Troia Yılı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor

348

 Türkiye`de yaşanan ekonomik ve siyasi nedenler ülke genelindeki turizm sektörüne ilaç olması beklenen, üzerinde uzun zamandır çalışılan "2018 Troia Yılı" çalışmaları son sürat devam ediyor. Son olarak ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay ve ÇTSO Turizm Komisyonu üyelerini barındıran heyet, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile konu hakkında görüştü. Bakan Avcı 2018 Troia Yılı çalışmalarında görevlendirmek üzere başdanışmanı Fatih Dut`u görevlendirdi. Konu şu aşamada devletin turizm ile ilgili tüm birimlerinde dosyalandırılmış durumda. Çanakkaleli turizm aktörleri konu hakkında resmi ağızdan açıklama yapılmasını bekliyor. Açıklamanın ise Mart ayı başında Almanya`da düzenlenecek olan uluslararası turizm fuarında yapılması başlıca beklentiler arasında. Çalışmaların olması gerektiği gibi tam hızıyla devam ettiğini dile getiren ÇTSO Turizm Komisyonu ve ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, son dönemdeki gelişmeleri gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktardı. Aydeğer geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Turizm Müsteşarı Ömer Arısoy ile görüşme gerçekleştirildiğini anımsatarak; "Cuma günü de Sayın Bakanımız Nabi Avcı ile görüşmemiz gerçekleştirildi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi olarak ziyaretler tertiplendi. Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`ın da katkılarıyla bu randevular ve görüşmeler organize edildi. Akabinde hem müsteşeramızdan hem Turizm Tanıtma Genel Mürdümüz İrfan Bey ile ve Sayın Bakanımız Nabi Avcı ile yapılan bütün görüşmelerde konu son derece olumlu olarak karşılandı ve 2018 Troia yılının hem Çanakkale bölgesine, hem bunun çok daha fazlası olan Türkiye`nin bütün turistik noktalarına çok önemli bir katkı sağlayacağı konusunda bir görüş ve fikir birliği ifade edildi. Konu ile ilgili Sayın Bakanımız gerekli çalışmaları hızlandırmak adına görevlendirmeler yaptı. Şu an ön hazırlıklar hızlı bir şekilde devam ediyor. Çalışmalar sürüyor. İnşallah hedefimiz en kısa süre içerisinde bunun hem ulusal hem de uluslararası arenada deklarasyonunun gerçekleştirilmesi. Bunun uygun zeminin, uygun mecrasının oluşturul-ması, doğru bir iletişim stratejisinin geliştirilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Hangi yöntemle bu işin gerçekleştirilebileceği konusunda ön çalışmalar yapılıyor." dedi. 

"Konu artık devletimizin tüm kademelerinde biliniyor"

Aydeğer konuşmasının devamında en kısa sürede daha somut adımların haberlerinin ortaya çıkacağını belirterek; "Şu an itibariyle konu artık devletimizin tüm kademelerinde biliniyor. Dosyaları ile sunulmuş durumda. Çanakkale`deki bütün ilgili sivil toplum kuruluşları, mesleki örgütler, Ticaret ve Sanayi Odası`nın önderliğinde zaten bir bütün halinde hareket ediyor. Aynı şekilde Çanakkale Valiliğimiz başta olmak üzere bütün kamu kurumlarımız da aynı şekilde bu konudaki iradesini net bir şekilde ifade ediyor. Yine siyasi parti temsilcilerimiz, milletvekillerimiz başta Bülent Turan olmak üzere konuya gerçekten çok güçlü bir şekilde destek veriyorlar ve bu konunun gerçekleşmesi için bütün imkanlarını ellerinden geldiğince seferber ediyorlar ve bu konuda yine Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay`da konuyla ilgili kendisi bir fiil mesai harcıyor. Yani Çanakkale`nin bütün aktörleri bu konu ile ilgili tek vücut olmuş durumda. Tabi bu arada bu hususun ülke gündeminde yer alması, yapmış olduğumuz şu anki çalışmaların aslında odağında. Bundan sonraki sürecin ülke gündemine oturması ve bununla ilgili uluslararası çalışmalara başlanması." dedi.
 
