"Troya, sürdürülebilir turizm merkezi olacak"
Troya 2018 Yılı etkinlikleri tüm hızıyla devam ederken, Troia 2018 Resmi Sitesi’nden yapılan etkinliklerle ilgili açıklama yapıldı. Kentte, tüm yıla yayılan kültür, sanat, spor, bilim ve eğitim alanında sürdürülebilir etkinlikler ve projeler yapıldığı belirtilen açıklamada; “Gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları ile güçlü bir iletişim stratejisi uygulayan yerel yönetim temsilcileri, Troya Antik Kenti’nin, Anadolu’nun kadim değeri olarak tanıtılmasını amaçlıyor” denildi. Çanakkale’nin tarihi ve turistik önemine değinilen açıklamada; “Türkiye’nin tarih ve kültür turizmi açısından en önemli şehirlerin başında gelen Çanakkale, Neolitik Çağ’dan tarihi çağların başlangıcına kadar önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent olarak ön plana çıkıyor. Asya ile Avrupa Kıtası’nı birbirine bağlayan kent, hem boğazı hem de köprüsü olan İstanbul’dan sonraki ikinci şehir ünvanını taşıyor. Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı olan ender şehirlerden birisi olan Çanakkale, yıllardır tarım, hayvancılık ve şehitlikleriyle anılan ismini bugün tarım, turizm ve sanayi alanında da duyuruyor” ifadelerine yer verildi.
“Anadolu’nun kadim değeri olarak küresel ölçekte tanıtılması yatıyor”
Etkinliklerin tüm yıla yayıldığı belirtilen açıklamada; “2018 Yılı Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20’nci yıl dönümü olarak kutlanırken, Türkiye genelinde tüm yıla yayılacak kültür, sanat, spor, bilim ve eğitim alanında sürdürülebilir etkinlikler ve projeler yapılıyor. Söz konusu etkinliklerin düzenlenmesinin temelinde ise; güçlü bir iletişim stratejisi uygulayarak, Troya Antik Kenti’nin Anadolu’nun kadim değeri olarak küresel ölçekte tanıtılması yatıyor. Üst üste 10 ayrı yerleşim katının oluşturduğu höyük görünümündeki Troya, 1996 yılında Milli Park olarak ilan edilirken, 1998 yılında da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. MÖ 3 binden, MS 500’lere kadar yerleşimin olduğu bir kent olarak bilinen Troya’da gerçekleştirilen kazılarda, 10 farklı kent katmanı ve 50’den fazla yapı evresi tespit edilmiştir. Anadolu’da tarih öncesi döneme ait ilk sistematik kazı da Troya’da başlamıştır” denildi.
“İlk 5 ayda 189 bin ziyaretçi”
Açıklamada yapımında sona gelinen Troya Müzesi ile ilgili olarak; “Troya Antik Kenti’n girişine yapılan ve inşasına 2013 yılında başlanan müzenin 11 bin 200 metrekare kapalı alanına sahip olurken, 3 bin metrekaresini ise sergi salonundan oluşacağı belirtildi. İnşaat çalışmaları devam eden müzenin 2018 Ağustos ayında açılması planlanıyor. Müzede Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılacak. Yine Troya Milli Parkı ve çevresinin turizm ve kültür alt yapı ve donanımının geliştirilmesi, Troya’nın sürdürülebilir bir turizm ve kültür odağı olabilmesi için bölgede yer alan köylerin alt yapı ve üst yapı iyileştirmeleri yapılıyor. Oluşturulacak yeni gezi ve tur güzergahlarının bölgedeki turizm hareketliliğini hem nicelik hem de nitelik yönünden geliştirilmesi hedefleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Troya Antik Kenti’nin Anadolu’nun kadim değeri olarak küresel düzlemde tanıtılması amacıyla yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar faydalı olurken, 2018 Troya Yılı’nın ilk beş ayında Çanakkale’ye gelen ziyaretçi sayısının 2017 yılının aynı dönemine göre iki katına çıkarak 189 bin kişiye ulaştığı görülüyor” denildi.
(Haber Merkezi)