Türkiye Turist Rehberleri Birliği Başkanı Suat Tural, Çanakkale’ye gelerek, Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ve kent yöneticileri ile toplantıda bir araya geldi. Truva Otel’de yapılan toplantıya Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süha Özden, Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş. Turizm Fakültesi Dekanı Ali Osman Uysal, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Hacı Mehmet Yıldırım, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ve Çanakkale Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu katıldı. Toplantıda Çanakkale turizmi üzerine sohbet niteliğinde kamu kurumları ve sektör paydaşları ile görüşmeler yapıldı. Toplantı hakkında değerlendirmede bulunan TUREB Başkanı Suat Tural, toplantıda Troya Müzesi ile ilgili görüşlerin konuşulduğunu ifade etti. Troya Müzesi’nin önemine değinen Tural, müzenin sadece Çanakkale’nin değil, Türkiye’nin de ihtiyacı olduğunu ve Türkiye turizmine katkısı olacağını ifade etti.
“Çanakkale’nin tanıtımına destek vereceğimizin sözünü verdik”
TUREB Başkanı Suat Tural; “Toplantıda özellikle Türkiye Değerleri olarak Çanakkale’de yer alan ve Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle yeni hizmete giren Troya Müzesi’nden bahsettik. Troya Müzesi, gerçekten Çanakkale’nin ve Türkiye’nin ihtiyacı olan bir müzeydi. Burada geçirdiğim süreç içerisinde müzeyi ziyaret etme imkanı buldu, çok da başarılı bir Müze olmuş. Umarım, sadece Çanakkale’ye değil Türkiye turizmine de katkısı olacaktır. Aynı şekilde toplantıda buluştuğumuz Vali Yardımcımız, Tarihi Alan Başkan Yardımcımız, Rektör Yardımcımız, Dekanımız ve Kültür Turizm Müdürümüz ile birlikte bu konuda hemfikri olduğumuzu belirtmek isterim. Çanakkale, özellikle son yıllarda turizmden şimdiye kadar alamadığı payı daha güzel bir biçimde istiyor. Denizin bir ucundaki boğazda İstanbul, aynı denizin diğer ucundaki boğazda Çanakkale var. Çanakkale’nin turizm pastasından alması gereken pay, çok daha büyük. Biz, turist rehberleri olarak, ‘buna nasıl bir katkı sağlayabiliriz, nasıl destekte bulunabiliriz?’ bunu görmek amacıyla bu noktada yerel paydaşlarla işbirliği yapmak amacıyla kendileriyle görüştük. Çanakkale’nin tanıtımına destek vereceğimizin sözünü verdik. Dolayısıyla Çanakkale için daha güzel günlerin yakında olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Dünyanın en iyi turist rehberleri Türk Turist Rehberleridir”
TUREB Başkanı Tural; “Dünya Turist Rehberleri Birlikleri Federasyonu-World Federation Of Tourist Guides Associations (WFTGA) diye bir kuruluş var. Bu kuruluşta dünyanın bütün turist rehberleri, örgütleri var. Bunların eğitim süreçlerine baktığımız zaman, Türkiye dünyanın en zor turist rehberi olunan ülkelerinden birisi olduğunu görüyoruz. O yüzden kendine özel yasası olan, 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanununa tabi olan bir meslek. Diğer taraftan da baktığımızda her şey meslek olarak adlandırılıyor ama yasanın meslek tanımını yaptığı turizm sektöründeki tek dal, turist rehberliğidir. Bizim meslektaşlarımız da eğitim yoluyla sektöre girdikleri için Türk turist rehberleri, dünyanın en ciddi eğitim alan turist rehberleri ve dünyanın en iyi turist rehberleri oluyor. O yüzden biz, eğitimi çok önemsiyoruz. Türkiye bununla gurur duyabilir ve duymalıdır. Türkiye’de son dönemin en önemli Soft Power’i, turist rehberleridir. Türkiye’ye gelen bir yabancıyı hava limanında karşılayıp, Türkiye’de geçirdiği tüm zaman içerisinde ona Türk kültürünü, tarihini, yurdunu anlattıktan sonra onu yolcu eden ve gelen yabancının kafasında kalan Türk imajı, turist rehberleridir” dedi.
(Baykal Sağlam)