"Trafik kayıpları vergilendirme ile önlenemez..."

441

Daha önce belediye ve firmaların haksız ceza kesebileceği sebebi ile kaldırılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) yeniden uygulamaya konuluyor. Son zamanlarda artan trafik kazaları sebebi ile getirilen sitem aşırı hız yapanlara ceza kesiyor. Kesilen cezanın yüzde 30’unu belediye alırken kalanı ise sistem sahibi firmaya kalıyor. Konu ile ilgili olarak görüşlerini gazetemize aktaran TÜKODER Başkanı Berkit, uygulamanın yeni bir vergilendirme yöntemi olduğunu belirtti. Bu tür uygulamalar ile trafik kazalarındaki ölümlerin durdurulamayacağının altını çizen Berkit, yapılması gerekenin eğitim ve özellikle yolcu turizmi acentelerinin maliyetini düşürerek vatandaşların daha ucuz ve nitelikli seyahat etmesini sağlamak olduğunu ifade etti.  TEDES önleme değil para kazanma yöntemi

 
“Pazar kazanma ve vergilendirme yöntemi”
Getirilen sistemin yeni bir pazar kazanma ve yeni vergilendirme yöntemi olduğunu vurgulayan Berkit, sistem için; “Elektronik Denetim Sistemi, Karayolları ile Belediyelere yetki veriyor, şehrin çeşitli yerlerine elektronik sistemler kuruyorlar, buradan da hız yapanlara ceza kesiliyor. Cezanın yüzde otuzunu belediye, geri kalanını ise diğer kurumlar alıyor. Ancak bu, bir pazar kazanma ve yeni vergilendirme yöntemi. Dünyada ve Türkiye’de trafik kazasında insan ölümlerini azaltmıyor. Bu, cezadan geçmiyor. Cezada olabilir, ancak üç ayaktan bir tanesi ceza ise, biri eğitim diğeri de insanların yaşamlarını kolaylaştıracak turizm acentelerinde maliyetlerin aza çekilmesidir”  dedi. 
 
 
“Kazaları önleme eğitim işi”
Hükümetin bu yöntemle trafik kayıplarının önleyemeyeceğini görmesi gerektiğini ifade eden Berkit; “Mecliste geçen sene çıkartmışlar ancak yoğun tepkilerden dolayı iptal etmişlerdi. “Bu ülkede para toplayarak, vergi cezaları vererek trafik ölümlerinin azalmadığını insanların görmesi gerekir. Hükümetin bunu görmesi lazım. Bu işin eğitim işi olduğunu bilmemiz lazım. Daha düne kadar iki tane büyük trafik kazası yaşadık.  Bir tanesi Kamil Koç’un Kastamonu-Ankara yolunda 8 insanın öldüğü kaza. Nedeni ise uykusuzluk yani firmaların para kazanma hırsı ile tek şoförle insanları götürmesi. Daha önce ise İzmir Torbalı’da 22-23 insan hayatını kaybetti. Bunları genel anlamda söylüyorum. İnsanlar maliyetleri aşağı çekmeli. Alkol da nasıl her şey merdiven altı olduysa, diğer alanlarda her şey merdiven altı olduysa, firmalarda da merdiven altı dönem başladı. Az giderle, eski model arabalarla iş yapmaya çalışıyorlar. Bu anlamda böyle bir sıkıntı var” şeklinde konuştu. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş