2018 Troya yılı kapsamında Çanakkale Tarih ve Kültür Vakfı (ÇATKAV) tarafından, ‘Gelecek Turizmde Programı’nın desteği ile hayata geçirilen ve Çanakkale Valiliği tarafından desteklenen Troya Kültür Rotası için Korfmann Kütüphanesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Troya Ören Yeri Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan, ÇATKAV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Demirel, Troia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Enver Sadık Yılmaz, Çanakkale Troya Vakfı Üyesi Deniz Erbaş, ÇOMÜ öğretim Görevlisi Dr. Seyhan Boztepe, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Çanakkale Körfez Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Başkanı Armağan Aydeğer ve yetkililer katıldı. Troya Kültür Rotası’nın hizmete açılması ve rotanın sürdürülebilirliği amacıyla ÇATKAV ile Troia Vakfı arasında oluşturulan işbirliği protokolü kapsamında, kamuoyunu bilgilendirmek üzere Korfmann Kütüphanesi’nde basın toplantısı düzenlendi. ÇATKAV Yönetim Kurulu Başkanı Demirel ve Troia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, konu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ardından Prof. Dr. Rüstem Arslan, sunum yaparak çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
“Troya Kültür Rotası ziyaretçilerle yöre halkı arasındaki bağların güçlenmesini hedefliyor”
ÇATKAV Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Demirel; “ÇATKAV tarafından, Çanakkale Valiliği, ÇATOD ve Troya Kültür Derneği ortaklığında hayata geçirilen Troya Kültür Rotası Projesi ile Çanakkale’den Assos’a kadar olan köylerdeki kültürel kimlik ve kültürel miras korunurken, ziyaretçilerle yöre halkı arasındaki bağların güçlenmesi hedeflenmiştir. Troya Kültür Rotası Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen ve Gelecek Turizm’de kapsamında desteklenen bir projedir. Projeye emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve projenin uygulamasında görev alan değerli uzmanlara teşekkür ediyorum.
“Proje, Troas bölgesinde muhteşem bir gezi olanağı sağlamaktadır”
Troia Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Enver Sadık Yılmaz; “Troya’dan başlayıp Assos’a ulaşan bir yürüyüş ve bisiklet rotası oluşturarak, bölgenin zengin, arkeolojik, tarihsel ve doğal mirasını görünür kılmayı amaçlayan bir kültür ve turizm projesidir. Proje ÇATKAV tarafından Gelecek Turizm’de programı kapsamında desteklenerek düzenlenmiş ve hayata geçirilmiştir. Vakfımız ise bu projeye her türlü desteği sağlamaktadır. Projenin konusu, Troya’dan Assos’a uzanan 120 kilometrelik kültür rotası ile ilgili olup, Troas bölgesinde muhteşem bir gezi olanağı sağlamaktadır. Gezi rotasında hem doğal güzellikleri hem de Troas bölgesinin kültürel zenginliklerini görmek mümkün olabilmektedir. Troas tarih boyunca önemini hiçbir zaman yitirmemiştir. Troya Savaşları, Lidya, Pers, İskender, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşımakta ve bu gezi sırasında bu izleri görmek mümkün olabilmektedir. Troya sadece kazıların devam ettiği bölgelerden ibaret değildir. Troas bölgesi ile bir bütün olarak gezilip, görülmesi gerekir. 2004 yılında Manfred Osman Korfmann tarafından kurulan vakfımız, o tarihten beri amacı doğrultusunda Troy ve Troas bölgesinde yapılacak olan her türlü çalışma ve araştırmalara destek olmaya gayret etmektedir. Tüm dünyada benzer rotalar bulunmaktadır, bu rotalara ilgi duyan binlerce insan vardır. Genelde sadece ören yerleri gezilmektedir. Troas bölgesi ise pek çok kişi tarafından hala bilinmemektedir. Bu gezi güzergahları Troya ve Troas’ın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. Böylesine önemli ve dünyaca bilinen Troya bölgesinde böyle bir kültür rotasının açılmasının kentimiz eve güzergah üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin sosyal ve ekonomik kalkınmalarına destek sağlayacağına yürekten inanıyoruz” dedi.
(Oya Koyuncu)