'Troya Hazineleri-Asırlık Hasret' Belgeseli Galası Çanakkale'de..

923

 Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret’ Belgeseli Çanakkale galası ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. AKP Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Milletvekili ve AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Hasan Yücel,  ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Başkan Yardımcıları Fahrettin Ersoy ve Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu üyeleri Akın Yalman, Deniz Tennioğlu, Özgür Ekşi, Volkan Temiz, Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, Belgesel Yönetmeni Nihal Ağırbaş, Senarist Ömer Erbil ve film ekibi, meclis ve komite üyeleri ile çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisinin yer aldığı gala büyük ilgi gördü. Galada, konuşmaların ardından Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgeseli izlendi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından, galanın sonunda Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Vali Tavlı ve Milletvekili Turan ve TÜMAD Genel Müdürü Yücel’e Troya Yılına katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Semizoğu, Troya Yılı’ın ilan edilmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti. Semizoğlu’nun ardından Yönetmen, Ağırbaş, Vali Tavlı ve Genel Başkanvekili Kurtulmuş birer konuşma yaptılar.  ÇTSO tarafından  ‘Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgeseli’nin sponsorluğunu üstlenmesinden dolayı 2018 Troya Yılına katkı ödülüne layık görülen Nurol Holding bünyesinde faaliyet gösteren TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.  Genel Müdürü Yücel’de açıklamada bulundu.

 
 “Troya Hazineleri’ni nasıl yurt dışına kaçırıldığını tüm dünyaya anlatmak istedik”
Troya Hazineleri Belgesel Yönetmeni Nihal Ağırbaş; “Schliemann’ın kim olduğunu lütfen iyi anlayalım ve herkese anlatalım. Troya kazıları yaparken verdiği zarar ve tahribat tarif edilemez. Belgeselimizin temel hedefi, Schliemann’ın kendi hırsları ve ihtirasları uğruna dünyanın en büyük hazinelerinden birisi olan Troya Hazineleri’ni nasıl yurt dışına kaçırıldığını tüm dünyaya anlatmak istedik. Destek veren ve emeği geçen herkese bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Çalışmalar meyvelerini vermeye başladı”
Vali Orhan Tavlı konuşmasında; “Troya’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girişinin 20. Yılında Dünya değeri olan ve Anadolu topraklarından çıkan Troya’nın tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığımız nezdinde yürütülen çalışmalar, sadece bölgemiz için değil ülkemiz için de meyvelerini vermeye başladı”  dedi.
 
“Troya çalışmaları devam etmeli”
Troya çalışmalarına ara verilmemesi gerektiğini dile getiren AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş; “2018 Troya Yılı kapsamında yapılan çalışmalar hem Çanakkale’nin hem de ülkemizin 100’den fazla ülkede tanıtımına vesile oldu. 2018 yılı bitti diyerek çalışmalara ara vermememiz gerekiyor. Troya’nın 2019-2020 ve devamında da destekleyici tanıtım çalışmalarının sürdürülmesi gerekiyor” dedi.
 
“Hedefimiz, Troya’nın, Türkiye’de ve Çanakkale’de olduğunu vurgulamak”
Troya Hazineleri-Asırlık Hasret Belgeseli Çanakkale Galası ile ilgili bilgi veren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Odamızın projelerinden ‘2018 Troya Yılı’ çalışmaları, 2015 yılından itibaren yürütülen lobicilik faaliyetleri sonucunda meyvelerini verdi. ‘2018 Troya Yılı’ çalışmalarında, Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan ve Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın girişimleri, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın oluru ile Kültür ve Turizm Bakanlığımız himayelerinde, yaklaşık 100’e yakın farklı ülkede, ülkemizin ve bölgemizin tanıtımı yapıldı. Troya Müzemiz açıldı.  Turizm, ülkemizin ekonomisine doğrudan ve en hızlı şekilde giren sıcak para kaynaklarını yaratmaktadır. Bu vizyon doğrultusunda hedefimiz, dünya üzerinde bilinirliğe sahip Troya’nın, Türkiye’de ve Çanakkale’de olduğunu vurgulamaktı. Bunu da tüm paydaşlarımızın ortak akıl ve işbirlikleri sonucunda başardığımıza inanıyorum” dedi. 
 
“Troya Hazineleri’nin değeri her geçen gün artmıştır”
Semizoğlu; “Keşfedildikten sonra dünya için Troya Hazineleri’nin değeri her geçen gün artmıştır. Troya Hazineleri, 1873 senesinde Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından önce Yunanistan`a daha sonra ise Almanya`ya kaçırıldı. Troya Kazı Başkanı Sayın Rüstem Aslan`ın ifadesiyle Troya`nın kalbini söküp aldı. Yağmalanan eserler tam bir asırdır ana vatanına hasret” diyerek, Troya’dan çıkan ve bu topraklara ait hazinelerin Troya Müzesi’ne getirilmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.  Belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Semizoğlu; “Böyle güzel eserlerin kazandırılmasının yanı sıra ilimizin dünya çapında tanınırlığını arttıran 2018 Troya Yılı’nın nice kazanımlara da vesile olacağına inanıyorum” dedi.
 
“Projeye desteğimizden dolayı ödüllendirmek, bizim için en büyük hazinedir”
Troya Yılı’na katkılarından dolayı Milletvekili Turan’ın elinden plaketini alan belgesel sponsoru TÜMAD Genel Müdürü Hasan Yücel; “Ülkemizin yer altı kaynaklarını ekonomiye kazandırmaya çalışan TÜMAD Madencilik olarak, ülkemizin en önemli kültürel hazinelerinden birisi olan Troya Hazinelerini ülkemize kazandırmaya yönelik bir projeye desteğimizden dolayı ödüllendirmek bizim için her şeyden önce en büyük hazinedir” dedi. 
 
“Troya Hazineleri kaçırılan sayısız kültür mirasından bir tanesi”
Troya Hazinelerinin, bu ülkenin yurt dışına kaçırılan sayısız kültürel mirasından sadece birisinin olduğuna dikkat çeken Yücel; “Kaldı ki, yurt dışına sadece kültürel hazinelerimiz kaçırılmadı. Anadolu’nun bağrından çıkan yeraltı kaynakları da tıpkı kültürel mirasımız gibi yıllarca yurt dışına çıkarıldı veya halen çıkarılmak isteniyor. Bugün Troya başta olmak üzere sayısız kültürel hazinemizi geri almak için büyük bir mücadele verirken; yeraltı kaynaklarımızın da ülkemizde değerlendirilmesi konusunda aynı hassasiyeti göstermeli ve aynı bilinçle yaklaşmamız gerekiyor” uyarısında bulundu. 
 
“Belgesel filmine katkı sunmak her şeyden önce bir görev”
 ‘Troya Hazineleri- Asırlık Hasret’ belgesel filmine katkı sunmanın kendileri için her şeyden önce bir görev olduğuna belirten Yücel; “Bu ödülden dolayı ÇTSO’ya teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu anlamlı ödülden dolayı gururluyuz ancak mutlu değiliz! Bizim için asıl mutluluk, haksız bir şekilde yurt dışına kaçırılan Troya Hazineleri başta olmak üzere, Anadolu’nun sayısız kültürel mirasının, doğduğu topraklarda sergilenmeye başlandığı zaman yaşanacaktır” dedi. (Haber Merkezi)
Paylaş