Troas Arkeoloji Buluşması iz bıraktı

Çanakkale Bilim Sanat ve Kültür Etkinlikleri Derneği (ÇABİSAK) tarafından düzenlenen ve 10-21 Eylül 2012 tarihleri arasında Yalı Hanı’nda gerçekleştirilen “Çanakkale-Troas Arkeoloji Buluşması” kapanış programı ve gala yemeğinin ardından sonlandı.

510
 
 
 
Çanakkale il sınırları içinde gerçekleştirilen arkeolojik kazıların ve kazı sonuçlarının sunumlar ve barkovizyon eşliğinde kentli ile paylaşıldığı etkinlikte son gün Doç. Dr. Lucienne Şenocak, Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve Prof. Dr. Fahri Işık konuk oldu.
 
Arkeoloji alanına kattıkları ve yaptıklarıyla emek veren ve 10 yıl süre boyunca Seddülbahir ve Kumkale’de yaptığı araştırmaları paylaşan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lucienne Şenocak yayınladığı Ottoman Women Builders Hadice Turhan Sultan (Ashgate Press, 2006) kitabının da konusu olan Osmanlı saray kadınlarının mimari eserlere hamiliği konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 1997 yılından beri Çanakkale’de 17. yüzyıldan kalma Osmanlı kalelerinin mimari ve tarihi açıdan belgelenmesi konusu ile uğraşan ve Seddülbahir’deki kalenin restorasyonu projesinde eş başkanlık yapan ve Şenocak proje kapsamındaki araştırmalarını paylaştı. Şenocak kadınlar ve saltanat ile Seddülbahir konularında yaptığı incelemeler sonucunda 15.yüzyıl Mihri Hatun Divanı ve Ahmet Refik Altınay’ın Kadınlar Saltanatı kitaplarından da örnekler vererek kadınların Osmanlı’da devlet yönetme konusunda sanılandan daha etkin olduğunu belirtti. Şenocak Muhteşem Yüzyıl’daki gibi kadınların sadece dedikodu yapan ve entrika çeviren kişiler olmadığını, bu yanlış algı ve anlayışın bu devire kadar taşındığını ve popülerliğini koruduğunu ifade etti. Şenocak kadınların diplomatik temaslarda bulunan, etkin kişiler olduğunu belirterek, arşivlerden örneklemeler sundu. Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Nurbanu’nu tarafından yapılan uluslararası yazışmaları ve mektup örneklerini paylaşan Şenocak o yüzyılda sunulan karşılıklı egzotik hediyeleri anlattı. Şenocak sunumunda Çanakkale’de 1658-1660 tarihleri arasında Turhan Sultan zamanında yapılan mimari projeleri paylaştı. Seddülbahir Kalesi ve Kumkale’nin Turhan Sultan tarafından imparatorluğu korumak amacıyla yaptırıldığını ifade eden Şenocak 2.Abdülhamit’in koleksiyonundan ve askeri arşivlerden döneme ait fotoğrafları ve belgeleri paylaştı.
 
Prof. Dr. Havva İşkan Işık Patara kazıları ile ilgili bir sonraki Arkeoloji Buluşmaları’na tekrar davetli olarak katılarak ayrıntılı sunum yapacağı sözü verirken gecenin onur konuğu Prof. Dr. Fahri Işık ise konuşmasında : “Öyle değerler vardır ki o topraklarla özdeşleşir, önemli olan geride iz bırakacak eserler ortaya koymaktır. Tıpkı Manfred Koffman gibi” derken 12.yüzyıl Ege göçlerini ve ticari hayatı anlattı. Kültürel göç konusunu anlatan ve tarihsel süreçte doğru bilinen yanlışlar olduğunu ifade eden Işık : “Sonu sosla biten her şeyi Yunanca sanıyoruz, aslında bunlar Lubice ve Anadolu kültürü” diyerek araştırmalarından örnekleri izleyicilerle paylaştı. Seddülbahir Kalesi’nin önemine vurgu yapılan ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da izlediği Troas Arkeoloji Müzesi Buluşması’nın son gününde konuşmacılar Seddülbahir Kalesi’nin koruma altına alınıp, onarılması ve işlev kazanması temennisinde bulundu. Prof. Dr. Havva İşkan Işık Patara ile yer alırken, Prof. Dr. Fahri Işık son günün onur konuğu olarak galada yer aldı.
Paylaş