havadurum

Tıp Bayramı buruk kutlandı

186. Tıp Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde bir araya gelen hekimler, Cumhuriyet Meydanı`nda Atatürk anıtına çelenk koydu. Prof. Dr. Türkan Saylan Tesisleri`nde düzenlenen 186.Tıp Bayramı resmi programında ise hekimlerin yaşadıkları sorunlar dile getirilerek, tarihte hekimliğe toplumsal bakış ve hekimliğin bugün geldiği noktayı irdeledi.

584
 
Meydanda gerçekleştirilen çelenk koyma töreninin ardından Prof.Dr.Türkan Saylan Tesisleri`nde düzenlenen 186.Tıp Bayramı resmi programında hekimlerin yaşadıkları sorunlar dile getirilerek, tarihte hekimliğe toplumsal bakış ve hekimliğin bugün geldiği noktayı irdeledi. Çanakkale Tabip Odası adına konuşan Başkan Dr. Naci Hasanefendi son 10 yılda oluşan şartlarla hekimlik mesleğinin ve felsefesinin yara aldığını belirterek, bugün gelinen noktada hekimlerin geleceğe kaygılı baktıklarını ifade etti.
 
“Kırgınız, endişeliyiz ve öfkeliyiz”
Sağlık çalışanlarına karşı yürütülen toplumsal şiddet politikasını eleştiren Hasanefendi: “Kırgınız, endişeliyiz ve öfkeliyiz” diyerek sağlık çalışanlarının huzurlu ve güvenli bir ortamda çalışmadığını belirtti. Uzun mesai süreleri altında hekimlerin hastalarına yeteri kadar zaman ayıramadığını belirten Hasanefendi: “Hekimlik mesleği son buluyor” diye konuştu. Hekimlerin emekli olduktan sonra da sorunlarının katlanarak devam ettiğine dikkati çeken Hasanefendi: “Yargı ve ordu mensubu emeklileri 3500 lira alırken, hekimler emekli olunca 1600-1700 lira alıyor. Bizim yaptığımız iş çok mu önemsiz? Acilen hekimlerin maaşlarının iki katına çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi. Performans sisteminin hekimlik mesleğini değersizleştirdiğini kaydeden Hasanefendi hekimlerle ilgili alınan kararlar konusunda hekimlere danışılması gerektiğini söyleyerek: “Biz de söz sahibi ve karar mercii olmak istiyoruz” dedi.
 
“Hekim gelecek diye mahalleli sokağı bir baştan biri başa yıkardı”
Çanakkale Tabip Odası`nın davetlisi olarak programa katılan Cumhuriyet Dönemi`nin ilk hekimlerinden 96 yaşındaki Dr.Hasan Ulusoy bugün hekimliğin toplumdaki saygınlığını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü örneklerle anlattı. Ulusoy Atatük`ün hekimlere verdiği önemi ve hekimlik mesleğini yücelttiğini belirterek; 1930`lu yıllarda hekimlerin muaynehanesi bile olmadığı dönemde, bir hekimin hasta ziyaretine geleceğini duyan mahallelinin duyduğu saygıdan ötürü sokağı bir baştan bir başa yıkadığını belirten Ulusoy eski zamanlarda tıp bayramlarında yapılan baloların da görkemli olduğunu söyledi.
 
“Hekimler baskı altında”
Hekim olmak üzerine konuşma yapan Dr.Eriş Bilaloğlu ise hekimliğin doğuşunun söylencelere göre; Bir ah diyene karşılıksız el uzatılması ile başladığını söyledi. Hekimlerin bugün Türkiye`de mesleklerini icra ederken mevzuat, sağlık sistemi, tıbbi endüstri, hasta baskısı gibi çeşitli dış etkenlerin baskısı altında olduğunu söyleyen Eriş toplumda hekimlere karşı oluşan güvenin ve saygının azalmasında çok faktör olduğunu belirtti.
 
“Hekimlerin sorunları alın yazısı değil, iyileştirilebilir”
ÇOMÜ Tıp Fakültesi öğrencileri adına konuşma yapan Alev Çiftçi ise hekimliğin nesnesinin insan olduğunu belirterek, hekimin baktığı değil, koruduğu insan sayısı ile değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çiftçi: “Sorunlar alın yazısı değil, iyileştirilebilir. Hekimler şiddet korkusundan ve gelecek kaygısından uzak mesleklerini icra etmelidir” dedi. Prof.Dr.Türkan Saylan Sosyal Tesisleri`nde gerçekleştirilen törene Belediye Başkan Vekili Dr.Celal Karakaş ve Kepez Belediye Başkanı Dr.Ömer Faruk Mutan`ın yanısıra hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
Paylaş