Troiatlon Festivali çalışmaları start aldı

1003

 Çanakkale, son dönemde, özellikle 2018 Troya Yılı ile birlikte yapılan etkinlikler ve festivallerle ziyaretçi sayısını da iyice arttırıyor. Kurum ve kuruluşlar, Çanakkale turizmini diri tutmayı ve ekonomiye can suyu yapmayı amaçlarken, düzenlenen etkinlik ve festivallerle kentin kültürel, sosyal ve tarihsel özelliklerini de tanıtmayı amaçlıyor. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği de ‘Troiatlon Kültür ve Spor Festivali’ düzenleyerek, kentin sadece yaz aylarında değil, ilkbahar ve son bahar aylarında da canlanmasını amaçlıyor. 28-29 Eylül tarihinde başlayacak olan festivali, gazetemiz Çanakkale OLAY’a Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, anlattı. Balkan, festivali özellikle kentte turizmin durgun olduğu dönemlerde yapmayı planladıklarını söyledi. Böylelikle durgun olan zamanları da değerlendirmiş olacaklarını ifade eden Balkan, vatandaşların sadece festivallere katılmasını değil, aynı zamanda kentte alışveriş yapmalarının amaçlandığını söyledi. Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Balkan; “Bir festival yapmayı planladık. Bunun için de haftada iki kez olmak üzere toplantılar yapıyoruz. 25 kişilik bir heyet oluşturduk. Aramızda profesörler, sporcular, turizmciler, reklamcılar, oyuncular var. Onları bir araya getirdik ve Eylül ayı içerisinde festivali düzenlemeyi düşünüyoruz. Çünkü festivaller, genel olarak turizm sezonun boş olduğu dönemde yapılmalıdır. Biz de o yüzden Eylül ayı içerisinde yapmayı planladık. Festivalimizin ismi, Troiatlon Kültür ve Spor Festivali. Festival kapsamında, hem sporu hem de kültürü birleştirmeyi amaçlıyoruz. Hem profesyonelce spor etkinlikleri içerecek hem de Troya tarihini günümüze taşıyacak bir festival olacak” dedi. Festivalin, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri yapılacağını söyleyen Balkan, içeriklerine de değinerek; “Güzelyalı’da yapılacak bir kortejle başlayacak. Arkasından Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Piknik Alanı’nda yemek ikramı olacak. O gün düzenlenecek etkinliklerle bir başlangıç olacak. Cumartesi günü Karanlık Liman’da tarihi batıkların olduğu bölgede bir yüzme yarışması yapılacak. Daha sonra yine Karanlık Liman’dan Tevfikiye Köyüne kadar 21 kilometre boyunca, profesyonel bir ekip tarafından hazırlanmış spor etkinliği ve yarışması olacak. Tevfikiye Köyü’ne gelindiği zaman, orada çok güzel görsel şölen oluşturacak uçurtma yarışması yapılacak. Arkasından tiyatrocular ve bu işe gönül vermiş insanlarla kabera şeklinde bir çalışmamız olacak. Önemli yazarlarımızdan Yusuf Ay ile birlikte de çalışıyoruz. O akşam, orada Helen ile Paris’in düğününü yapacağız. Pazar günü de Troyalı çocuk, Troyalı aile ve Troyalı kadınların yarışması olacak. Burada yine oryantiring sporu yapılacak. Çekilişlerimiz olacak, müzikler olacak, dans gruplarımız olacak. Daha sonra Pazar günü akşamı da yine yapılacak etkinliklerle festivali sonuçlandıracağız” dedi.

 
“Çanakkale’ye hizmet etmekle sorumlu bir kuruluşuz”
Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan; “Biz, yaklaşık 2 ay önce Turizm Tanıtma Derneği’nin yönetimine geldik. Ben de 33 yıllık Çanakkale’de turizmciyim. Bu dernek, aynı zamanda ilk Troia Festivali’ni başlatan bir dernek. Tabi bu festival, yıllardır Çanakkale Belediyesi tarafından organize ediliyor. Biz, de ‘Çanakkale turizmi hakkında çok şeyler konuşuluyor ama somut bir adım atılması gerekiyor’ diye düşündük. Ayrıca festivalin yapılacağı Tevfikiye Köyü, hizmet isteyen bir yer. Baktığımız zaman Valilik ve OPET’in yaptığı projelerle birlikte Tevfikiye Köyü oldukça kalkındı, değerler ortaya çıktı. Bunları bizim, tanıtmamız gerekiyor. 18 Mart’ta ne kadar Troya Müzesi’nin açılışı yapılmış olsa da daha çok gündeme taşınması gerekiyor. Zaten kentte turizm başta olmak üzere her sektörde sıkıntı var. Biz de sivil toplum örgüt olarak Çanakkale’ye hizmet etmekle mükellef bir kuruluşuz. Bir festival yapmayı planladık. Bunun için de haftada iki kez olmak üzere toplantılar yapıyoruz. 25 kişilik bir heyet oluşturduk. Aramızda profesörler, sporcular, turizmciler, reklamcılar, oyuncular var. Onları bir araya getirdik ve Eylül ayı içerisinde festivali düzenlemeyi düşünüyoruz. Çünkü festivaller, genel olarak turizm sezonunun boş olduğu dönemde yapılmalıdır. Biz de o yüzden Eylül ayı içerisinde yapmayı planladık. Festivalimizin ismi, Troiatlon Kültür ve Spor Festivali. Festival kapsamında, hem sporu hem de kültürü birleştirmeyi amaçlıyoruz. Hem profesyonelce spor etkinlikleri içerecek hem de Troya tarihini günümüze taşıyacak bir festival olacak” dedi.
 
