunun gelişmesi, turizm sektörünün içinde olanların birlik ve beraberlik içinde çalışmasına bağlı” dedi.
“2018 yılının ‘Troya Yılı’ ilan edilmesiyle bu birlikteliğimizi güçlendirecek”
2018 Troya Yılı’nda çalışmaları ve birlikteliği daha da güçlendirerek Çanakkale için turizmi daha da başarılı yapacaklarının altını çizen Göztepe konuşmasında; “2018 yılının ‘Troya Yılı’ ilan edilmesiyle bu birlikteliğimizi daha da güçlendirerek, çalışmalarımızı daha da pekiştirerek turizmi kentimiz için daha başarılı ve daha bol kazançlı olmasını diliyorum. Turizm Tanıtma Derneği, Çanakkale’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından biridir. Bu dernek 1963 yılında kuruldu. O dönemin ileri gelenlerinin ileri görüşlülüğü sayesinde meydana çıkmış ve bunun amacı dağıtım. Dağıtımın da o dönemde festivallerle olacağını düşünerek Çanakkale’deki turizmin temeli olan ‘Troia Festivali’nin kuruluşuna önderlik etmiş ve yola çıkmıştır. Gelibolu Yarımadasındaki düşmanın bu topraklardan çekilişinin 88’inci yılında buradan çekiliş günü olarak 9 Ocak törenlerinin başlangıcını yapmış ve buna da bugün kurumsal halde devam etmekteyiz” cümlelerine yer verdi.
“Çanakkale, bir destanlar kentidir”
Çanakkale’nin turistik ve destanlar kenti olduğu vurgulayarak sözlerine başlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Dokuz; “Gururla söylüyoruz ki, nüfusumuzla, coğrafi büyüklüğümüzle kıyaslanamayacak kültürel, tarihsel, mitolojik ve turistik öneme sahip bir ilimiz var. Çanakkale, bir destanlar kentidir. Tam 5 bin yıllık tarihe burada tanıklık ediyoruz. Mitolojik Troia destanından yakın geçmişimizin şanlı Çanakkale destanına kadar yaşanan olaylara ev sahipliği yapmış bir şehir. Turizm artık global dünyanın en önemli tanıklığı ve tanınma aracı. Dünyanın ve ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile ilgili doğru ve orantılı olarak her yıl gelişen en canlı sektör. Bacasız sanayi, uluslararası yeni bereket alanı, global aktör olmanın olmazsa olmazı, günümüzün en gelişmiş ülkelerinin en çok turist alması tesadüf de değildir. Ülke olarak bir turizm arağında olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.
“2023’te hedef, 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir”
2017 yılında ülkemize 27 milyon turistin geldiğini söyleyen Dokuz, bu rakamın 2023’te iki katına çıkacağını belirterek; “Ülkemiz, 2017 yılı sonu itibariyle 27 milyon turist alarak, 38 milyar 620 bin dolar turizm geliri elde etmiştir. Cumhuriyetin 100’üncü yılında önemli hedef olarak 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri ziyaretçi sayısı olarak dünyanın ilk 10 ülkesi Avrupa’nın 7 ülkesi olmayı amaçlayan turizmin global aktörü, Türkiye’nin en önemli destinasyonlarından birindeyiz, yani Çanakkale’deyiz. Eşsiz güzellikleriyle boğaza sahip üzerinde dünyanın bildiği iki önemli savaşın geçtiği, bozulmamış doğası, kirlenmemiş denizi, saklı cennet adaları, mitolojik Kaz Dağları, Dünya kültürel mirası Troiası, termal kaynakları, Gökçeada’sı, Bozcaada’sı, Eceabat’ı, Ayvacık’ı, Gelibolu’su, Biga’sı, Lapseki’si, Bayramiç’i, Yenicesi, Çan’ı, Kilitbahir Kaleleri, Kabatepe Simülasyon Merkezi ile en zenginlikleri dünyaya nasıl aktarabiliriz? Bizim derdimiz budur. 2018 Troya Yılı, bereketli geldi.2017 yılının 1 Ocak ile 31 Mart tarihlerini kapsayan ilk 3 ayında 46 bin 248 kişinin gezdiği Troia Ören Yeri, 2018 yılının aynı tarihlerinde ise 90 bin 208 kişi ziyaret etti. 2018 yılının ‘Troya Yılı’ ilan edilmesi ve Anadolu’nun kadim değeri Troia’yı dünya ile insanlıkla buluşturacak olan Troia Müzesi’nin açılması ile birlikte ziyaretçi rakamlarında büyük artış beklemekteyiz” dedi.
(Şenol Güven)