5 Mayıs 2017 Cuma günü Çanakkale Belediyesi tarafından açılışı yapılan Tohum Sandığında düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Tohum Sandığının 5 Mayısta 1’inci yılını dolduracak olması nedeniyle Çanakkale Belediyesi tarafından Tohum Sandığında bulunan geniş alanda Tohum Takas şenliği düzenlendi. Şenliğe katılan vatandaşlar alanda kurulan stantlara yoğun ilgi gösterdiler. Tohum Sandığına ait alanda yer alan stantlarda alışverişler yapıldı, kermesler düzenlendi. Çanakkale Belediye Başkanvekili Rebiye Ünüvar, şenliğe katıldı. Şenlikte kurulan stantları da gezen Ünüvar, burada emek sarf eden kadınları ve erkekleri ziyaret etti. Stant görevlileri ile sohbet eden Ünüvar, stantları hakkında da bilgiler aldı. Çocuklar da şenliğe katılarak stat görevlileri ile beraber çalışmalarda bulundular. Daha sonra Tohum Sandığında konu ile ilgili panel düzenlendi. Panelde konuşmacı olarak yer alan ilk isim ‘Gen Kaynaklarımız’ isimli konuşması ile ÇOMÜ öğretim görevlisi Prof. Dr. Harun Baytekin oldu. Panelde konuşmacı olarak yer alan diğer isimler, Nihan Küpeli, Füsun Tezcan ve Mustafa Alper Ülger oldu. Çanakkale Belediye Başkanvekili Ünüvar, gazetemiz Çanakkale OLAY’a konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tohum Sandığının, doğal ve organik ürünlerin daha çok yetiştirilmesi amacı ile kurulduğunu söyleyen Ünüvar, genetiği değiştirilmemiş tohumların saklanıp gelecek nesillere daha iyi bir şekilde aktarabilineceğini dile getirdi.
“Çanakkale de bir tarım kenti”
Tohum Takas Şenliği ile ilgili görüşlerini dile getiren Ünüvar; “Çanakkale Belediyesi olarak tohum sandığı kurmuştuk geçen sene, 1 yılı geçti. Çok da geniş bahçesi var ve hatta başka bir alanda da tekrar bir arazi oluşturduk. Bölgemizdeki yerel tohumları ekiyoruz ve onları geliştirdiğimiz saklama biçimleri ile saklıyoruz. Buradaki amacımız, genetiği değiştirilmiş tohumların karşısında yerel, doğal olanı, yani genetiği değiştirilmemiş sağlıklı tohumları saklayıp gelecek nesillere aktarmak. Aynı zamanda, insanlarda bu sağlıklı tohumlar ile ilgili bilinç oluşturmak. Bunun içerisine çevre bilincini de katmayı, doğa koruma anlayışını da katmayı hedefliyoruz. Bölgemiz, termik santraller, altın arama faaliyetleri gibi çok çeşitli kirli çevrede doğal ve sağlıklı tohumlar da olmuyor. Çanakkale de bir tarım kenti” dedi.
“Şenliğe, sadece Çanakkale’den değil diğer illerden de gelenler oldu”
Şenliğin, satmak amacıyla olmadığını insanların konuya ilişkin dikkatlerini çekmek amacıyla düzenlendiğini söyleyen Ünüvar, açıklamasında; “Türkiye’de yerel tohumların ekilip üretilmesine ilişkin çok çeşitli yasal engeller var. Tabi burada satmak amaçlı değil ama insanların bu konuya ilişkin dikkatlerini çekmek ve o doğal yerel tohumları koruyup gelecek nesillere aktarmak, bekli de ilerice bu yasal engelleri ortadan kaldırmanın yolunu açmayı da hedefliyoruz. Şenliğimiz, çok da ilgi gördü, sadece Çanakkale değil farklı illerden gelen ve bu işle ilgilenen özellikle CHP’li Belediyeler, bu konu ile çok ilgileniyorlar. Farklı bölgelerin tohumlarını alıp burada deneyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Buradaki çalışmalar el emeğine ve yerelliğe dikkat çekmek amacıyla yapıldı”
Ünüvar, Tohum Takas Şenliğinde kurulan stantlara ilgilin yoğun olduğunu dile getirerek; “Tabi ki asıl olan bitkilerin endemik olması ama burada yetişebilecek olanları da ekip kendi kontrolümüzde isteyen vatandaşlara her hangi bir ücret karşılığı olmadan onlarında saklayıp kendi gelecek nesillere ulaştırmasını sağlamak. Şenlikte, stantlar vardı. Bu stantlarda bölgemize ait endemik, aromatik bitkiler olduğunu gördük. Yine yöremizdeki karakılçık buğdayından elde edilmiş doğal yerel tohumlardan elde elden yemekler vardı. Buradaki çalışmalar el emeğine ve yerelliğe dikkat çekmek amacıyla yapıldı” dedi.
(Oya Koyuncu)