havadurum

Tıp Haftası kutlanıyor

Tıp Haftası bu yıl da çeşitli etkinlikler ile kutlanmaya başladı.

728
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlanmaya başlayan 185. Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Sağlıkta Dönüşüm Hayatımızda Neyi Değiştiriyor?’ konulu panel gerçekleştirildi. ÇOMÜ Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Adnan Menderes Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Osman Elbek konuşmacı olarak katıldı.
 
 
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Nihat Gülhan, hekimlik mesleğinin önemine değinerek; “Hekimlik mesleği tanrının yarattığı sanat eseri olan insana dokunabilen ve değişiklikler yapabilen tek meslektir. Toplumun gözünde tanrıdan sonra bir mertebede yer alan hekimlerin örnek birer insan olmalarının yanında hekimlik sanatının da çok iyi birer uygulayıcıları olmaları gerekmektedir. Modern sağlık hizmetleri; hemşire, ebe, sağlık memuru, eczacı, tıbbı sekreter, şoför, hizmetli vb sağlık çalışanlarıyla yapılabilen bir ekip hizmetidir. Hekim ise bu ekip çalışmasının orkestra şefi gibidir.12 Eylül 1980 darbesi sonrası IMF ve Dünya Bankası patentli ekonomik modelin gereği olarak başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programında 2002 yılından sonra öyle radikal düzenlemeler yapıldı ki modern sağlık hizmeti orkestrasının uyumu bozuldu. Hekimlik sanatı sanat olmaktan çıktı, hastaneler alışveriş merkezleri yada fabrikalar gibi seri işlemler yapan işletmelere dönüştü. Hekimler para ve puan üreten birer sağlık çalışanı oldular. Sağlıkta Dönüşümde ilk önemli darbe, sosyal devletin ve sosyal güvenliğin kilometre taşı olan SSK sisteminde olmuştur. Toplumun yaklaşık % 50’ sine tam sağlık hizmeti veren SSK Hastanelerine “Artık her hastaneye, her eczaneye gidebilirsiniz” kandırmacısıyla el konulmuştur. Toplumun yarısı kendi primleriyle oluşturdukları sağlık tesislerini kaybetmekle kalmayacaklar, gelecek yılarda bu tesislerin satışına tanık olacaklar ve kendi hastanelerinden para vererek hizmet almaya başlayacaklar” dedi.
 
“Hekimlerin serbest çalışma hakları gasp edildi”
Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin yarattığı olumsuzluklara da değinen Gülhan; “Sağlıkta Dönüşüm’ün son halkaları da geçtiğimiz günlerde ne yazık ki hekimlerin ve halkın boynuna geçirilmiştir. Hükümet Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen Tam Gün Yasası’nı KHK ile geçirerek hekimleri ulus ötesi işbirliğine ucuz iş gücü olarak pazarlamıştır, üstelik bu pazarlamayı kamu oyundan gizlemek için halkın kutsal Ramazan Bayramı’nı kullanmış, yasayı da hiçbir ilgisi olmayan Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri hakkındaki KHK içine gizleyerek çıkarmıştır. Her konuda serbest piyasa ekonomisini ön plana çıkaranlar, hekimlere gelince onların serbest çalışma haklarını gasp etmişlerdir. Milleti muayenehanelere mahkum olmaktan kurtaracağını söyleyen Sağlık Bakanı yaptığı tam gün düzenlemesiyle üniversitelerdeki hekimlerin hastalarıyla buluşmalarını engellemiş ve söylediğinin aksine halkı muayenehanelere ve özel hastanelere mahkum etmiştir” diye konuştu.
 
Yapılan açıklamanın ardından Adnan Menderes Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Osman Elbek ise ‘Sağlıkta Dönüşüm Hayatımızda Neyi Değiştiriyor?’ konusunda bir sunum yaptı. Öte yandan 185. Tıp Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam edecek.
 
Paylaş