"Toplu balık ölümlerinin sebebi havuz ve mebran vaziyetleri"
Çanakkale’de ve bölgede JES projeleri artarak devam ediyor. Balıkesir Valiliği tarafından Edremit Körfezi’nde yer alan turizm alanları başta olmak üzere 11 JES alanı ihalesi yapılacağı duyurulmuş duyuruya tepkiler gecikmemişti. Ayvacık Gülpınar Köyü, Yukarıköy ve Kızılkeçili yakınlarında Transmark A.Ş. tarafından yapılmak istenen JES’e karşı Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından açılan davanın keşfi yapıldı. Çanakkale’den İda Dayanışma Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği… gibi çevre örgüt ve STK’larının da katılım gösterdiği keşfe, Gülpınar köylüleri yoğun katılım sağladı. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı keşif alanına GBT kontrolü yapılarak girildi. Katılımcıların alana alınması sonrası keşif başladı. Avukat Filiz Sonsuz ve Gülpınar Derneği Genel Sekreteri Selma Kanbur, dosyanın eksik ve hatalı yönlerini, JES’lerin zararlarını ve duydukalrı endişeleri anlattılar. Gülpınar Derneği Yöneyim Kurulu Başkanı Bertan Şerife Sümer de zeytinlerin, domateslerinin mevcut JES’lerden zarar gördüğünü anlattı ve santralı istemediklerini söyledi. ZMO Şube Başkanı Hicri Nalbant ve Prof. Dr. Murat Türkeş’ in de katkıları ile JES’in tarıma etkileri ve depremsellik konuları konuşuldu. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından keşifle ilgili yapılan açıklamada bilirkişi heyeti ile birlikte sondaj kuyularını ve santral alanının gezildiği, bu sırada sondaj atıklarının konulduğu atık havuzlarında jeomembranların çatlamış, patlamış olduğu, atık havuzunda hiç bir önlemin, kapatmanın yapılmamış olduğu, içindeki atıkların etrafa karışmış olduğunun görüldüğü belirtildi.
“Asla kullanmadıklarını beyan ettikleri kimyasal görüntüleri balık ölümlerinin sebebini gösteriyor”
Daha önce Tuzla Çayı’nda toplu balık ölümleri yaşanmış, İlçe Orman İşletme Müdürlüğü tarafından tahlil yapılması amacı ile numuneler alınmıştı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan balık ölümlerini meclis gündemine taşımış, bölgedeki vatandaşlar ölümlerin JES’lerden kaynaklı olabileceği görüşünü paylaşmıştı. Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği tarafından havuz ve mebran vaziyetlerinin balık ölümlerinin sebebini gözler önüne serdiği belirtilerek; “Firma yetkililerinin "yok aslında birbirimizden farkımız ama biz.... " diye başlayan kurumlu ifadelerde, Aydın`dakiler gibi olmadıklarını kendi firmalarının ne kadar temiz, ne kadar doğa dostu, ne kadar herhangi bir riske asla meydan vermeyecek derecede etkin önlem almışlığına dair ahkam kestikleri esnada çekildi bu fotoğraflar. Yargıçların, bilirkişilerin, tarafların ve halkın gözüne baka baka ifşa ettikleri bu gerçek; asla kullanmadıklarını beyan ettikleri kimyasalların tuzla çayında neden balık öldürme partilerine çıktığını da izah ediyor, anlamayana bile...” denildi.
“Tarım alanı, içme suyu ve Tuzla Barajı’na çok yakın”
Açıklamada; “Umarız bu durum bilirkişilerin de dikkatini çekmiştir. Tesis alanının zeytinlik alanlara 3 km den daha yakın olduğunu ve çok yakınlarda tarım alanı ve 200 metre mesafede de Tuzla Barajının olduğunu, Gülpınar Köyü içme suyunun da hemen yakından çıkartıldığını da gösterdik. Bilirkişi keşfi bizce çok başarılı geçti. Başta gönüllü avukatımız Filiz Sonsuz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” denildi.
(Eren Aşnaz)