"Gayretlerimiz en üst seviyede devam ediyor"
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TÜROFEB Başkanı Osman Ayık, TÜROB Başkanı Timur Bayındır ve yine diğer rehberler odaları başkanlarının önümüzdeki ay içerisinde bir araya getirilmesinin amaçlandığını söyleyen Aydeğer; " Onların da bir kısmıyla görüşmeler yapıldı ve hepsi Troia Yılı`nın sadece bölgesel değil, ülke genelinde çok önemli bir etkisi olacağı konusunda hemfikirler." dedi. Konunu sadece Çanakkale`yi değil tüm Türkiye`yi ilgilendirdiğinin altını çizen Aydğer; "Türkiye`deki birçok ulusal turizm yazarları ve yine aynı şekilde Antalya`dan, İstanbul`dan, Ankara`dan, İzmir`den, Kuşadası`ndan, Kapadokya`dan yani Türkiye’de önemli birçok otelci, seyahat acentecisi 2018 Troia Yılı`nın Türkiye için kaçırılmaması gereken çok önemli bir fırsat olduğunu her ortamdan bizlere yineliyorlar. Desteklerini ifade ediyorlar. Bu konu sadece bölgemizin değil, ülkemizin, Türkiye`mizin turizminin tekrar eski günlerine dönmesi, tekrar hareket alması, tekrar hızlanması için de çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Sadece turizm çevreleri değil aynı zamanda, akademik çevreler, bilim çevreleri ve aynı zamanda spor çevreleri, kültür sanat alanındaki muhataplarımız da yine konunun gerçekleşmesinin Türkiye`nin birçok noktada daha hızlı bir şekilde toparlanmasına imkan sağlayacağını belirtiyorlar. Özellikle vurgulamak gerekirse Mart ayının ilk haftasında Berlin`de dünyanın en büyük turizm buluşması var; ITB Fuarı. Bu Berlin Fuarı`nda hayalimiz, hedefimiz bu hususun bir şekilde dile getirilmesi. Turizm Bakanlığımızın desteğini resmi olarak açıklanması. Bu konuyla ilgili de gayretlerimiz en üst seviyede devam ediyor. Umut ediyoruz ki böyle bir açıklamaya vesile olabiliriz ve bundan sonraki süreçte 2018`i sadece bölgemiz değil, ülkemizde ve hatta bütün dünyada 2018 Troia Yılı çalışmalarıyla, kutlamalarıyla dolu dolu bir yıl yıl olmasını umut ediyoruz." şeklinde konuştu
 
"Dört çok net temel hedefi var"
Troia Yılı`nın dört çok net temeli olduğunu vurgulayan Aydğer; " Birinci hedefi; 2017 sonu ve 2018 yılı itibariyle yurtdışında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın açmış olduğu yurtdışı turizm fuarlarında Troia temasının işlenmesi ve yine Troia ile ilgili yapılan tanıtım çalışmalarında Troia temasının ambalajı şeklinde yani kapağı şeklinde teması olarak yer alması. İkinci çok önemli amacımız; 2018 yılı boyunca başta kültür, sanat, spor, eğitim, bilim alanlarında yıl boyu uluslararası etkinliklerin tertiplenmesi. Bunlar ilgili bakanlıklarımızın bünyesinde bulunan kamu kurumları, federasyonlar, sivil toplu kuruluşlarının da üreteceği projeler, yine var olan çalışmaların Troia adı altında isimlendirilmesiyle, yani bu futbol müsabakası olur, basketbol olur, sanat sergisi olur, tiyatro, opera, bale, eğitim, bilim... Bunlar sonsuz şekilde çeşitlendirilebilir. Üçüncü hedefimiz özellikle Türkiye`nin yurtdışında bulunan yüzlerce temsilciğinde yani büyükelçiliklerimiz ve başkonsolosluklarımız vasıtasıyla yurtdışında Troia temalı seminer, sempozyumlar düzenlenmesi; böylelikle yurtdışında evrensel bir karşılığı olan, dünyada en fazla bilinirliği olan ikinci markası Troia yılının yurtdışında bulunan insanlar üzerinde bir algı yönetimi üretilmesi, onların algılarının değiştirilmesi, onlara güçlü bir iletişim sunulması amacıyla Türkiye`nin yurtdışındaki bütün temsilciliklerinde Troia temalı seminer ve sempozyumların düzenlenmesi, bu da üçüncü amacımız. Sonuncunu amacımız da, Troia bir Anadolu destanıdır, Anadolu`nun kadim bir değeridir, Fatih Sultan Mehmet`ten Mustafa Kemal Atatürk`e kadar çok önemli devlet adamlarımızın söylemlerinin içerisine girmiştir ve Anadolu medeniyetinin en önemli yapı taşlarından bir tanesidir. İşte bunun kendi insanımız, kendi genç neslimiz tarafından tanıtılması bilinmesi, bilinirliğinin arttırılması da dördüncü ana hedefimiz. Bütün bunların gerçekleştirilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Umut ediyoruz ki bu iş resmi makamlar ile en üst seviyede ele alınarak, hayal ettiğimiz gündem ile dünya kamuoyuna sunulur." dedi. 
(Atakan Alkış)
Paylaş