14 Mart Bayramı, düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Çanakkale Tabip Odası, Tıp Bayramı nedeni ile Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenledi. Törene Çanakkale Belediye Başkanvekili Bilge Şimşek ve Çanakkale Tabip Odası üyeleri katıldı. Atatürk Anıtına sunulan çelengin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam eden etkinlikte konuşan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy; “14 Mart’a giderken, TTB Merkez Konseyi ve tabip odaları olarak, “14 Mart’ta 4 Talebimiz Var” diyerek, haksız ve hukuksuz ihraç edilen hekimlerin işlerine iadesini, hastaya yeterli süre ayrılmasına yönelik çalışma koşullarını, çalışırken ve emeklilikte insanca ücreti, sağlıkta şiddetin sona ermesini talep ettik. Bu talepler çerçevesinde 20 Şubat 2017 tarihinden başlayarak bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirdik. OHAL sürecinde şu ana kadar toplam 2 bin 761 hekim ihraç edildi. Adil ve demokratik yargılama usullerine uyulmadan keyfi bir şekilde işlerine son verilen hekimlerle sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri üretmeyi, meslek örgütümüzün bu dönemdeki temel sorumluluğu olarak görüyoruz. Emeğin, demokrasinin, hukukun, toplumsal barışın ve iyi hekimlik değerlerinin savunucusu olan meslektaşlarımızın hastalarına ve öğrencilerine bir an önce kavuşabilmeleri, 14 Mart’a giderken öncelikli talebimizdir. 14 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onun ana unsurları arasında yer alan performansa dayalı ödeme sistemiyle, hasta bakımında niteliğin değil niceliğin öne çıktığı; hekimlerin kısa sürelerde çok sayıda hastaya bakmaya zorlandıkları; hastalara, doğru düzgün anamnez alınmasına, fizik muayene yapılmasına izin vermeyen sürelerin ayrıldığı; nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının yok edildiği bir sağlık ortamı yaratıldı. Yine bu dönemde, poliklinik sayılarından acil başvurularına, ameliyatlardan BT, MR çekimlerine kadar her parametrede Sağlık Bakanlığının istatistiklerine de yansıyan rekor artışlar gerçekleşti. Ancak, tüm bu artışlara yanında, 14 yıl boyunca hiç artmayan, aksine giderek azalan bir parametrenin olduğunu görüyoruz: Hastaya ayrılan süre. Oysa, biliyoruz ki, bir hekimin hastasına yeterli süre ayırmadan ve ayrıntılı bir anamnez almadan doğru tanı koyması ve doğru tedavi uygulaması mümkün değildir” dedi.
“Sağlık politikalarına ‘hayır’ diyoruz!”
14 yıldan bu yana uygulanan sağlık politikalarına ‘hayır’ diyen Erensoy; “Türkiye sağlık ortamında şiddet her geçen gün etkisini artırıyor. Sağlık ortamındaki şiddet, sıklıkla hasta ya da hasta yakınlarından sağlık çalışanlarına yönelse de, aslında burada hedefin sağlık sistemi olduğu açık olarak görülebiliyor. Bu nedenle de, uygulanmakta olan sağlık politikalarını ele almadan gösterilecek hiçbir yaklaşım, sağlıkta şiddetin çözümüne yönelik etkili bir çözüm ortaya koyamayacaktır. Öte yandan, sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yapılacak bir düzenleme, önleyicilik ve koruyuculuk işlevinin sağlanabilmesi için, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete asla hoşgörü gösterilmeyeceği, aksine şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleşmesine olanak sağlamalıdır. Bu amaçla, TTB olarak, Türk Ceza Kanunu’na bir madde eklenmesi önerisinde bulunuyoruz. Nitelikli sağlık hizmet sunumu, ancak, hastaya yeterli süre ayırmakla, şiddetin olmadığı, güvenli ve olumlu çalışma koşullarıyla mümkün olacaktır. 14 Mart Tıp Bayramında, her şeye rağmen, ‘Hekim-Emekli Hekim Ücretleri’ ile ilgili önerilerimizi de içeren çalışma koşullarımızın iyileştirilmesi, ‘Fiili Hizmet Zammı Yasa Tasarısı’ ve sağlıkta şiddetle ilgili Türk Ceza Kanunu’na bir madde eklenmesi taleplerimizi yükseltiyoruz. İş güvencesi ve insanca çalışma koşulları, sağlık hakkı, iyi hekimlik ve nitelikli sağlık hizmeti için 14 yıldır uygulanan sağlık politikalarına ‘hayır’ diyoruz! 14 Mart’ın, tüm kötülüklere ve haksızlıklara karşın, iyilik, dostluk ve dayanışmanın, gelecek güzel günler ve barış içinde bir yaşam için yeni bir başlangıcın ilk adımı olmasını diliyoruz” dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü’nden sağlıklı yaşam yürüyüşü
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü de etkinlikler düzenledi. İlk olarak İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Atatürk anıtına sunulan çelenklerin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşma yapan Çanakkale İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Ünsal; “Tıp mesleği, insanı sağlıklı yaşatmayı, acısını azaltmayı, daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinmiş, kutsal, saygın, onurlu ve aynı zamanda büyük özveri gerektiren bir meslektir. Bu özveriyi bir hocamız şöyle dile getirmişti, ‘Her seçiş, bir vaz geçiştir’. Gerçekten de nasıl bir hayat yaşayacağımızı yaptığımız seçim belirler. Bizler zor olan bir yolu seçtik. Ama tüm bu zorluklara rağmen, milletimize hizmet sunmaktan, insanımızın sağlığını emanet ettiği kişiler ve onlar için şifa sunan eller olmaktan her zaman büyük onur duyduk. Bizler insanımızı yaşatmak adına hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan görevimizin başında olmaya daima devam edeceğiz. Biz sağlık çalışanları her zaman milletimizin yanındaydık. Dün Çanakkale’de vardık, bugün buradayız, yarın da burada olacağız. Her zaman milletimizin yanında onlara uzanan el olmaya devam edeceğiz” dedi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından sağlıklı yaşam için yürüyüş düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayan yürüyüş, kordon boyu üzerinden Golf Çay Bahçesine kadar devam etti. Golf Çay Bahçesi önünde son bulan yürüyüşün ardından etkinlik çam fidanları dağıtımı ile son buldu.
(Burhan Mert Balcı- Oya Koyuncu)