“Festival, yarışmalarla, spor etkinlikleriyle, gösterilerle, müzikli eğlenceleriyle devam edecek”
Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Balkan; “Festival, cuma günü Güzelyalı’da yapılacak bir kortejle başlayacak. Arkasından Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Piknik Alanı’nda yemek ikramı olacak. O gün düzenlenecek etkinliklerle bir başlangıç olacak. Cumartesi günü Karanlık Liman’da tarihi batıkların olduğu bölgede bir yüzme yarışması yapılacak. Daha sonra yine Karanlık Liman’dan Tevfikiye Köyüne kadar 21 kilometre boyunca, profesyonel bir ekip tarafından hazırlanmış spor etkinliği ve yarışması olacak. Tevfikiye Köyü’ne gelindiği zaman, orada çok güzel görsel şölen oluşturacak uçurtma yarışması yapılacak. Arkasından kabera şeklinde tiyatrocular ve bu işe gönül vermiş insanlarla bir çalışmamız olacak. Önemli yazarlarımızdan Yusuf Ay ile birlikte de çalışıyoruz. Tiyatroda, yeni nesil Troyalılara, Troya aktarılacak. O akşam, orada Helen ile Paris’in düğününü yapacağız. Tabi şuanda bunlar için müthiş bir hazırlık sürecindeyiz. Bu aylarda kıyafetler, kostümler hazırlanacak. Bu şekilde festival hazırlıklarını sürdürmüş olacağız. Pazar günü de Troyalı çocuk, Troyalı aile ve Troyalı kadınların yarışması olacak. Burada yine oryantiring sporu yapılacak. İnsanlar bu spor dalı ile birlikte Troya’nın hazinelerini arayacaklar. Çekilişlerimiz olacak, müzikler olacak, dans gruplarımız olacak. Daha sonra Pazar günü akşamı da yine yapılacak etkinliklerle festivali sonuçlandıracağız. Amacımız, Çanakkale turizmi çeşitlendirip, Çanakkale’ye sezonun en ölü olduğu dönemde canlılık katmak. Bugüne kadar bunlar konuşuluyordu ama somut olarak yapılması mümkün olmuyordu” dedi. 
 
“‘Çanakkale’nin geleceği, turizm’ diyorsak, somut bir adım atılması gerekiyor”
Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Balkan; “Dünyada yeni trend, spor ve kültür etkinlikleriyle turist çekmek. Bunun için yurt dışında yaklaşık 300’e yakın ‘kardeş’ olduğumuz dernekler var. O dernekler için de bu tür etkinlikler güzel oluyor, seviniyorlar, Çanakkale ile bütünleştikleri için. Biz dernek olarak, bu tür etkinlikler için çok büyük bir gayret gösteriyoruz. Fakat Çanakkale’nin önde gelenlerinin bu tür etkinliklere sahip çıkmaları gerekiyor. Tabi bu şekilde bir organizasyon yapmak çok kolay değil, bunun için çok yoğun mesai yapıyoruz. Fakat aynı şevki, aynı heyecanı Çanakkalelilerden de bekliyoruz. Buralara sahip çıkalım, ‘Çanakkale’nin geleceği, turizm’ diyorsak, burada söylemin ötesinde somut bir adım atılması gerekiyor. Biz de bunu yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanında Turizm Tanıtma Derneği, çok yoğun bir şekilde Çanakkale turizmine katkı sağlamaya çalışıyor. Bu festivali Eylül ayında yapacağız ve bu festivale devam edeceğiz. Yani bizim hedefimiz, yılda iki tane festival yapmak. Festivallerin birisi bahar ayında, diğeri son bahar ayında olacak. Bu dönemleri tercih etmemizin sebebi, Çanakkale’de turizmin durgun olduğu zaman olduğu için. Yani, bu tür etkinliklerle, festivallerle durgun geçen turizmi Çanakkale’de canlandırmayı, hareketlendirmeyi amaçlıyoruz. Festivallerden bir tanesi, tarih kültür ağırlıklı olacak, diğeri doğa ağırlıklı olacak. İnsanlar, festivale gelsinler ama şehrimizde para da harcasınlar. Biz, turizme hizmet etmek için festival yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
(Baykal Sağlam)
Paylaş