Troia Yılı takvimi açıklandı

1251

 Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, 2018 Troia Yılı etkinlikleri ile ilgili açıklamada bulundu. Yıl içerisinde düzenlenecek etkinlikleri sıralayan Dokuz, aynı zamanda Troia Ören Yeri ve Asos’a yapılan ziyaretlerin 2016-2017 yıllarındaki istatistiklerini de paylaştı. Dokuz, Etkinliklerin Şubat itibari ile başlayarak, Aralık sonuna kadar süreceğini belirtti. Troia Yılı’nın en önemli ayağının Troia Müzesi’nin açılması olacağını ifade eden Dokuz, başta Troia hazineleri olmak üzere, bölgedeki kazılarda ortaya çıkarılan kültür varlıklarının burada sergileneceğini dile getirdi. Dokuz, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı ören yerleri içerisinde Troia Ören Yerinin 2017’de 329 bin 258 ziyaretçi ile 4’üncü sıraya yükseldiğini belirtti. Dokuz; “2018 Troia Yılı olması münasebeti ile geçtiğimiz yılın Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katılımıyla birlikte Troia Yılının lansman toplantısı ile startı verildi. Dolayısıyla Troia Yılı kapsamında başta Bakanlığımız olmak üzere ve Çanakkale Valiliğimizin himayelerine bir dizi etkinlikler yapılacak. 23 Şubat tarihinde İÇDAŞ kongre merkezinde Troia Yılı Kadınlar Tiyatrosu yapılacak, bu etkinliğimize bütün Çanakkaleli hemşerilerimizi bekliyoruz. 24 Mart tarihinde de Çanakkale Bisiklet Turu Troia Etabı düzenlenecek. 25 Mart tarihinde de yine Bisiklet Turunun Şehitlik Etabı düzenlenecek. 31 Mart-8 Nisan tarihlerinde 1’inci Uluslararası Troia Yazarlar buluşması yapılacak, bu etkinliğe yerli ve yabancı yazarlar katılacak. 20-24 Nisan tarihlerinde Troia Halk Oyunları Festivali olacak, buraya da birçok ülkeden halk oyunları ve folklor ekipleri katılacak. 26-27 Nisan tarihinde 1’inci Çanakkale Proje Pazarı ve 2018 Troia Yılı özel ödüllü olacak. Mayıs Ayında ‘Japon Günleri’ kapsamında Troia etkinliği, yine Mayıs ayında 40’ıncı Uluslararası Kazı Araştırma ve Ankeometri Sempozyumuna ilimizde ev sahipliği yapacağız. Mayıs ayı içerisinde Troia Yılı temalı Bahar Şenlikleri, Haziran Ayında ‘Uluslararası Troia Yemekleri Festivali’ olacak. Haziran ayında Oratoryo konseri olacak. 14-20 Temmuz tarihlerinde ‘Uluslararası Troia Yelken Yarışması’ düzenlenecek. 16-19 Ağustos tarihlerinde de Homeros okumaları etkinliği yapılacak. Ağustos ayında Pekin Kitap Fuarında Troia özel konseptli bir sergi fuarı gerçekleşecek. Ben bu etkinliklerden sadece bir kesitini sizlere aktardım” dedi.

 
“En önemli etkinlik Troia Müzesi’nin açılması” 
2018 Troia Yılı içinde gerçekleşecek en önemli projenin Troia Müzesi’nin açılması olacağının altını çizen Kültür ve Turizm Müdürü Dokuz; “2018 Troia Yılı içerisinde olacak en önemli proje Troia Müzesinin açılması olacak. 2013-14 yıllarında başladığımız Troia Müzesi ki ‘Türkiye’nin en önemli arkeoloji müzelerinden birisi olacak’ ve bu müze tamamlandığında sadece Türkiye’nin değil dünyanın hatırı sayılır müzelerinden birisi olacak. Başta Troia Ören Yerinde bulunan hazineler ve kültür varlıkları olmak üzere bölgede bulunan kültür varlıkları burada sergilenecek. Diğer taraftan başta Türkiye’de ‘Ankara’da, İstanbul’da ve diğer ülkelerde ‘Almanya, Rusya’da bulunan ve Troia’dan vaktinde kaçırılan hazinelerinde Çanakkale’ye getirilmesi için uğraş veriliyor. Dünyaya yaptığımız tanıtımlarda da Çanakkale ve Türkiye ismi geçecek. Diğer taraftan şehrimizin en önemli destinasyonu olan Anadolu Hamidiye Tabyaları, Barbaros mahallesinde bitmek üzere, orası da önümüzdeki aylarda açılacak. Assos Ören yerimizin çevre düzenlemesi projesi ile ilgili ihale yapıldı, ilgili firma yer tespiti de yapmak üzere. 2017 yılı içerisinde UNESCO Dünya Mirası listesine Türkiye’den geçici listeye giren ilk destinasyon oldu. Bizim Çanakkale olarak hedefimiz, Assos’un Troia’dan sonra listeye daimi ikinci olarak girmesi. Bu da Çanakkale turizminin çok önemli hedeflerinden bir tanesidir. Hasan Mevsuf Şehitliğimize de Bakanlığımız 3 milyon lira kadar bir para harcıyor. Yine bu yıl içerisinde orasının da açılışı gerçekleşecek. Hasan Mevsuf Şehitliğini aynı zamanda, 18 Mart törenlerinin ilk icra edildiği alandır” ifadelerine yer verdi. 
 
“Troia, 330 bin ören yeri arasında 4’üncü”
Son olarak Çanakkale’nin kültürel ve turistik yerlerine yapılan ziyaretçi istatistiklerini paylaşan Dokuz;  “Bakanlığımıza bağlı ören yerlerinde 2016 yılında 242 bin 27 ziyaretçi ile Troia Ören Yeri 5’inci sıradaydı. 2017’de 329 bin 258 ziyaretçi ile 4’üncü sıraya yükseldi. Yine Bakanlığımıza bağlı ‘Müze ve Ören Yerleri’ toplamında, Troia Ören Yeri 2016 yılında 242 bin 27 ziyaretçi ile Türkiye’de 11’inci sıradaydı, 2017 yılında 329 bin 258 ziyaretçi ile 10’uncu sırada yer aldı. 2016 yılında Assos Ören yeri, ören yerleri içerisinde 115 bin 635 ziyaretçi ile Türkiye’de 10’uncu sıradayken, 2017 yılında 119 bin 16 ziyaretçi ile 11’inci sırada ama ziyaretçi sayısı ile yükselmiş. Assos Ören Yeri, ‘Müze ve Ören Yeri’ içerisinde 2016 yılında 115 bin 635 ziyaretçi ile Türkiye’de 21’inci sıradayken, 2017 yılında da 119 bin 16 ziyaretçi ile 25’inci sırada yer alıyor. Türkiye’de toplamda 193 tane ören yeri, 138 tane de müze var. Toplamda 331 tane Ören Yeri ve Müze var. Türkiye’de bu toplam rakamları göz önünde bulundurduğumuzda 331 Müze ve Ören Yeri içerisinde Troia Ören Yeri 2017 yılında 331 arasında 4’üncü sırada yer alıyor.  Bizim hedefimiz bunları ön plana çıkarmak ve Troia ziyaretçi ayısını 500 binden ileriki günlerde 1 milyon rakamlarına ulaştırmak” dedi. 
(Oya Koyuncu)
Paylaş