havadurum

Troia Rüzgarı’na tanıtım toplantısı

Troia Ören Yeri Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan’ın 3 dilde yayınlanan “Troia Rüzgarı” isimli kitabı kamuoyuna tanıtıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Troia Vakfı Başkanı Enver Yılmaz’ın katıldığı toplantıda konuşan Aslan; “Troia Müzesi Projesi’nin çok somutlaştığı bu yıl da biz, İngilizce, almanca ve Türkçe dilde yayınlanan bu kitapla, Korfman’ın fikirlerinin sonuçlarının bir sonraki kuşaklara daha etkili ve kalıcı bir şekilde aktarılması için bu yayını gerçekleştirdik” dedi.

411
 
Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Alman arkeolog Manfred Osman Korfman`ın vefat etmeden önce kaleme aldığı makalelerin derlendiği, Çanakkale Belediyesi ve Troia Vakfı`nın katkılarıyla basımı yapılan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan ile Fecri Polat`ın editörlüğünü, Mimar İsmail Erten`in koordinatörlüğünü üstlendiği, “Troia Rüzgarı” isimli kitabın tanıtım toplantısı Korfmann Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
 
 
“Korfmann Çanakkale için önemli”
Tanıtım toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de Korfman’ın adının yaşatılmasının son derece önemli olduğunu belirterek; “Çanakkale Belediyesi olarak, Korfman’ın makalelerini Troia Rüzgarı adlı kitapta birleştirilmesi için katkı verdik. Troia ile ilgili Çanakkale Belediyesi’nin bir çok katkısı var. Geçen yıl bu kazılarla ilgili Çanakkale Belediye bütçesine bir ödenek koymuştuk. Herhangi bir tıkanıklık olduğunda bu ödeneği kullanabilme adına. Fakat buna ihtiyaç olmadı. Kazıların devamı ya da Troia’nın daha iyi duruma getirilmesi için sayın Bakan Günay geldiğinde, Troia kazılarının üniversiteye verilmesi anlamında bir irade ortaya koydu. Bunu bizde istiyorduk. Zaten olması gereken de buydu. Troia kazılarının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne verilmesi ile ilgili bu davranışı olumlu buluyoruz. Bunun gerçekleşmesini diliyorum” dedi.
 
 
“Makaleleri bir araya getirdik”
Manfred Osman Korfman`ın adını taşıyan kütüphane ile ilgili bilgiler veren Troia Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan; “Bu kitabı tasarlamamızdaki ana fikir şuydu. Troia çalışmaları ilginç bir dönemden geçiyor. Dergilerde yayınlanan makaleler zamanla kayboluyor. Ulaşılması zor oluyor ve unutuluyor. Önemli olduğuna inandığımız makalelerin bir araya getirilmesini düşündük. Korfman’ın bugüne kadar yayınladığı bütün makalelerden seçmeler yaptık. Korfmann hem arkeolojik veriler hem de verilerin yayınlanması konusunda çok mücadele etti. Ölene kadar da mücadelesini sürdürdü. Kitap Almanca, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 3 dilde yayınlandı. Çanakkale’de yayınlanan diğer makalede Troia’nın neden önemli olduğunu görebiliyoruz. Çok tartışılan Troia ile ilgili hangi ismi kullanmalıyız bunu aldık. Hazinelerle ilgili Korfman’ın çok önemli bir makalesi yayınlandı. Korfman’ın Avrupa kültür kökenlerinin en önemlilerinden bir tanesinin Troia da olduğunu vurgulayan makalesi önemli makaleler arasında” diye konuştu. Troia Müzesi’nin fikir babasının Korfmann olduğuna dikkat çeken Aslan; “Troia Müzesi Projesi’nin çok somutlaştığı bu yıl da biz, İngilizce, almanca ve Türkçe dilde yayınlanan bu kitapla, Korfman’ın fikirlerinin sonuçlarının bir sonraki kuşaklara daha etkili ve kalıcı bir şekilde aktarılması için bu yayını gerçekleştirdik” dedi.
 
Troia Vakfı Başkanı Enver Yılmaz’ın da yer aldığı tanıtım toplantısına çok sayıda basın mensubu da katıldı.
Paylaş